Λίγο πριν ξεκινήσει η νέα χρονιά, σκέφτηκα να καταγράψω κάποια από τα γεγονότα που συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε.


Εδώ στο μικρό μας νησάκι, το 2022 ασχοληθήκαμε πολύ (αλλά πάρα πολύ!) με τα σκουπίδια. Κάηκε ο ΧΥΤΑ στο Μεσολόγγι, ξεμείναμε από σημείο περισυλλογής, μαλώναμε με δήμους του νομού για το ποιος θα δεχτεί τα σκουπίδια μας και οι κάδοι μας γέμιζαν με την πρώτη μέρα (και οι περισσότεροι από εμάς αναγκαζόμασταν να κρατήσουμε σπίτι μας τα απορρίμματα για μέρες!)


Μιλήσαμε πολύ για τα αδέσποτα, το καταφύγιο στην Κατοχή, είδαμε γύρω από το δασάκι, μάλιστα, αυτοσχέδιες πινακίδες «μην σκοτώνετε τα αδέσποτα», ενώ αρκετές ήταν και οι περιπτώσεις που θανατώθηκαν αδέσποτα με φόλα. Είδαμε και συμπολίτες μας να μαζεύουν υπογραφές για απομάκρυση των αδέσποτων από το Αιτωλικό, μετά από καταγγελίες ότι ήταν υπεύθυνα για το θάνατο πουλιών στο καταφύγιο.


Στις αρχές της χρονιάς, παραλίγο να ξεμείνουμε κι από νερό, ενώ το γειτονικό Νεοχώρι αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα. Η ΔΕΥΑΜ είχε πάλι τα πατατράγουδά της και μάλιστα κόπηκε η ηλεκτρική σύνδεση γεωτρήσεων λόγω οφειλών ρεύματος!!
Φυσικά, δεν έλειψαν και οι πλημμύρες σε κάθε βροχή με πιο πρόσφατο περιστατικό τα δέντρα στο λιμανάκι που ξεριζώθηκαν από τον αέρα.


Η εθελοντική ομάδα πρωταγωνίστησε (και στα άρθρα μας) με πολλές δράσεις και φυσικά την αξιοποίηση στο καΐκι στη δυτική πλευρά του Αιτωλικού, μια απόφαση που ξεκίνησε να υλοποιείται το Μάιο. Αν εξαιρέσουμε το πολύ έντονο κούρεμα των ευκαλύπτων στο σημείο, που ξεσήκωσε αντιδράσεις όπως την προηγούμενη φορά στο δασάκι, έγινε ένα μοναδικό αξιοθέατο που φωτογραφήθηκε από όλους μας! 
Ο φορέας διαχείρισης (ΟΦΥΠΕΚΑ) έχει φέρει πολλά σχολεία -και από το εξωτερικό- στο καταφύγιο πτηνών στο λιμανάκι για ξενάγηση, αν και ο Δήμος, σύμφωνα με τους εθελοντές, δεν στηρίζει το έργο τους και βασίζονται αποκλειστικά για τη σίτιση των πτηνών, αλλά και τη συντήρηση του χώρου, στους χορηγούς συμπολίτες μας.


Τα σχολεία μας έκαναν αρκετές δράσεις και με μεγάλη μας χαρά είδαμε εφημερίδα από το γυμνάσιο, αλλά και δανειστική βιβλιοθήκη. Μετά την οπαδική δολοφονία του Άλκη στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές του γυμνασίου Αιτωλικού «έγραψαν» στο προαύλιο με τις τσάντες τους “Για κάθε Άλκη”. 
Οι σύλλογοι γονέων των δημοτικών σχολείων ήταν πολύ δραστήριοι, οργάνωσαν εκδρομές και εκδηλώσεις και ήταν αρωγοί στο έργο κάθε σχολείου. Ειδική μνεία θα κάνω -αν μου επιτρέπεται- στο σύλλογο γονέων του δεύτερου δημοτικού για την άμεση κινητοποίηση στη συγκέντρωση χρημάτων για τον Παναγιώτη μας.

Δυστυχώς, τα σχολεία, όμως, δε γλίτωσαν από βανδαλισμούς και κλοπές με αρκετές υλικές ζημιές μέσα στη χρονιά.

