Τι εννοείς «ποιοι είναι οι ιχνηλάτες των ιώσεων»;


Οι ιχνηλάτες των ιώσεων – όπως εγώ τους αποκαλώ – είναι αυτοί που όταν αρρωσταίνουν προσπαθούν να εντοπίσουν (μανιωδώς) από πού κόλλησαν. 


Είναι αυτοί που όταν κολλήσει το παιδί τους στο σχολείο, αρχίζουν και κάνουν ερωτήσεις επιπέδου ανάκρισης στο παιδί τους για να μάθουν με ποιους ήρθε σε επαφή στο σχολείο ή στη δραστηριότητα.


Είναι αυτοί που θα αρχίσουν να τηλεφωνούν σε φίλους και γνωστούς για να αναζητήσουν αντίστοιχα συμπτώματα.


Είναι αυτοί που θα ψάξουν ποιο παιδί δεν πήγε σχολείο, σε πόσες μέρες επέστρεψε στο σχολείο ή ποιο παιδί εντόπισαν στο σχολικό που έβηξε ή είχε μύξες.


Είναι αυτοί που όταν δουν κάποιον μέσα στο φαρμακείο «τσεκάρουν» τι αγόρασε (τεστ για Covid, γρίπη, αντιβίωση κλπ) για να «ανακαλύψουν» τι κόλλησε ο συγκεκριμένος ή η οικογένειά του.


Είναι αυτοί που κάποιες φορές ρωτάνε και το ίδιο το σχολείο ή τον παιδίατρο για το ποια παιδάκια νοσούν.


Ο σκοπός τους είναι, υποθέτω, να επιρρίψουν ευθύνες – χωρίς φυσικά αυτό να βοηθάει σε κάτι την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι όλοι το κάνουν για αλτρουιστικούς λόγους, ώστε να βοηθήσουν το νοσούντα συμμαθητή του παιδιού τους!

Πραγματικά, το να μάθουμε ποιος μας κόλλησε τι εξυπηρετεί, αν όχι το κακό κουτσομπολιό;


Το μόνο που καταφέρνουμε αναλύοντας επαφές και ιώσεις και μικρόβια είναι να σκεφτόμαστε άσχημα για ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να κάνουμε και παρέα και να μιλάμε άσχημα πίσω από την πλάτη τους.


Όταν αρρωσταίνουμε, το μυαλό μας πρέπει να είναι να γίνουμε καλά και όχι ποιος μας κόλλησε. Κι όταν αρρωσταίνει κάποιος από το περιβάλλον μας, αν δεν μπορούμε να τον βοηθήσουμε ή έστω να του συμπαρασταθούμε, ας μην πούμε τίποτα. Είναι επιλογή μας το τι επαφές έχουμε και δική μας ευθύνη. Αν θεωρούμε ότι κάποιος είναι άρρωστος και κυκλοφορεί, να μη συναντηθούμε μαζί του. Όχι να συναντηθούμε και μετά να τον κατηγορούμε στους άλλους.

Τροφή για σκέψη…

Βάσω Νικολογιάννη


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*