Η λέξη “κοινότητα” χρησιμοποιείται τόσο συχνά σήμερα, που ίσως πλέον θεωρείται γραφική. Ειδικά όταν χρησιμοποιείται τόσο συχνά σε κάθε πτυχή της ζωής μας, είναι εύκολο να παραβλέψουμε τη σημασία της.

Η κοινότητα, στην απλούστερη μορφή της, είναι μια ομάδα ανθρώπων που έχουν κάτι κοινό: οικογένεια, γειτονιά, πόλη, πίστη, πεποιθήσεις ή ακόμα και το στάδιο ζωής, το χόμπι, το πάθος.

Αλλά για να σχηματίσει μια ομάδα ανθρώπων μια αληθινή κοινότητα που θα εμπλουτίζει τις ζωές των μελών της, τα μέλη αυτά θα πρέπει επίσης να συνδέονται με ένα κοινό αίσθημα εμπιστοσύνης, σύνδεσης και φροντίδας το ένα για το άλλο.

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι κοινότητες;

Οι ισχυρές κοινότητες αποτελούν σημαντική πηγή κοινωνικής σύνδεσης και αίσθησης του ανήκειν. Η συμμετοχή σε μια κοινότητα που συνδέεται με αξίες και στόχους είναι ένα ουσιαστικό συστατικό για μια γεμάτη ζωή.

Η απουσία κοινωνικών δεσμών μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στη συνολική υγεία μας. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που δεν έχουν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς είναι και πιο πιθανό να υποφέρουν από υψηλά επίπεδα στρες.

Οι κοινότητες παρέχουν στους ανθρώπους μια υποστηρικτική ομάδα για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν δύσκολες προκλήσεις, να ενωθούν για να λύσουν προβλήματα και να γιορτάσουν τις πιο ανάλαφρες και χαρούμενες στιγμές της ζωής.

Ο απολογισμός της πανδημίας COVID-19 έχει αναδείξει τη σημασία της κοινότητας, ειδικά σε σχέση με την ψυχική υγεία. Τα συναισθήματα απομόνωσης, άγχους και κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πολλοί ήταν αυτοί που ξεκίνησαν να αναζητούν ουσιαστικές συνδέσεις για να τους βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν – και αυτή είναι μια από τις πιο ζωτικές λειτουργίες που εκτελούν οι κοινότητες.

Δημιουργώντας χώρους όπου ο ανοιχτός διάλογος είναι ασφαλής και ενθαρρύνεται, οι άνθρωποι μπορούν να εμβαθύνουν στην κατανόηση μεταξύ τους, να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να περάσουν δύσκολες στιγμές.

Χτίζονται κοινωνικές συνδέσεις, φιλίες και πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη και βοηθούν τα μέλη της να δούνε τον κόσμο με νέους τρόπους και νέα προοπτική.

Όλοι χρειαζόμαστε την κοινότητα. 

Μπορούμε να δείξουμε τη σημασία της κοινότητας στις ομάδες μας μέσω του δικού μας παραδείγματος.

Να αρχίσουμε να ψάχνουμε τρόπους για να εμπλακούμε με τις κοινότητες στη ζωή μας.

Δεν είμαστε σίγουροι από πού να αρχίσουμε;

Η ομορφιά των κοινοτήτων είναι ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε απλά συμμετέχοντας. Και μόνο η συμμετοχή μπορεί να εμπλουτίσει τη ζωή μας, τις ζωές των άλλων και να δημιουργήσει πιο ανθεκτικές ομάδες και κοινωνίες.

Βάσω Νικολογιάννη


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*