Η ομάδα ju jitsu του Σταύρου Βέλλιου έκανε πάλι το θαύμα της με πολλές επιτυχίες, οι δρομείς μας αντιπροσώπευσαν το Αιτωλικό σε αγώνες όλης της χώρας με αποκορύφωμα το Μαραθώνιο, αλλά και τη συμμετοχή του Κώστα Γαλανού στο Iron Man!!!


Γιορτάσαμε όπως κάθε χρόνο την επέτειο του Ντολμά με έντονη βροχή, ενώ τα σχολεία παρέλασαν μόνο το Σάββατο βράδυ λόγω της κακοκαιρίας. Πραγματοποιήθηκε και ο καθιερωμένος αγώνας δρόμου 7 χλμ υπό τη διοργάνωση του κυρίου Σαραντάρα, με την έμπρακτη εθελοντική στήριξη του νεοσύστατου συλλόγου Δρομέων Αιτωλικού.


Τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκε στο Αιτωλικό το πανελλήνιο πρωτάθλημα κανό-καγιάκ μεγάλων αποστάσεων με όχι και τόσο σύμμαχο τον καιρό αλλά μεγάλη συμμετοχή αθλητών.


Γιορτάσαμε με κάθε επισημότητα, αλλά μεταξύ μας, την αδερφοποίηση με το Κλεινοβό Δ.Μετεώρων, το χωριό καταγωγής του Γρηγόρη Λιακατά με αποκαλυπτήρια της τοιχογραφίας Λιακατά στην είσοδο της πόλης μας, μιας εκδήλωσης που όπως φάνηκε στήθηκε λίγο στο πόδι, αφού η συμμετοχή ακόμα και των μαθητών (αλλά και του κόσμου) ήταν ελάχιστη, ενώ έγινε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Άστιγγα -που δε σχετίζεται με την ιστορία του Λιακατά-και όχι στον Πόρο.


Α, έχουμε πλέον και στην πλατεία μας και μια χρυσή προτομή του Καραϊσκάκη, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν παρουσία του Αιτωλικιώτη στην καταγωγή αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κ. Φλώρου και πολλών πολιτικών. 

Το πανηγύρι της Αγι’Αγάθης εορτάστηκε σαν να μην υπήρχε covid, ενώ η μανέζ (ο χώρος της επίδειξης) επέστρεψε μετά των κερκίδων της στο δασάκι, αφού κινητοποιήθηκαν οι περισσότεροι καβαλαραίοι και μέχρι και ποτιστικό μπήκε στο δασάκι για να «κάτσει» το χώμα. Κάτι που πριν -όπως φαίνεται- ήταν δύσκολο να μπει στο παρατημένο, όλο ξερόχορτα και σκουπίδια, δασάκι! 

Η γιορτή του ψαριού έγινε κι αυτή κανονικά, μαζί με τον αγώνα δρόμου (με κάποια μικρά παρατράγουδα για το ποιος τελικά τον διοργάνωσε, ποιος στήριξε οικονομικά και αν έπρεπε να πληρωθούν συμμετοχές), ενώ έγινε και πάλι γιορτή ελιάς στο Κεφαλόβρυσο με έκθεση -για πρώτη φορά- αγροτικών προϊόντων στο χώρο δίπλα στην εκκλησία του Αγ.Γερασίμου.

Μέχρι και δυο εκδηλώσεις για την πρόληψη του καρκίνου έγιναν στο νησί μας!


Από πολιτιστική άποψη, ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος «το Αιτωλικό» μας έβγαλε ασπροπρόσωπους με μοναδικές δράσεις και εκδηλώσεις, αλλά και εκδρομές: πρώτη και καλύτερη σειρά εκδηλώσεων οι Ανάσες Πολιτισμού, με σεμινάρια χαρακτικής, τα παιδιά και τα πουλιά με τα σχολεία, το Click στη Natura, την 4η Trienalle Πόλις-Νήσος, η θεατρική παράσταση Ποντικοπαγίδα, εικαστικές εκθέσεις, τα Ριζικάρια και όλες τις εκδηλώσεις των τμημάτων του συλλόγου.

Επισκεύασε με δική του πρωτοβουλία το παρατημένο θεατράκι και διοργάνωσε ξανά το φεστιβάλ «θεάτρου όψεις» με βράβευση του Αιτωλικιώτη ηθοποιού Μάκη Κωστίνη.

