Το «να ακούσεις για κάτι 100 φορές δεν είναι πιο πειστικό από το να το δεις μπροστά σου έστω και μία» λέει για γνώστη παλιά κινέζικη παροιμία και μόνο δίκιο έχει.
Όλο το καλοκαίρι κατά της απογευματινές και βραδινές ώρες το πέρασα στο μαγαζί μου και δεν είχα εικόνα το τι συμβαίνει στο Αιτωλικό. Άκουγα και μάθαινα από φίλους μου το τι γινόταν εκείνες τις ώρες, δίχως, να έχω εικόνα.
Ένα πράγμα που είχαν μεταφέρει αρκετές φορές ήταν η εικόνα της δυτικής εισόδου του «νησιού» μας, μεταξύ του περιπτέρου και της παλιάς καντίνας του Σπύρου, αλλά δεν είχα μπορέσει να την δω με τα μάτια μου.
Έως μια μέρα που πήγα πιο αργά στο μαγαζί και είδα την εικόνα με τα μάτια μου. «Χρησιμοποίησε μια εικόνα. Αξίζει χίλιες λέξεις» έγραψε σαν σλόγκαν ο διαφημιστής, Arthur Brisbane του Syracuse Advertising Men’s Club και εδώ ισχύει στο ακέραιο.
Αραγμένα αμάξια από την «Εξέδρα» μέχρι την στάση πίσω από την καντίνα. Καντίνα σπασμένη από όλες τις πλευρές τις. Αρκετά σκοτεινά σημεία. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα κατά μήκος και των δύο πλευρών της δυτικής παραλίας μπροστά από τα μαγαζία. Αραγμένα αμάξια δίπλα στην πιάτσα των ταξί. Παρκαρισμένα οχήματα στην πιάτσα των ταξί. Διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα όπου βόλευαν. Δεκάδες Ρομά να κάθονται στα πεζούλια δεξιά και αριστερά της εισόδου της πόλης με μπουκάλια κρασιού και μπύρας στο χέρι. Δυσκολία των διερχομένων οχημάτων. Μια εικόνα που όσα και να περιγράψω δεν μπορείς να την δημιουργήσεις στο μυαλό σου αν δεν την δεις.
Μια εικόνα πραγματικό μπάχαλο. Ένα μπάχαλο σε ένα στενό σημείο στην είσοδο της πόλης μας. Ένα μπάχαλο στην πιο εμπορική και καλοκαιρινή μεριά της πόλη μας. Ένα μπάχαλο που δεν έπρεπε να υπάρχει!!!
Σκεφτείτε τι συμπεράσματα έβγαλαν όσοι ήρθαν Αιτωλικό και αντίκρισαν αυτή την εικόνα. Σκεφτείτε πόσοι είδαν αυτή την εικόνα και έστριψαν αριστερά για Μεσολόγγι – Αγρίνιο. Σκεφτείτε πόσοι συνέχισαν προς Οινιάδες αντί να στρίψουν για Αιτωλικό.
Μια εικόνα που έκανα ζημιά στον τόπο, προκάλεσε φόβο στους κατοίκους, δημιούργησε σκηνές «γκέτου», δυσφήμισε την πόλη μας στους περαστικούς και συνεχίζεται σε μικρότερη έκταση έως σήμερα.
Εκτός από τις λίγες φόρες που επέμβηκε η αστυνομία απομακρύνοντας τα οχήματα από κεντρικό, παράλια και είσοδος της πόλης κανείς άλλος δεν επέμβηκε. Κι ας το συζητούσε όλη η πόλη κάνεις άλλος υπεύθυνος δεν είδε το πρόβλημα και όποιος το είδε έκανε ότι δεν το είδε τίποτα. Δεν δόθηκε καμία λύση. Συνεχίστηκε το μπάχαλο να υπάρχει όλο το καλοκαίρι.
Αν και προτάθηκε στο Τοπικό Συμβουλίου Αιτωλικού να κλείσει ο δρόμος της παραλίας, ώστε να αποφευχθεί η άσχημη αυτή εικόνα, να βοηθηθούν τα μαγαζιά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους, να διευκολυνθεί και να κινηθεί ο κόσμος με ασφάλεια, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Η φράση που που κολλάει γάντι στην περίπτωση μας και την είπε ο Αμερικάνος διαφημιστής Fred R. Barnard δεν είναι άλλη από την «Μια εικόνα, χίλιες λέξεις».
Μια έκφραση που η περιγραφή σταματά εκεί που η εικόνα ξεκινά. Η εικόνα εξηγεί τα πάντα. Η εικόνα του Αιτωλικού από ψηλά δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Όσο και να ξεγελάσουμε κάποιους στην αρχή η πραγματική εικόνα θα φανεί. Η πραγματική εικόνα της πόλης μας μοιάζει περισσότερο με την εικόνα της εισόδου της πόλης μας παρά από μια φωτογραφία που τραβήχτηκε από ένα drone.
Από την εικόνα της εισόδου της πόλης μας μπορεί κάποιος να καταλάβεις όσα του είπαν ή δεν του είπαν για το Αιτωλικό, από την εικόνα του drone όχι.
Η εικόνα αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν και μας βασανίζουν εδώ και δεκαετίες και για να την αλλάξουμε, ώστε να αλλάξει η τύχη μας, θα πρέπει να ξεφύγουμε από την εικόνα του drone.
Ποιος είναι έτοιμος να το κάνει;;;
Καλό Χειμώνα !!!
Σπυρίδων Δ. Σταράμος
*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*