Η κεντρική πλατεία στο Αιτωλικό ήταν πάντα βασικό σημείο συνάντησης γνωστών και φίλων. Ακόμα και τις περιόδους που τα μαγαζιά της παραλίας, ή και η “Εξέδρα” ακόμη πιο παλιά, ήταν στα “πάνω” τους, η πλατεία ήταν σταθερή αξία.

Για όλους όσους έχουμε ζήσει μια πλατεία ασφυκτικά γεμάτη, ακόμη και τη χειμερινή περίοδο (που ψάχναμε τα Σαββατόβραδα μαγαζί για να πιούμε έστω κι έναν στριμωχτό καφέ), η εικόνα της σήμερα είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτική.

Η κεντρική πλατεία θυμίζει έρημο χωριό, χωρίς κατοίκους, κάποιες φορές, δε, χωρίς καν μαγαζιά. Η απογοήτευση των καταστηματαρχών είναι τέτοια που ανοίγουν πλέον επιλεκτικές ώρες και μέρες μέσα σρην εβδομάδα (συχνά χωρίς κατάλληλη προετοιμασία, απαραίτητες προμήθειες, επαρκή αριθμό σερβιτόρων). Επιπλέον, το μεγαλύτερο μαγαζί της πλατείας έκλεισε μετά από πολλά χρόνια, κάτι που έκανε χειρότερη την ήδη απογοητευτική όψη.

Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη.

Και δεν είναι μόνο το ότι έχουν ζοριστεί πολύ οικονομικά -γιατί (με αποκορύφωμα την καραντίνα) έχουν υποφέρει να κρατηθούν ανοιχτά.

Ο κόσμος του Αιτωλικού -όσος είναι τελοσπάντων- ζορίζεται επίσης οικονομικά, έχει μειώσει και τις εξόδους και επιλέγει για τις μετρημένες πλέον εξόδους του μέρη και μαγαζιά που είτε έχουν να του προσφέρουν κάτι διαφορετικό είτε συνδυάζουν και κάτι παραπάνω, όπως μαγαζιά, νυχτερινή διασκέδαση, άλλες εκδηλώσεις.

Πρέπει να προσαρμοστούμε, όμως, γιατί χρόνο με το χρόνο, τα πράγματα αλλάζουν και η νοσταλγία παλαιότερων, “χρυσών” εποχών, δεν βοηθάει τη σημερινή κατάσταση. Δύσκολο να προβλέψεις ποια δουλειά θα πάει καλά, ποια ιδέα θα φέρει κόσμο στο μαγαζί σου.

Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κάνεις ό, τι καλύτερο μπορείς, να δίνεις αξία στην επιχείρησή σου, να κάνεις το έξτρα μίλι!!!!

Βάσω Νικολογιάννη


(Φωτογραφία αρχείου)

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*