Πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές, οι πρώτες εκλογές μετά την πανδημία του COVID-19, οι πρώτες εκλογές μετά τους τετραψήφιους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι πρώτες εκλογές μετά τις υποκλοπές, μετά τα Τέμπη, μετά τα κάθε λογής «καλάθια» και pass.
Η πολιτική σκηνή της χώρας αλλάζει διαρκώς, προκύπτουν συνεχώς νέες εξελίξεις, σκάνδαλα, δημοσιεύματα, «πόλεμοι» και «δικαστήρια» στο twitter κλπ κλπ.
Συναντάμε, όπως και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αυτούς που είναι «βαμμένοι» στα χρώματα του κόμματός τους και το ψηφίζουν, άσχετα με τα πεπραγμένα των βουλευτών, επειδή, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό ψήφιζε και ο πατέρας τους ή και ο παππούς τους.
Συναντάμε κι αυτούς που ψηφίζουν με βάση τη νοοτροπία του κόμματος, όσα δηλαδή πρεσβεύει το κόμμα, τις βασικές αρχές του σε σχέση με τα κυρία θέματα, ποιες κοινωνικές ομάδες έχει ως προτεραιότητα.
Τέλος, αν εξαιρέσουμε αυτούς που δεν θέλουν να ψηφίσουν καθόλου (για τους οποίους έγραψα την περασμένη εβδομάδα), υπάρχουν και οι λεγόμενοι αναποφάσιστοι, που πιθανώς το σκέφτονται μέχρι τελευταία στιγμή.
Έχεις συνειδητοποιήσει ότι έχουμε μεγαλώσει με το «ο παλιός ξέρει καλύτερα, είναι πιο έμπειρος, σιγά μην ψηφίσω τον 30άρη που δεν ξέρει “τα κόλπα”, τι να ξέρει αυτός από πολιτική;!»;
Κι όμως, εδώ είναι που οι νέες γενιές πρέπει να κάνουν τη διαφορά.




Οι θέσεις των κομμάτων για θέματα, όπως η οικονομία, η εκπαίδευση, η υγεία, η ανάπτυξη, οι σχέσεις με τις άλλες χώρες, το προσφυγικό, η ενέργεια, είναι αυτές που πρέπει να καθορίσουν την επιλογή των ψηφοφόρων, καθώς και η αποδοχή ή όχι των επιλογών της υπάρχουσας κυβέρνησης από την κοινωνία.
Η κοινωνική ανισότητα, η ανεργία και η φτώχεια παραμένουν τα βασικά προβλήματα της χώρας, με τα νεότερα στοιχεία να δείχνουν ότι πλέον ένας στους τέσσερις Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν τολμώ καν να φανταστώ πώς πέρασαν τα μεγάλα κρύα οικογένειες που δεν είχαν θέρμανση! (Γιατί με το αντίστοιχο pass -αν μπορούσες να το πάρεις- ζεσταίνεσαι για δέκα μέρες κι αυτό με οικονομία!)


Η κοινωνική ασφάλιση και η δημόσια υγεία είναι, επίσης ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν σοβαρά και ολοκληρωμένα.
Η ψήφος μας θα καθορίσει όχι μόνο τη μελλοντική πορεία της χώρας, αλλά και τη δική μας καθημερινή ζωή. Είναι σημαντικό τόσο εμείς που ψηφίζουμε, όσο και οι πολιτικοί να ανανεώσουμε το διάλογό μας.
Πρέπει να απαιτήσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις σε μια δύσκολη εποχή για το σύνολο της κοινωνίας, μιας εποχής που το κοινωνικό δίκαιο, η ισότητα, η αξιοκρατία, η ελευθερία δεν μοιάζουν δεδομένα.
Η συζήτηση δεν (πρέπει να) είναι πλέον για κόμματα και χρώματα. Πρέπει να είναι για το ποιος βάζει πάνω από όλα τον άνθρωπο, ποιος έχει ενσυναίσθηση.
Πρέπει να ανανεωθεί η πολιτική σκηνή. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει κι εμείς μείναμε ακόμα στο να “πολεμάμε” ό,τι και όποιον μας ξεβολεύει, όποιον ξεφεύγει από “το αφήγημα” των Ελλήνων Χριστιανών με τη φουστανέλα και όποιον αμφισβητεί το “αλάθητο” των προγόνων και το “Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια”.
Είναι η ευκαιρία μας με την ψήφο μας να μετατρέψουμε τη δοκιμασία των εκλογών σε μια ευκαιρία για ενδυνάμωση της δημοκρατίας και των αξιών της κοινωνίας.
Οι νέοι είναι αυτοί που θα στηρίξουν τη χώρα στο μέλλον και πρέπει να πάρουν μέρος στη λήψη των αποφάσεων.
Οι νέοι έχουν το δικαίωμα και την ευθύνη να εκλέξουν τους πιο κατάλληλους ανθρώπους για να διαχειριστούν τα θέματα που επηρεάζουν τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους και την κοινωνία στην οποία ζουν.
Πώς να γνωρίζει και να ενδιαφερθεί για τη δύσκολη καθημερινότητα ενός αγρότη, ενός εκπαιδευτικού, ενός ιδιωτικού υπαλλήλου, μιας μικρής επιχείρησης κάποιος που είτε γεννήθηκε και μεγάλωσε χωρίς να υπολογίζει τα χρήματα, είτε δεν έχει δουλέψει ποτέ…;
Δεν είναι όλοι ίδιοι, όπως κι εμείς δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και σίγουρα δεν έχουν όλοι τα ίδια βιώματα, τα ίδια κοινωνικά υπόβαθρα, τις ίδιες απόψεις, και σίγουρα δεν έχουν τις ίδιες προτεραιότητες.
Βάσω Νικολογιάννη
*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*