Κάθε χρόνο το ίδιο πράγμα… Ευχές για ένα νέο, καλύτερο έτος γεμάτο επιτυχία, υγεία, χαρά, αγάπη. Σημαντικά όλα τα προαναφερθέντα, δεν αντιλέγω, όμως η πραγματικότητα είναι πως για ακόμη μία χρονιά θα μείνουμε μονάχα στις ευχές.

Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει από μόνο του. Και επειδή -σχεδόν- ποτέ δεν ζητάμε κάτι καλύτερο για τον οποιοδήποτε άλλο εκτός του εαυτού μας, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα είναι το αντίστοιχο. Μία από τα ίδια δηλαδή…

Στην ουσία το μόνο που αλλάζει είναι η ημερομηνία. Η ανθρωπότητα συνεχίζει απρόσκοπτα το… έργο της, βλαβερά, αχόρταγα, καταστροφικά. Ούτε ο καιρός δεν μας “βοηθά” να μπούμε κάπως στο κλίμα των γιορτών. Χριστούγεννα με κοντομάνικο και ιδρώτα, σε ποιον να το πεις και ποιος να σε πιστέψει.

Το ίδιο το περιβάλλον, με τη δική μας τραγική συνδρομή, έχει αλλάξει τις συνήθειές του. Αυτό που δεν κάνουμε εμείς, αν και είναι κατεπείγον, φροντίζει να το κάνει η φύση. Τώρα, αν η ζωή μας “ενοχλείται” από αυτές τις περιβαλλοντολογικές αλλαγές, ξέρετε, δεν καίγεται καρφί σε κανένα δέντρο, σε καμία θάλασσα, ούτε στον ίδιο τον ουρανό και τον αέρα. Όπως ακριβώς συμβαίνει με μας…

Η μόνη διαφορά είναι οτι οι δικές μας ενέργειες είναι βλαβερές απέναντι σε όλους τους άλλους. Κι αν δεν μας νοιάζει καθόλου το δικό μας το είδος, φαντάσου πόσο χειρότερα είναι τα πράγματα για τα υπόλοιπα. Όμως ο τροχός γύρισε και πλησιάζει γοργά το πλήρωμα του χρόνου. Και το πρόβλημα μεταφέρεται σε μας, επομένως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη…

Γιατί έχουμε αποδείξει και με το παραπάνω, αιώνες και αιώνες, οτι δεν είμαστε ικανοί να αλλάξουμε όλα όσα μας ενοχλούν, μας απειλούν, μας καταστρέφουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είτε είναι ένας δικτάτορας, είτε ένας διεφθαρμένος πολιτικός, είτε ένας απάνθρωπος νόμος, είτε ο μ@λ@κ@ς ο γείτονας που βρίζει τα πιτσιρίκια που παίζουν μπάλα ή ο ίδιος ο μ@λ@κ@ς και επικίνδυνος που πετάει φόλες στα αδέσποτα.

Για όλα αυτά τα άσχημα η ευθύνη είναι αποκλειστικά και μόνο δική μας. Όλοι αυτοί που μας ενοχλούν με την αδιαφορία τους απέναντι σε κάθε αξία, όλοι τους ήταν κάποτε παιδιά αυτού του τόπου όπως είσαι εσύ και εγώ. Έπαιξαν μπάλα στην αλάνα, έκαναν τσιγάρο στα κρυφά από τους γονείς τους, ερωτεύτηκαν, αγάπησαν και αγαπήθηκαν.

Και μερικοί από αυτούς όταν μεγάλωσαν αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα κοινά. Απευθύνθηκαν λοιπόν, μέσω των εκλογών, στους συμπολίτες τους, στους φίλους και τους γνωστούς, για να τους δώσουν ή όχι το χρίσμα να τους οδηγήσουν σε καλύτερες μέρες. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε και ζούμε σήμερα.

Όλοι αυτοί που βρίζουμε και δείχνουμε με το δάχτυλο οτι μας έχουν καταστρέψει τη ζωή, στην ουσία πήραν από εμάς την “άδεια” να το κάνουν με τον πιο δημοκρατικό τρόπο που υπάρχει. Με την ψήφο! Αφού αυτοί είναι παιδιά της δικής μας κοινωνίας, τότε το ρεζουμέ από το παραπάνω είναι το εξής: Μια κοινωνία γεμάτη ελαττώματα και διαφθορά, θα έχει και τους αντίστοιχους πολιτικούς αφού οι ίδιοι είναι… προϊόντα αυτής της ίδιας, προβληματικής κοινωνίας.

Υ.Γ. Καλή πρωτοχρονιά λοιπόν, με λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις!!!

Μιχάλης Βελτσίστας

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*