Γιατί όταν ήμουν μικρή είχαμε δύο και τρία τμήματα στον παιδικό σταθμό στο Αιτωλικό και κάποια στιγμή τα τελευταία χρόνια είχε με το ζόρι πέντε παιδιά; 

Γιατί παλιά ζηλεύαμε την αυλή με τις κούνιες και τώρα δεν ξέρω καν αν χρησιμοποιείται ο προαύλιος χώρος;

Γιατί όλοι οι γονείς διστάζουν στην επιλογή του παιδικού σταθμού στο Αιτωλικό και τα στέλνουν στο Μεσολόγγι στον ιδιωτικό;

Στη μικρή μας πόλη, ο δημοτικός παιδικός μας σταθμός έχει παραμεληθεί εδώ και καιρό, αφήνοντας τους γονείς με περιορισμένες επιλογές. Μπορεί να “βολευόμαστε” οικονομικά με το ΕΣΠΑ, αλλά και πάλι δεν είναι εντελώς δωρεάν το ιδιωτικό. 

Μήπως ήρθε η ώρα να επιστήσουμε την προσοχή στις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει το τοπικό μας σχολείο; 

Αφορμή για το σημερινό άρθρο, βέβαια, είναι κάποια θετικά βήματα που είδα τον τελευταίο καιρό στον παιδικό: έγιναν εργασίες στην αυλή και για πρώτη φορά έγινε καλοκαιρινή γιορτή στον εξωτερικό χώρο. Πόσο σημαντικό βήμα και συγχαρητήρια σε όσους πήραν την πρωτοβουλία. (Θα χαρώ πολύ να δω μηνύματα ή κάποιο άρθρο που θα βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα την κατάσταση και τα δεδομένα).

Με τα χρόνια, (και μιλάω ως γονιός) οι γονείς άρχισαν να δυσανασχετούν με την κατάσταση όχι μόνο του κτιρίου και του εξωτερικού χώρου που είχε μείνει σχεδόν ίδιος από τα χρόνια που πήγαινα εγώ στον παιδικό, αλλά και με τη συχνή εναλλαγή δασκάλων που έμεναν με 3μηνες -αν δεν κάνω λάθος- συμβάσεις. 

Στην πλειονότητά τους, δυστυχώς δεν αφοσιωνόταν στα παιδιά τόσο που να τους εμπιστευτούν οι γονείς, αφού προφανώς ήξεραν ότι είναι για λίγο. Εστίαζαν περισσότερο στο να μείνουν ήσυχα τα παιδιά, που τα πιο μαζεμένα παιδιά μπορεί να έμεναν σε μια ακρούλα όλη μέρα και κανείς να μην είχε διαθέσει λίγο χρόνο να τα γνωρίσει περισσότερο, να τα βοηθήσει να ανοιχτούν.

Άρχισε, έτσι, να μειώνεται η απήχησή του και να χαλάει η φήμη του. Οι ανεπαρκείς πόροι, η περιορισμένη χρηματοδότηση και η έλλειψη συνεπούς υποστήριξης συνέβαλαν σε ένα δύσκολο περιβάλλον τόσο για τους δασκάλους όσο και για τους μαθητές. Έτσι, πολλοί γονείς αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να αναζητήσουν εναλλακτικές εκπαιδευτικές επιλογές για τα μικρά τους.

Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες

Εν μέσω των προκλήσεων, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους αφοσιωμένους δασκάλους και τους γονείς που, κατά καιρούς, εντείνονται και κάνουν το κάτι παραπάνω για να βελτιώσουν την κατάσταση. Οι προσπάθειές τους μπορεί να είναι σποραδικές λόγω της έλλειψης συνεπούς υποστήριξης, αλλά έχουν δείξει τη δυνατότητα για θετικές αλλαγές στο σχολείο μας.

Πρόσκληση για κοινοτική υποστήριξη

Τώρα είναι η ώρα για όλη την κοινότητα να συσπειρωθεί γύρω από το θέμα. Μπορούμε να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση σοβαρά και υπεύθυνα. Παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη και πόρους, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά μας μπορούν να ευδοκιμήσουν ακαδημαϊκά, κοινωνικά και συναισθηματικά.

1. Συνέπεια

Η δημιουργία συνέπειας είναι το κλειδί για την επιτυχία οποιουδήποτε εκπαιδευτικού ιδρύματος. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η διοίκηση, οι δάσκαλοι και το προσωπικό λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη και σταθερότητα για να διατηρήσουν ένα περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά μας.

2. Ενίσχυση πόρων

Ο παιδικός σταθμός μας απαιτεί επαρκείς πόρους, όπως οι κτιριακές υποδομές, ενημερωμένο διδακτικό υλικό, εκπαιδευτική τεχνολογία και μαθησιακά βοηθήματα. Επενδύοντας σε αυτούς τους πόρους, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό και ενθαρρυντικό περιβάλλον μάθησης που ανταγωνίζεται τα ιδιωτικά σχολεία.

3. Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών

Οι δάσκαλοι είναι η ραχοκοκαλιά κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος. Η παροχή ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης, προγραμμάτων καθοδήγησης και υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος θα δώσει στους δασκάλους μας τη δυνατότητα να παρέχουν εκπαίδευση υψηλής ποιότητας και να δημιουργήσουν ισχυρές συνδέσεις με τους μαθητές τους.

4. Συμμετοχή των Γονέων

Η ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των γονέων είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του σχολείου. Οι γονείς μπορούν να συνεισφέρουν τις δεξιότητές τους, την τεχνογνωσία και τον χρόνο τους για να υποστηρίξουν διάφορες πρωτοβουλίες, όπως η διοργάνωση εξωσχολικών δραστηριοτήτων, οι εκδηλώσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων ή ο εθελοντισμός στην τάξη.

5. Συνεργασία με την Κοινότητα

Η συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις, οργανισμούς και εθελοντές μπορεί να προσφέρει πολύτιμους πόρους και τεχνογνωσία στο σχολείο. Αυτή η συνεργασία μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για μοναδικές μαθησιακές εμπειρίες, εκδρομές και προσκεκλημένους ομιλητές, εμπλουτίζοντας το εκπαιδευτικό ταξίδι για τα παιδιά μας.

Η ανανέωση και αναβάθμιση του παιδικού θα είναι προς όφελος όχι μόνο των παιδιών μας, αλλά και ολόκληρης της κοινότητας.

Το σχολείο έχει τη δυνατότητα να λάμψει για άλλη μια φορά, προσφέροντας στα παιδιά μας εξαιρετική εκπαίδευση και ένα περιβάλλον φροντίδας. 

Αναγνωρίζοντας την παραμελημένη κατάσταση και αντιμετωπίζοντας την έλλειψη συνέπειας και υποστήριξης, μπορούμε να επιφέρουμε θετικές αλλαγές. 

Ας συσπειρωθούμε ως κοινότητα. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που συναγωνίζεται τα ιδιωτικά σχολεία, παρέχοντας στα παιδιά μας γερά θεμέλια για τη μελλοντική τους επιτυχία. 

φωτογραφία τραβήχτηκε το Νοέμβριο του 2020)


Βάσω Νικολογιάννη

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*