Propaganda and brainwashing of the influential mass media concept. Vintage TV set with hypnotic spiral on the screen. 3d illustration

Είναι αξιοπερίεργο πως στο καλό καταφέρνουμε και υποστηρίζουμε μια οποιαδήποτε άποψη, αβίαστα, χωρίς καν να επεξεργαστούμε πρώτα την πληροφορία που μας δίνεται. Και είναι ακόμα πιο παράξενο οτι ακόμα κι αν δεν έχουμε σχηματίσει τη δική μας γνώμη για το θέμα, πάλι καταλήγουμε στο να κάνουμε κτήμα μας μία ξένη.

Για παράδειγμα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένα ζήτημα για το οποίο έχουμε ασχοληθεί σε προηγούμενο κείμενο και υπήρξαν αντιδράσεις. Ο πόλεμος είναι κακό πράγμα, αυτό -νομίζω- οτι δεν αμφισβητείται από κανένα “λογικό“. (Σε εισαγωγικά η λέξη γιατί δε ξέρουμε τι είδους λογική υποστηρίζει ο καθένας από μας).

Οι μεν που δίνουν ΔΙΚΙΟ στη Ρωσία και ΔΕΝ ΖΟΥΝ ΕΚΕΙ, έχουν πληροφορηθεί από τα μέσα ενημέρωσης οτι ο Πούτιν πήρε αυτήν την απόφαση γιατί το ΝΑΤΟ αθέτησε τη συμφωνία που έγινε με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και συνέχισε να φτιάχνει βάσεις όλο και πιο κοντά στη χώρα του. Όπως και οτι η ρωσική μειονότητα της ανατολικής Ουκρανίας υποφέρει από τους ακροδεξιούς ντόπιους που την κυνηγά, τη σκοτώνει, τη διώχνει από τα σπίτια της,

Αυτά έχουν δώσει τα μέσα στον κόσμο, αυτά γνωρίζουμε όσοι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ. Δεν ξέρουμε αν είναι η πραγματικότητα, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό το πράγμα από τη στιγμή που δεν ζούμε εκεί και δεν επηρεαζόμαστε άμεσα από αυτήν την κατάσταση. Η άλλη όψη του νομίσματος θέλει τον Πούτιν να είναι ένας στυγνός δικτάτορας που πήρε αυτήν την απόφαση για να δείξει τη δύναμη της Ρωσίας (δηλαδή τη δική του) και να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε το 2014, τότε που οι Ρώσοι πήραν την Κριμαία από την Ουκρανία. Και αυτή η άποψη έγινε κτήμα πολλών που επίσης ΔΕΝ ΖΟΥΝ ΕΚΕΙ.

Αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτε από τα παραπάνω, αν και δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για το τι είναι αλήθεια και τι ψέματα κι όμως, παίρνουμε θέση και μάλιστα λέμε οτι έχουμε επιχειρήματα! Τα οποία τα βρήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης… Που βρίζουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ -τα μέσα ενημέρωσης- για παραπληροφόρηση και οτι μας λένε οτιδήποτε άλλο εκτός από την αλήθεια. Συγνώμη αλλά δεν υπάρχει λογική σε αυτό το πράγμα.

Κάπως έτσι λειτουργούμε με όλα τα θέματα που βλέπουμε στην καθημερινότητα, από το πιο ασήμαντο μέχρι το πιο σημαντικό. Πάμε σε άλλο παράδειγμα για περιστατικά που έγιναν στη χώρα μας. Σε οτι έχει να κάνει με τον Γρηγορόπουλο έχουμε τα εξής: Ένα παιδί ανήλικο, Έλληνας καυκάσιος, ένας αστυνομικός που υποστήριξε οτι ένιωσε να απειλείται, ένα όπλο. μία σφαίρα, ένας νεκρός.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι έγινε γιατί κανένας από εμάς δεν ήταν στο σημείο του φόνου. Το σύνολο των πληροφοριών που έχουμε για το θέμα έρχεται -κυρίως- από τα μέσα ενημέρωσης, από όσα υποστήριξε ο δικηγόρος του αστυνομικού στο δικαστήριο, από αυτά που είπαν όσοι ήταν μαζί με τον Γρηγορόπουλο τη στιγμή που έγινε το φονικό.

Η κοινωνία πήρε θέση υπέρ του Γρηγορόπουλου και καταδίκασε τον αστυνομικό ενώ κάθε χρόνο γίνεται πορεία προς τιμήν του αδικοχαμένου παιδιού. Και αυτή είναι μία περίπτωση…

Πάμε σε κάτι πιο πρόσφατο. Αναφέρομαι στο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη με τον 16χρονο που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης. Από τα μέσα ενημέρωσης γνωρίζουμε τα εξής: Ένας ανήλικος οδηγός που δεν πλήρωσε στο βενζινάδικο, Έλληνας Ρομ, αστυνομικοί που τον καταδίωξαν μετά από καταγγελία του βενζινοπώλη, προσπάθεια εμβολισμού των οχημάτων των αστυνομικών από τον 16χρονο σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ένα όπλο, δύο σφαίρες, ένας ανήλικος που χαροπαλεύει στο νοσοκομείο.

Η κοινωνία των Ρομά πήρε θέση υπέρ του 16χρονου. Η υπόλοιπη κοινωνία δεν φαίνεται να ασχολείται με το θέμα. Και σίγουρα αν πεθάνει το παιδί δεν πρόκειται να γίνει καμία πορεία προς τιμήν του.

Ολόκληρη η κοινωνία ουσιαστικά παίρνει θέση για το ζήτημα χωρίς καν να το καταλάβει. Και η θέση της είναι οτι “δεν με νοιάζει αν δεν είναι δικός μας“. Εγώ αυτό καταλαβαίνω, αυτό σας παραθέτω. Το αν κάνω λάθος ή όχι, αυτό θα φανεί στην πορεία. Αυτό που ακόμα, όμως, αγνοώ είναι το τι θα πει “δικός μας“…

Μιχάλης Βελτσίστας

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*