Ένα πράγμα σκέφτομαι, τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αφού υπάρχει πρόβλημα με την ενέργεια, άλλωστε αυτό είναι που ακούω από ξένες αλλά και τη δική μας κυβέρνηση, θέλω να δω πως θα γίνει φέτος ο στολισμός των μεγάλων πόλεων αλλά και μικρότερων σαν και τη δική μας. Και όχι μόνο των πόλεων…

Η ενεργειακή κρίση από τη μία, η περιβαλλοντολογική αλλαγή από τη άλλη και στη μέση ο άνθρωπος. Τα δύο πρώτα είναι αποτελέσματα των πράξεων του τελευταίου, αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητείται από κανέναν. Είναι η τραγική ειρωνεία του πως δημιουργείς ένα πρόβλημα εντελώς από το πουθενά, το οποίο θα ήταν… ανύπαρκτο αν ήμασταν εμείς πιο υπεύθυνοι σχετικά με τον τρόπο που ζούμε.

Τώρα, όμως, φαίνεται οτι έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Και έρχεται ο χειμώνας με τις χαμηλές, νυχτερινές θερμοκρασίες για να μας θυμίσει οτι είναι πια καιρός να ζεσταθούμε. Αλλά για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να τα βάλουμε με το “τέρας” της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρέλαιου θέρμανσης.

Την ίδια στιγμή στον ορίζοντα αχνοφαίνονται τα Χριστούγεννα. Τι σημαίνει αυτό; Κάθε πόλη, κάθε χωριό και ένα στολισμένο δέντρο. Λαμπιόνια στις κολόνες, στα μπαλκόνια, στα σπίτια μέσα, στα δημόσια κτίρια, παντού. Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά δεν είχαμε ενεργειακή κρίση κάθε χρόνο…

Οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε πόσο δούλεμα θα πέσει ακόμα. Γιατί αν είναι όντως τόσο μεγάλο το πρόβλημα με την ενέργεια, τότε δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να γίνουν όλα αυτά που συμβαίνουν στις γιορτές. Θέλει δέντρο με στολίδια αλλά χωρίς φώτα. Θέλει τις κολόνες χωρίς -χριστουγεννιάτικα- φώτα. Τα μπαλκόνια το ίδιο. Τα δημόσια κτίρια, επίσης το ίδιο.

Όπως ενδιαφέρον έχει να δούμε πως θα πράξουν οι συμπολίτες μας αλλά και οι υπόλοιποι Έλληνες στις άλλες περιοχές. Γιατί είναι οξύμωρο να κλαίγεσαι, κυριολεκτικά και μεταφορικά, για την ακριβή ΔΕΗ και τους κιλοβατώρες που ανεβαίνουν όπως η πίεση με μια χούφτα αλάτι και από την άλλη να στολίζεις το σπίτι σου λες και είμαστε ακόμα στις “χρυσές” εποχές του 80′ και του 90′.

Μία από τις αφορμές γι’ αυτό το κείμενο είναι η είδηση οτι ο Δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου θα δώσει ιδιαίτερη “βαρύτητα” στον στολισμό των κοινοτήτων Οινιαδών και Αιτωλικού… Κοντός, ψαλμός, αλληλούια!!

Μιχάλης Βελτσίστας

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*