Επιστολή στην αναπλ. Διοικήτρια ΓΝ Αιτ/νίας, στο Διοικητή ΓΝ Αιτ/νίας και το Διοικητή 6ης ΥΠΕ απέστειλε η κυρία Κατερίνα Βογιατζή, Παθολόγος – Διαβητολόγος και Διευθύντρια ΕΣΥ με θέμα τις “επισφαλείς” όπως αναφέρει, εφημερίες στο νοσοκομείο:

Στην παρούσα επιστολή σας αναφέρω τα σοβαρά προβλήματα που θεωρώ πως ήδη γνωρίζετε, όμως έως τώρα όχι μόνο δεν έχει δοθεί καμία λύση, αλλά έχουν επιπλέον επιδεινωθεί. Κρίνω πως είναι απαραίτητο να υπάρξει εγγράφως σαφής περιγραφή της απελπιστικής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε στις εφημερίες καθημερινά ως παθολόγοι και του μεγάλου κινδύνου που αυτή εγκυμονεί για τη υγεία και τη ζωή των ασθενών. Με αυτόν τον τρόπο κανένας δεν θα μπορεί να επικαλεσθεί ότι δεν γνώριζε, εάν κάποια στιγμή φτάσουμε στο στάδιο της απόδοσης ευθυνών στην περίπτωση δυσμενών εξελίξεων.
Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη 3 Ιανουαρίου, είναι η τρίτη ημέρα από τις τελευταίες τέσσερις (και μάλιστα σε περίοδο αιχμής λόγω των γιορτών) κατά την οποία στο πρόγραμμα εφημεριών δεν συμπεριλαμβάνεται κανένας γιατρός του χειρουργικού τομέα, με εξαίρεση γυναικολόγο. Επίσης, τις αναφερόμενες ημέρες δεν καλύπτεται το πρόγραμμα εφημεριών της χειρουργικής κλινικής από κανένα γενικό γιατρό από αυτούς που υποστηρίζουν τα εξωτερικά ιατρεία, προερχόμενοι από τα γειτονικά Κέντρα Υγείας. Στις 31 Δεκεμβρίου ο εφημερεύων παθολόγος αντιμετώπισε και διακόμισε τραυματίες από τρία συνολικά τροχαία, στην 1η Ιανουαρίου ένα τροχαίο και σήμερα..;; Κανείς βέβαια δεν ξέρει, μπορούμε μόνο να ελπίζουμε στην καλή τύχη!
Οι συνθήκες επομένως απαιτούν από έναν ειδικό και από έναν ή δύο (ανάλογα με τη ημέρα) ειδικευόμενους παθολόγους να καλύπτουν την παθολογική κλινική (με πλήθος νοσηλευομένων λόγω κύματος Covid και γρίπης), τα επείγοντα παθολογικά περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία, καθώς και – λόγω ελλιπούς στελέχωσης με ειδικότητες – νευρολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά καθημερινά, παιδιατρικά και ΩΡΛ για περισσότερες από 25 ημέρες κάθε μήνα. Αυτά χωρίς να υπάρχει πάντα κάλυψη από ακτινολογικό εργαστήριο, ενώ υπάρχουν και ημέρες δυσλειτουργίας του μικροβιολογικού εργαστηρίου, όπου πρέπει κάποιες εξετάσεις να στέλνονται οδικώς στη Νοσοκομείου Αγρινίου (διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα και επομένως επικίνδυνη). Επιπλέον η κλινική μας καλύπτει στις εφημερίες το σύνολο των διακομιδών, όχι μόνο της παθολογικής κλινικής, αλλά και της καρδιολογικής και της μαιευτικής. Επομένως, είναι απαράδεκτο να απαιτείται από τους παθολόγους να αντιμετωπίζουν, ημέρες όπως η σημερινή, και τα πάσης φύσεως περιστατικά του χειρουργικού τομέα (πχ τροχαία, πτώσεις, κατάγματα κλπ)!!! Είναι κάτι για το οποίο αφενός δεν είμαστε επαρκώς εκπαιδευμένοι και αφετέρου ο φόρτος εργασίας μας είναι φανερό πως δεν το επιτρέπει.. Σημειώνω επίσης, τις εντάσεις και τις προστριβές που προκύπτουν στα επείγοντα όταν δεν υπάρχει παρών ο κατάλληλης ειδικότητας γιατρός.
Προτείνεται:

  1. Να δοθεί προτεραιότητα στην προκήρυξη θέσεων μόνιμων γιατρών για την κάλυψη της χειρουργικής και της παθολογικής κλινικής καθώς και ειδικοτήτων με ελλείψεις. Οι θέσεις επικουρικών γιατρών δεν είναι ελκυστικές (ειδικά για τους παθολόγους). Να σημειώσω ότι μετά από οχτώ περίπου έτη υπηρεσίας, ο μοναδικός επικουρικός γιατρός της κλινικής μας πριν 3 ημέρες παραιτήθηκε, διότι ποτέ δεν προκηρύχτηκε μόνιμη θέση. Αυτό κάνει για εμάς την κατάσταση πλέον μη διαχειρίσιμη, ενώ το σενάριο και της δικής μας παραίτησης φαντάζει τώρα πια πιθανό.
  2. Ως άμεση λύση, να ορίζεται κάθε μήνα ονομαστική κατάσταση με γενικούς γιατρούς από τα γειτονικά κέντρα υγείας, που αφενός θα καλύπτουν τα επείγοντα χειρουργικά περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία τις ημέρες που δεν εφημερεύει χειρουργός, αφετέρου θα καλύπτουν και τις ημέρες που εφημερεύει μόνο ένας ειδικευόμενος στην παθολογική κλινική. Συγκεκριμένα, η παθολογική κλινική χρειάζεται ενίσχυση από γενικό γιατρό το μήνα Ιανουάριο για 10 εφημερίες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.
  3. Εναλλακτικά, ως ύστατη λύση για την παροχή των πρώτων βοηθειών στα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά, μπορεί να ορίζεται ένας γιατρός του χειρουργικού τομέα που θα εφημερεύει τις ημέρες που δεν εφημερεύει χειρουργός. Η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα χρόνο γενικής χειρουργικής και αδιαμφισβήτητα είναι πιο δόκιμο και ασφαλές.

Οι γιατροί της παθολογικής κλινικής θα είμαστε στην πρώτη γραμμή και θα αγωνιστούμε με πάθος για να προσφέρουμε στους ασθενείς μας το υψηλότερο επίπεδο περίθαλψης, χωρίς εκπτώσεις στο ζήτημα των παρεχόμενων υπηρεσιών και πρωτίστως της ασφάλειας. Η συνεργασία μαζί σας είναι προϋπόθεση για επιτευχθεί αυτός ο στόχος και περιμένουμε να αντιδράσετε άμεσα και αποτελεσματικά πριν προκύψουν πολύ δυσάρεστες καταστάσεις..

Κατερίνα Βογιατζή
Παθολόγος – Διαβητολόγος
Διευθύντρια ΕΣΥ
Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

(και σημερινή εφημερεύουσα..)