«Καλά, είναι δυνατόν να ψηφίζεις αυτούς;»

«Περίμενα να καταλαβαίνεις!»

«Δεν έχεις ιδέα από πολιτική!»

«Άσε μας, μωρέ, με τους άχρηστους! Μην κάνεις καμιά χαζομάρα και τους ψηφίσεις!»

Ο φανατισμός και η έλλειψη σεβασμού στην πολιτική συζήτηση είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους. Ο απέναντί σου μεταμορφώνεται σε έναν ανίδεο βλάκα που δε θα έπρεπε να έχει δικαίωμα ψήφου γιατί δεν ξέρει να κρίνει, δεν καταλαβαίνει και θα σε πάρει στο λαιμό του με τις επιλογές του.
Ανησυχητικές συμπεριφορές, που επηρεάζουν την κοινωνική συνοχή και τον δημόσιο διάλογο.

Οι άνθρωποι που φανατίζονται από τις ιδεολογίες τους και τα κόμματα, μπορεί να αναπτύσσουν ακραίες στάσεις και να προσβάλλουν εκείνους που έχουν διαφορετική άποψη. Έτσι, όμως, γίνεται πολύ δύσκολος ο εποικοδομητικός διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων, αφού η λεκτική επίθεση, χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα, φέρνει και το συνομιλητή σε απολογητική ή επιθετική θέση.

Κατανόηση της αντίθετης άποψης

Ο σεβασμός προς την αντίθετη άποψη είναι θεμελιώδους σημασίας, ειδικά για την πολιτική συζήτηση, αφού η πολιτική επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητά μας.

Αντί να προσβάλλουμε ή να κατηγορούμε τους ανθρώπους με αντίθετες απόψεις, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το γιατί τους, γιατί το λένε. 

Κάθε άτομο έχει μοναδικές εμπειρίες και πεποιθήσεις που διαμορφώνουν την άποψή τους και το να τις καταλάβουμε είναι πολύ σημαντικό για το διάλογο και την ανταλλαγή ιδεών.

Ο ρόλος των επιχειρημάτων

Η διάθεση και πρόθεση να υποτιμήσουμε το συνομιλητή μας δεν οδηγεί πουθενά. Είναι ουσιαστικό και απαραίτητο να χρησιμοποιούμε ουσιαστικά επιχειρήματα για να υποστηρίξουμε τις απόψεις μας. Μια εποικοδομητική συζήτηση βασίζεται στην ανταλλαγή επιχειρημάτων και στην αξιολόγηση των αποδείξεων και των λογικών συμπερασμάτων. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αντιπαρατεθούμε στις ιδέες με ευγένεια και σεβασμό. 

Η σημασία του σεβασμού

Το να θεωρούμε από την αρχή τον άλλον ηλίθιο, σημαίνει ότι δε θα μπορέσουμε να κάνουμε συζήτηση. Πρέπει να σεβόμαστε τον άλλον και να αναγνωρίζουμε την αξία της διαφορετικότητας των απόψεων. 

Αντί να προσβάλλουμε και να κατηγορούμε ανθρώπους για τις πεποιθήσεις τους, θα πρέπει να επιδιώξουμε να κατανοήσουμε τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτές τις απόψεις. Να δημιουργήσουνε ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι μπορούν να μοιραστούν τις απόψεις τους χωρίς φόβο προκαταλήψεων και άσχημων χαρακτηρισμών.

Η σημασία της εποικοδομητικής συζήτησης

Ο φανατισμός στην πολιτική μάς εμποδίζει να βρούμε κοινές λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα. Εμποδίζει την ανταλλαγή ιδεών. 

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι η ποικιλομορφία απόψεων είναι ουσιώδης για την εξέλιξη της κοινωνίας και ότι οι συνομιλητές μας δεν είναι αναγκαστικά “ανίκανοι” ή “ανόητοι” λόγω των διαφορετικών απόψεών τους.

Σεβασμός, ανοχή και αμοιβαία κατανόηση είναι τα θεμέλια για μια υγιή πολιτική συζήτηση. 

Το να θεωρούμε ότι ο «απέναντι» δε θα καταλάβει όσα επιχειρήματα και να αντιπαραθέσουμε, σημαίνει απλά ότι δεν αξίζει τον κόπο καν να μπούμε σε αυτήν την συζήτηση. Ας επιλέξουμε τις συζητήσεις που αξίζει να κάνουμε. Δε γίνονται υπέροχες συζητήσεις μόνο με όσους συμφωνούμε. Μπορούμε να τα πούμε όμορφα και ουσιαστικά με όποιον έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να κάνει συζήτηση.  

Κάθε άνθρωπος έχει φτάσει σε αυτά τα πιστεύω και έχει χτίσει τις πεποιθήσεις τους με βάση τον τρόπο που έχει μεγαλώσει, τα βιώματα, τις εμπειρίες του, όσα έχει ζήσει στη ζωή του, όσα έχει διαβάσει, όσα ψάχνει, αλλά και το κατά πόσο, ωριμάζοντας, το μυαλό του ήταν ανοιχτό σε περισσότερα ερεθίσματα. Κατά πόσο είναι διατεθειμένος να ενημερωθεί συνολικά και χωρίς κομματικές παρωπίδες. Δεν είναι εύκολο, αλλά χρειάζεται να δουλέψουμε κυρίως με τον ίδιο μας τον εαυτό. Πόσοι μπορούμε να το κάνουμε;

Βάσω Νικολογιάννη

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*