Όταν είσαι δημοσιογράφος και κειμενογράφος, είναι σημαντικό να κατανοήσεις τον αντίκτυπο της δουλειάς σου στην κοινότητα. Το να γράφεις σε ένα μικρό τοπικό site -εθελοντικά- μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή, ελάχιστη, χειρονομία, όμως για εμάς που εκφραζόμαστε με αυτόν τον τρόπο είναι μια ουσιαστική συνεισφορά, η αρχή ενός διαλόγου με την κοινότητα. 

Η συνεισφορά σε μια τοπική εφημερίδα (online ή έντυπη) μας επιτρέπει να έχουμε φωνή στην κοινότητα. Ό, τι και να γράψουμε, είτε αναφέρεται σε μια τοπική εκδήλωση είτε μοιραζόμαστε τη γνώμη μας για ένα “καυτό” θέμα, τα λόγια μας μπορεί να έχουν τη δύναμη όχι μόνο να ενημερώσουν και να εμπνεύσουν άλλους, αλλά και να ξεκινήσουν μια αλυσίδα συζητήσεων, ακόμα και διαφωνιών. Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση διαφωνίας, μπορούν να προκύψουν – αν υπάρχει η διάθεση και η παιδεία κι από τις δυο πλευρές- εποικοδομητικές συζητήσεις, δημοκρατικός διάλογος, ακόμα και μοναδικές ιδέες.

Αυτό είναι το κέρδος των εθελοντών δημοσιογράφων: κάνουμε αυτό που αγαπάμε -γράφουμε- και παράλληλα βάζουμε ένα λιθαράκι – τροφή για σκέψη. Και δίνουμε τη δυνατότητα, σε όποιον θέλει, να γράψει απαντώντας μας ή γράφοντας τη δική του άποψη. 

Πρέπει να θυμόμαστε, όμως, ότι οι online εφημερίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας δημόσιος χώρος και η συμπεριφορά μας πρέπει να είναι η ίδια με αυτή που θα είχαμε σε ένα κοινωνικό γεγονός ή σε μια συνάντηση με φίλους και γνωστούς. Αντί να εκφραζόμαστε με άσχημο τρόπο, πρέπει να προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στη συζήτηση με σεβασμό.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η αρνητική συμπεριφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να ενθαρρύνει άλλους να συμμετέχουν σε παρόμοια συμπεριφορά, δημιουργώντας έναν κύκλο βίας και αρνητικότητας. Επομένως, είναι σημαντικό να διατηρούμε μια θετική συμπεριφορά και σεβασμό στα social media και να αποφεύγουμε τη χρήση προσβλητικών ή βίαιων λέξεων και συμπεριφορών.

Αν πραγματικά παρακολουθείς όλα όσα συμβαίνουν στον τόπο σου, αν έχεις τη δική σου γνώμη, αν δεν συμφωνείς με αυτά που γράφουμε όσοι γράφουμε, στείλε μας επώνυμα το δικό σου κείμενο, ή σχολίασε με τρόπο που θα επιτρέπει το διάλογο και δε θα προσβάλλει. 

Γράφοντας τις δικές σου ιστορίες και τις δικές σου απόψεις, βοηθάς στην κοινότητα και συμβάλλεις στο δημόσιο διάλογο με ουσιαστικό τρόπο.

Κι αν δεν μπορείς να σχολιάζεις ή να γράψεις κάτι δικό σου, χωρίς να γίνεσαι προσβλητικός, κάτσε στον καναπέ σου χωρίς να συμμετέχεις στη συζήτηση. 

Βάσω Νικολογιάννη

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*