Εντάξει, το να πούμε οτι το διαδίκτυο έχει μεγάλη δύναμη, είναι -τουλάχιστον- περιττό. Το ξέρουμε άπαντες, το βλέπουμε κάθε ώρα, κάθε στιγμή της ζωής μας. Αφρική με Ευρώπη, Ασία με Αμερική, από τα βάθη των ωκεανών και τα πέρατα του σύμπαντος, το διαδίκτυο είναι αυτό που συνέδεσε όλα τα παραπάνω.

Φυσικά όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, κάθε μεγάλη δύναμη έχει τα καλά της αλλά και τα κακά της. Όπως έλεγε και ο θείος του Σπάιντερμαν στον ίδιο τον ήρωα: “Με τη μεγάλη δύναμη έρχεται και η μεγάλη ευθύνη“. Το διαδίκτυο, όπως είναι λογικό, δεν ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα.

Η χρήση του είναι αυτή που το χαρακτηρίζει ως “κακό” ή ως “καλό“. Επομένως εμείς, δηλαδή οι χρήστες του διαδίκτυου, έχουμε τη δυνατότητα είτε να κάνουμε κάτι αξιόλογο μέσα από αυτό, είτε να βγάλουμε -για πολλοστή φορά- τον χειρότερό μας εαυτό.

Είναι μεγάλο πράγμα να μπορεί απλός κόσμος, άνθρωποι που δεν τους υπολογίζει κανείς στην “αληθινή” ζωή, αυτή έξω από την οθόνη του κινητού η του υπολογιστή, να βοηθούν πραγματικά να σωθούν ζωές, να βρεθούν χαμένοι άνθρωποι, να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δολοφόνοι. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που ένα βίντεο από κινητό, μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έσωσαν ανθρώπους από κίνδυνο.

Πάντοτε θα υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Άλλωστε μιλάμε για ανθρώπους και το είδος μας είναι ικανό για το χειρότερο και για το καλύτερο. Έτσι έχουμε τον διαδικτυακό εκφοβισμό, μία μάστιγα που έχει οδηγήσει στην αυτοκτονία ένα σωρό ανθρώπους. Όπως επίσης και το εκδικητικό πορνό, δηλαδή προσωπικές στιγμές ενός ανθρώπου που δημοσιεύονται με στόχο τον εξευτελισμό και τη δυστυχία του.

Είναι αυτό ακριβώς που έγραψα και παραπάνω. Η χρήση είναι το σημαντικότερο απ’ όλα. Θέλει μέτρο, θέλει ήθος και όπως και κάθε μεγάλη δύναμη έτσι και το διαδίκτυο θέλει σεβασμό.

Η αφορμή για το κείμενο είναι μια καλή πράξη που έγινε αυτές τις μέρες. Ένας από τους γνωστότερους δημιουργούς στο Youtube, ο Mr Beast, κατάφερε και συγκέντρωσε τα χρήματα για να κάνει δωρεά σε 1000(!!!) συνανθρώπους μας μία απλή επέμβαση ρουτίνας στα μάτια. Κοινώς, μέσα από τη δύναμη που του προσφέρει το διαδίκτυο, μοίρασε χαρά και αισιοδοξία σε τόσους ανθρώπους που το είχαν ανάγκη. Τους έδωσε τη δυνατότητα να δουν ξανά και να απολαύσουν όλα αυτά που μέχρι πριν από λίγο δεν τα θεωρούσαν δεδομένα όπως εμείς.

Αυτό είναι κάτι το εκπληκτικό, κάτι που μόνο ως παράδειγμα πρέπει να το καταλάβουμε άπαντες και να προσπαθήσουμε να κάνουμε τέτοιες πράξεις για να νιώσουμε καλύτερα και οι ίδιοι αλλά και αυτοί που το έχουν ανάγκη.

Μιχάλης Βελτσίστας

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*