Ήμουν πολύ σκεπτική για το αν πρέπει να γράψω κάτι σχετικά με τις εκλογές, με την έννοια ότι δεν θέλω να ανοίξω τους ασκούς του Αιόλου και να δεχτώ πάλι τα αναμενόμενα υβριστικά σχόλια από όσους βρίζουν διαδικτυακά, επειδή δεν μπορούν να κάνουν συζήτηση κανονική. 

Όμως, επειδή για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα οι εκλογές (αν και δεν ήταν πάντα έτσι), θα ήθελα να ασχοληθώ με αυτό αυτή την περίοδο, περισσότερο για να βάλω και τις σκέψεις μου σε μία σειρά, να τις αφήσω σε αυτή τη γωνίτσα ως τροφή για σκέψη.

Θέλω σήμερα, πριν από όλα, να γράψω πόσο σημαντικό είναι να ψηφίσουμε. Όχι, δεν ισχύει το “δεν αλλάζει κάτι με μια ψήφο”. Αν σκεφτόμασταν όλοι έτσι, τότε δε θα άλλαζε ποτέ τίποτα.
Το “δεν ψηφίζω” σημαίνει αφήνω να αποφασίσει κάποιος άλλος για μένα. 

Αποφασίζει για μένα κάποιος άλλος, ο οποίος, όμως, έχει διαφορετική ζωή, διαφορετικό τρόπο σκέψης, επηρεάζεται διαφορετικά από το αποτέλεσμα. Αποφασίζει για μένα που ζω στην επαρχία και έχω, για παράδειγμα, το βασικό μισθό, ένας επιχειρηματίας από αστικό κέντρο που έχει τη δυνατότητα να επιλέγει ιδιωτική εκπαίδευση, ιδιωτική ιατρική κάλυψη, οπότε δεν τον ενδιαφέρει ακόμα κι αν πέφτουν οι τοίχοι σε δημοτικά σχολεία ή αν δεν υπάρχουν γιατροί στα νοσοκομεία.

“Δεν με νοιάζει ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, γιατί κανένας εκλεγμένος πολιτικός δεν βοήθησε σε αυτούς τους δύσκολους, σκοτεινούς καιρούς, όλοι ίδιοι είναι.”

“Δεν νιώθω ότι εκπροσωπούμαι από τους υποψηφίους .”

Οι ψηφοφόροι που παρακολουθούν τις ειδήσεις, σίγουρα απογοητεύονται από την παραπληροφόρηση και όλη αυτή την αρρωστημένη κατάσταση, και πιθανώς να μη θέλουν να λάβουν μέρος σε ένα τέτοιο “πανηγύρι”. Νιώθουν ότι κανείς υποψήφιος δεν αξίζει την ψήφο τους.

Με το να μην ψηφίσουν, όμως, ενισχύουν το πιο ισχυρό κόμμα, αυτό με τις μεγαλύτερες διασυνδέσεις, αυτό που ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή. Υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο, με καλά στημένα κέντρα επιρροής που παλεύουν να «κατευθύνουν» τις ψήφους σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Πάντα υπήρχε. Ειδικά για τους πολιτικούς που είναι πολλά χρόνια στο χώρο. 

Αλλά δεν πρέπει να ψηφίζουμε, ειδικά οι νεότεροι, με τα παλαιοκομματικά κριτήρια που ψήφιζαν οι δικοί μας κάποτε.

Έχουμε κάνει πολλές φορές τα στραβά μάτια σε συμπεριφορές με τις οποίες δεν συμφωνούσαμε καθόλου.

Κανείς δεν είναι η τέλεια επιλογή, ή μάλλον ακόμα κι αν είναι η καλύτερη επιλογή, κανείς δε θα κάνει θαύματα. Όμως, η νοοτροπία που μας ταιριάζει, θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε.
Και θα ζυγίσουμε τι είναι προτεραιότητα για τη ζωή μας.

Δε θα δεχτώ να με περάσει κανένας για “εύκολο στόχο”. Δε θα χαριστώ με χαζοεπιδόματα και εκπτώσεις της συμφοράς, όταν κερδισμένοι είναι αυτοί που δεν έχουν ανάγκη από στήριξη.

Να πάμε να ψηφίσουμε. Κανείς να μην αποφασίσει για μας, κανείς να μη γίνει δυνατότερος, επειδή “κάναμε πίσω”.

Βάσω Νικολογιάννη

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*