Ζούμε στη χώρα που κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τίποτα. Είτε είσαι πρωθυπουργός, είτε ο γείτονας απέναντι, το ίδιο και το αυτό. Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να δείξουμε με το δάχτυλο, αλλά ποτέ δεν έχουμε την τόλμη να βγούμε μπροστά στα προβλήματα.

Πέρασαν ήδη δυο εβδομάδες από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Εκτός από τον σταθμάρχη, στην ουσία, κανείς δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τον νόμο. Αλήθεια τώρα;

Δεν μπορεί να πληρώσει ένα άτομο για την ανευθυνότητα τόσων που προηγήθηκαν. Άλλωστε και ο ίδιος ο σταθμάρχης με ρουσφέτι πήρε τη θέση, ούτε κατάλληλος ήταν, ούτε εκπαιδευμένος, ούτε τίποτα. Το αιώνιο ελληνικό πρόβλημα…

Φυσικά και θα δικαστεί για όλο αυτό που προκάλεσε η ανευθυνότητά του. Τόσοι νεκροί ζητούν δικαίωση, όπως και οι ζωντανοί – νεκροί που έμειναν πίσω. Οι επιζώντες, οι βαριά τραυματισμένοι, οι συγγενείς αυτών που χάθηκαν.

Από εκεί και πέρα όμως; Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της δικαιοσύνης. Σε αυτή τη χώρα ζούμε, έτσι έχουμε μάθει οτι συμβαίνει και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

Εκτός από εμάς, λοιπόν, που είμαστε συνυπεύθυνοι για οτι μας συμβαίνει, υπάρχει μπόλικος κοσμάκης που πρέπει να δικαστεί για το δυστύχημα στα Τέμπη. Πρώην υπουργοί, λοιποί μεσάζοντες που κανόνιζαν τα ρουσφέτια, όπως και οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των σιδηρόδρομων της χώρας.

Και όταν καθίσουν αυτοί στο εδώλιο, τότε να είστε σίγουροι οτι θα εμφανιστούν κι άλλα ονόματα, άνθρωποι που πιστεύουν οτι είναι στο απυρόβλητο. Το ζητούμενο είναι να γίνουν όλα σωστά και ο κάθε κατεργάρης να καθίσει στη μεριά του. Η οργή του κόσμου είναι φανερή, η νέα γενιά “ζωήρεψε” και σήκωσε τα μάτια από το κινητό.

Οι καταλήψεις που γίνονται είναι οτι πιο ήπιο μπορεί να συμβεί. Το οτι ζούμε σε μια χώρα που έχει ποινικοποιήσει τις καταλήψεις σαν σχολική βία, δεν νομίζω να εμποδίσει τα παιδιά να ακουστούν. Άλλωστε είναι αρκετά ζορισμένος ο κόσμος για να ανεχτεί προσαγωγές ανηλίκων μέσα από τα σχολεία.

Και εδώ η λέξη “ανοχή” αφορά της αστυνομία και τους διευθυντές των σχολείων. Αν δεν αντέχουν τα ουρλιαχτά των μανάδων και των πατεράδων, τουλάχιστον ας παραιτηθούν και ας πάνε σπίτια τους. Ή μαζί ή απέναντι…

Μιχάλης Βελτσίστας

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*