Σε συνέχεια του άρθρου της προηγούμενης Παρασκευής για την μετεγκατάσταση των Ρομά στη θέση Αγκινάρα, και μετά από email που λάβαμε με “αποδείξεις και ονόματα”, επανέρχομαι να παραθέσω τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μου και, ομολογουμένως, δεν γνώριζα.

Όπως δημοσιεύτηκε σχετικά και στον τοπικό τύπο, τον Οκτώβριο του 2018, οι Ροµά της εισόδου του Αιτωλικού “εντάχθηκαν στο πρόγραµµα «κοινωνικής ένταξης των Ροµά για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους», σύµφωνα µε την πρόταση που κατέθεσε ο αντιδήµαρχος, Παναγιώτης Σταράµος στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. (…) στην συγκεκριµένη θέση έχουν ήδη γίνει κάποιες υποδοµές από τον δήµο και αναµένεται η µεταφορά των Ροµά.(…) Η πρόταση περιλαµβάνει την δηµιουργία των απαιτούµενων υποδοµών για την  βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ροµά στην περιοχή «Αγκινάρα»“.

Οι τότε αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου όπως επίσημα αναρτήθηκαν.

Το οικόπεδο στην Αγκινάρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αγοράστηκε επί δημαρχίας του κυρίου Γαλάνη με σκοπό τη μετεγκατάσταση των Ρομά του αντλιοστασίου, οπότε και κατασκευάστηκαν δέκα τσιμεντένια δάπεδα. 

Επί δημαρχίας Κατσούλη, κατασκευάστηκαν λίγα ακόμη δάπεδα και επί δημαρχίας Καραπάνου κατασκευάστηκαν συνολικά 33 δάπεδα, βόθροι για αποχέτευση όλων των δαπέδων, πραγματοποιήθηκε σύνδεση ύδρευσης και, με κάθε επιφύλαξη, πραγματοποιήθηκε και πληρωμή για σύνδεση ρεύματος.

Αναρτώ τις φωτογραφίες Google όπου αποτυπώνονται οι αλλαγές στο οικόπεδο της Αγκινάρας. (Και πάλι ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία όσων μας στέλνετε emails).

Σύμφωνα με τα τοπικά δημοσιεύματα, τον περασμένο Νοέμβριο αναβλήθηκε η δίκη των Ρομά για παράνομη κατάληψη δημοσίου χώρου και προγραμματίστηκε για τον Μάρτιο του 2023. Η Κτηματική Υπηρεσία έχει εκδώσει πρωτόκολλα αποβολής για όλους τους Ρομά που έχουν φτιάξει εκεί τα καταλύματά τους.

Αυτό που διαπιστώνω, με όσα διαβάζω και τις ελάχιστες γνώσεις που έχω επί του θέματος, και το οποίο δεν είχα καταλάβει μέχρι τώρα, είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για σπίτια, αλλά για διάθεση χώρου με σκοπό να μετακινηθούν εκεί οι Ρομά και να εγκατασταθούν σε δικές τους, όπως καταλαβαίνω, κατασκευές. 

Προσωπικά, θεωρώ πολύ δύσκολο να δεχτούν να μεταφερθούν και να τα φτιάξουν όλα από την αρχή, ειδικά αν δεν υπάρχει κίνητρο για την αλλαγή αυτή ή αν δεν γίνει υποχρεωτική-αναγκαστική αυτή η μετακίνηση. Εμείς μπορεί να θεωρούμε ότι οι συνθήκες στην Αγκινάρα θα είναι πολύ καλύτερες από αυτές που έχουν σήμερα, σίγουρα τυπικά νόμιμες και θα διευθετηθεί και το ζήτημα της “εικόνας της εισόδου της πόλης”.

Όμως, οι ίδιοι ίσως δεν το βλέπουν έτσι. Οι ίδιοι ίσως ακόμα νιώθουν ότι ξεσπιτώνονται μετά από πολλά πολλά χρόνια.

Τώρα, όσον αφορά το Δήμο, αναρωτιέμαι γιατί έχει καθυστερήσει τόσο όλη αυτή η διαδικασία με την ετοιμότητα του χώρου, αλλά και την μετεγκατάσταση. Αν όντως είχε προχωρήσει τόσο επί Καραπάνου, γιατί δεν έχει ήδη γίνει κάτι; Γιατί έχει επιτραπεί η φθορά όσων ήδη είχαν πραγματοποιηθεί τότε; Γιατί από το 2018, ξανασυζητιέται το ίδιο θέμα σήμερα;

(φωτογραφία αρχείου)

Βάσω Νικολογιάννη

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*