Γράφουμε και ξαναγράφουμε κάθε εβδομάδα τα προσωπικά μας άρθρα ο κάθε συντάκτης και δεν είναι καθόλου εύκολο…

Έχουμε αυτή την άτυπη «δέσμευση» -με τον εαυτό μας κυρίως – και θέλουμε να είμαστε τυπικοί σε αυτή μας τη σχέση.


Και δε λέμε απλά την άποψή μας, αλλά ανοίγουμε τις καρδιές μας… Ξεδιπλώνουμε τις σκέψεις μας και μαζί ανοιγόμαστε σε ένα αναγνωστικό κοινό το οποίο συναντάμε καθημερινά και που μας κρίνει με κάθε ευκαιρία.


Το ότι δεν προκύπτουν τόσο εύκολα θέματα προς αρθρογραφία στη μικρή μας νησιωτική πολιτεία μάς αναγκάζει συχνά να αναλύουμε συμπεριφορές και καταστάσεις, να ανοίγουμε φιλοσοφικές συζητήσεις, να μιλάμε λίγο πιο γενικά κι αόριστα ίσως κάποιες φορές.

Το ίδιο γίνεται και στις μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά, αλλά και σε εκπομπές στην τηλεόραση, που ψάχνουν θέματα “εναλλακτικά”, κάτι διαφορετικό, κάτι που θα κάνει το κλικ στο κοινό. Δεν είναι καθόλου εύκολο σε ένα κοινό που “πνίγεται” κυριολεκτικά μέσα στις πληροφορίες και τις ειδήσεις.


Πριν 6 χρόνια, η αδερφή μου “εντοπίστηκε” από δημοσιογράφο εφημερίδας σαν θέμα που “παρουσιάζει ενδιαφέρον”. Είχε αφήσει με τον άνθρωπό της, Άγγλο στην καταγωγή, τη ζωή στο Λονδίνο και ήρθαν να μείνουν στο Αιτωλικό και να φτιάξουν κτηνοτροφική μονάδα για γαλακτοπαραγωγή.


Αποδείχτηκε πολύ “πιασάρικο” θέμα, αφού μέσα σε λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση, το τηλέφωνο χτυπούσε ασταμάτητα για νέα άρθρα και εκπομπές στην τηλεόραση, ενώ συνεργείο τηλεοπτικού σταθμού ήρθε μέχρι και στη φάρμα για “αποκλειστικά πλάνα” και δύο λόγια από τον “μοναδικό αυτόν τύπο” που άφησε την πατρίδα του για να έρθει να κάνει οικογένεια στο Αιτωλικό.

Η Μαριάννα (η αδερφή μου) θεώρησε υπερβολική αυτή την υπερέκθεση, αφού ένιωσε ότι «δεν υπάρχει κάτι άλλο να ειπωθεί» και πως το θέμα «κούρασε πολύ». Κι έτσι ξεφούσκωσε. 


Πρόσφατα, μια ιστοσελίδα με ειδήσεις αποφάσισε να αναδημοσιεύσει αυτή την πρώτη, προ εξαετίας (!) συνέντευξη σαν «καινούργια».
Αυτή τη φορά στον τίτλο του άρθρου χρησιμοποίηθηκαν πιο «πιασάρικες» λέξεις για να «ιντριγκάρουν» το κοινό: «Ηθοποιός άφησε τη ζωή στο Λονδίνο για να αρμέγει πρόβατα»!!
Και άρχισε πάλι ο κύκλος των μηνυμάτων και των αιτημάτων για συνέντευξη. 

Στο «βωμό» των κλικς, οι ειδήσεις παίρνουν διαφορετικές διαστάσεις και χάνεται η ουσία. 
Ίσως είναι λίγοι αυτοί που θα εστιάσουν στην ουσία της είδησης: σε ένα ζευγάρι που η ζωή της πόλης δεν τους πρόσφερε την ποιότητα ζωής που θα ήθελαν για την οικογένειά τους, που η ζωή σε μια μεγαλούπολη δεν είναι τόσο σούπερ όσο ακούγεται, που το να σπουδάζεις θέατρο αλλά παράλληλα να κάνεις και 2-3 δουλειές για να τα βγάλεις πέρα, απέχει πολύ από το να είσαι καλοπληρωμένος και αναγνωρισμένος ηθοποιός ταινιών, που ένας Άγγλος που έχει πρόβατα, δεν είναι «αξιοθέατο» γιατί «πού ξέρουν οι Άγγλοι από πρόβατα;».


Χάνουμε το μήνυμα τέτοιων κινήσεων…

Χάνουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τα ζητήματα που προκύπτουν για τα νέα ζευγάρια, τις νέες οικογένειες, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, το πώς θα μπορούσαν να έρθουν κι άλλες οικογένειες που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Ο στόχος δεν πρέπει να είναι να αναδείξουμε μια συγκεκριμένη οικογένεια…


Χάνουμε την ουσία… ξανά…


Βάσω Νικολογιάννη

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*