Όχι, δεν έχω σκοπό να τρομοκρατήσω κανέναν.

Όμως, άκουσα πρόσφατα ένα podcast (το podcast για όσους δεν γνωρίζουν είναι ηχητικό αρχείο, σαν εκπομπή ραδιοφώνου, που, όμως, μπορείς να την ακούσεις όποτε θες στις ειδικές πλατφόρμες) από το news247, το οποίο πραγματικά με βοήθησε να καταλάβω αυτή την έξαρση των ιώσεων την τελευταία περίοδο.
Την ώρα που γράφω είμαι η ίδια με πυρετό, με συμπτώματα που δε θυμάμαι πόσα χρόνια έχω να ζήσω!
Τα σχολεία των παιδιών είναι με πολύ λίγα παιδιά, οι χριστουγεννιάτικες παραστάσεις έγιναν είτε με το μικρότερο δυνατό αριθμό παιδιών και προβών, ενώ αρκετές εκδηλώσεις αναβλήθηκαν λόγω των ιώσεων.
Στο podcast που ακουσα, ο δημοσιογράφος με εξειδίκευση στο ιατρικό ρεπορτάζ, Γιάννης Δεβετζόγλου, εξηγεί στον Σταύρο Διοσκουρίδη, δημοσιογράφο, το φαινόμενο της τριδημίας ιών που κυκλοφορούν τώρα.
Ο ίδιος εξηγεί ότι είναι κάτι που συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη. Μετά τα χρόνια της πανδημίας, υπάρχει ελευθερία στις μετακινήσεις μας και, στις περισσότερες των περιπτώσεων, πλέον απαλλαγήκαμε από τη μάσκα, με πρώτο και επικρατέστερο χώρο τα σχολεία! 
Ο ιατρικός συντάκτης εξηγεί ότι μετά από δυο χρόνια σχολαστικής προσοχής, μάσκας, συχνού πλυσίματος χεριών, υποχρεωτικές καραντίνες νοσούντων και όλα αυτά τα της πανδημίας, οι ιοί – όπως χαρακτηριστικά λέει – «έχουν ξεσαλώσει».

Γρίπη, κορωνοϊός, RSV και άλλες ιώσεις απασχολούν μικρούς κυρίως αυτή την περίοδο, αλλά και μεγάλους. 

Έχει διαταραχθεί η φυσιολογική πορεία των ιών, ο κύκλος κάθε ιού έχει αλλάξει γιατί δεν του επιτρεπόταν να δράσει εδώ και δυο χρόνια. Θεωρούμαστε, λέει ο δημοσιογράφος, ανοσολογικά παρθένοι οργανισμοί, ενώ δεν ήταν λίγοι όσοι δεν έκαναν καθόλου το αντιγριπικό εμβόλιο.

Υπομονή, λοιπόν, κι ας σκεφτούμε μήπως να μη  βγάλουμε εντελώς από τη ζωή μας τις μάσκες όταν δεν νιώθουμε καλά ή όταν κάποιος από το σπίτι μας νοσεί. Το ότι είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ο, τι θέλουμε από άποψη νομοθεσίας, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενδιαφερόμαστε για το αν θα πάρουμε κάποιον “στο λαιμό μας” που μπορεί να περάσει την κάθε ίωση πολύ βαριά.

Καλές γιορτές με υγεία πάνω απ’όλα!!!!


Βάσω Νικολογιάννη


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*