Το Κατράκειο φιλοξένησε θεατρική παράσταση, φεστιβάλ short film, ομάδα από το εξωτερικό για workshops.

Το άγαλμα φιλοξένησε συναυλία του Γ.Πανουκλιά προς τιμήν της εκλιπούσας δασκάλας Κρυσταλλίας Σούγια, ενώ ο ανιψιός της, δικηγόρος Σωτήρης Μπούρος δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνει έμπρακτα τη στήριξη και την αγάπη του στον πολιτιστικό σύλλογο και στον τόπο του.


Το Λαογραφικό μουσείο έχει ανοίξει τις πύλες του, ο χώρος φροντισμένος με αγάπη από τα μέλη του  και πολλά ήταν τα σχολεία που το επισκέφθηκαν.


Ο Διονύσης Λεϊμονής παρουσίασε στο Κατράκειο το νέο του βιβλίο «Το παιδί με τη φουστανέλα» γραμμένο για τον Γρηγόρη Λιακατά με τη συμμετοχή των δημοτικών σχολείων.


Το πολύπαθο γήπεδο Αιτωλικού προχώρησε σε νέα έργα, όμως δεν έλειψαν για πολλοστή φορά καταστροφές σε κερκίδες και άλλους χώρους του.


Χάσαμε, δυστυχώς, νέους συνανθρώπους μας, όπως τον 27χρονο Αποστόλη Μπλίκα, τον Ιωακείμ Γούργαρη, την αγαπημένη μας Βάλια Γρίβα, τη Μαρία Μπάθα. Ευτυχώς το μεγάλο ατύχημα στα ανατολικά γεφύρια είχε αίσιο τέλος για τα 17χρονα παιδιά που νοσηλεύτηκαν αρχικά πολύ σοβαρά…Ο σύλλογος Bootcamp μάλιστα του Αλέξανδρου Γερμανού αφιέρωσε στη Βάλια και στη Μαρία τους αγώνες που έτρεξαν σχεδόν σύσσωμη η ομάδα στο Acheloos Run.


Πέθανε αιφνίδια ο Γρηγόρης Φράγκος, ο Αριστείδης Σκύρλας, ο Κώστας Σούγιας, έγιναν και αρκετά τροχαία, σε έναν εκ των οποίων σκοτώθηκε ο άντρας από το ζευγάρι στο όχημα (λυπάμαι δε γνωρίζω το όνομά του). (Συγχωρήστε με ειλικρινά αν ξεχνάω κάποιον…)
Πέθανε -ή μάλλον εκοιμήθη- και ο Μητροπολίτης Κοσμάς μετά από μάχη με τον κορωνοϊό, κηρύσσοντας η πολιτεία αργία (!!) την ημέρα της κηδείας του σε ΚΕΠ, δήμους κλπ.


Α να πω, για να ελαφρύνω το κλίμα, και για την σούπερ ομάδα που συμμετείχε στο ρουκ ζουκ και όχι μόνο βγήκαν νικητές σε πέντε επεισόδια, αλλά μας έκαναν και την καλύτερη διαφήμιση!


Όσο για την πολιτική ζωή του τόπου, στις εκλογές του 2023, οι υποψήφιοι πολλαπλασιάζονται, χωρίς να γνωρίζουμε σίγουρα ποιοι θα είναι αυτοί που όντως θα προχωρήσουν σε επίσημη υποψηφιότητα. Η Όλγα Δασκαλή, πρόεδρος στο τοπικό συμβούλιο Μεσολογγίου, πραγματοποίησε μάλιστα και συγκέντρωση στο Αιτωλικό.

Το 2022 το etoliko.gr έγινε 2 ετών και ακόμα παλεύει να ανεβάζει ό, τι προλαβαίνει τελοσπάντων με μια μικρή ομάδα που καθημερινά τρέχει και δε φτάνει για τις δικές της υποχρεώσεις, αλλά δεν το αφήνει με τίποτα στη τύχη του. Το 2022 μας δείξατε ότι κι εσείς το αγαπήσατε περισσότερο! 

Καλή χρονιά ΘΑ έχουμε αν βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας!


Βάσω Νικολογιάννη


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*