Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες -αλλά και πολλοί πολίτες- σήμερα είναι η αίσθηση ότι οι πολιτικοί εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα αντί να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας. Θεωρούν ότι οι πολιτικοί αποφεύγουν τις μεγάλες αλλαγές για να μη δημιουργήσουν αντιδράσεις και να διατηρήσουν τις προσωπικές τους σχέσεις. 

Πώς, όμως, αυτό επηρεάζει την πολιτική δραστηριότητα και τι επιπτώσεις έχει στους πολίτες;

Ο ρόλος των πολιτικών είναι να εκπροσωπούν τα συμφέροντα της κοινωνίας, της κοινότητας των ανθρώπων που κατοικούν σε μια περιοχή, και να διασφαλίζουν την ευημερία τους. Ωστόσο, οι περιορισμοί και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν συχνά τους οδηγούν στην πιο ασφαλή οδό και αποφεύγουν τις μεγάλες αλλαγές (και τις μεγάλες μάχες). 

Πίεση από κατεστημένα συστήματα, επιχειρήσεις, φορείς, που πιθανώς επωφελούνται από την παρούσα κατάσταση, φόβος των πολιτικών για τις αντιδράσεις και την απώλεια υποστήριξης…

Αυτά περιορίζουν την ελευθερία δράσης των πολιτικών. Στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν θετικές σχέσεις και να εξασφαλίσουν πόρους και υποστήριξη, ορισμένοι πολιτικοί είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν και να αποφεύγουν τις αλλαγές που θα μπορούσαν να απειλήσουν αυτές τις σχέσεις.

Ειδικά σε μικρές κοινωνίες, όπως η δική μας, το συναντάμε ακόμα περισσότερο. 

Εξαρτώνται από την ψήφο των πολιτών για να παραμείνουν στη θέση τους και η απώλεια υποστήριξης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πολιτική τους καριέρα. Οπότε; Επιλέγουν την πιο σταθερή και ασφαλή πορεία.

Είναι κάτι που αλλάζει αυτό; Αν ευαισθητοποιηθούν οι πολιτικοί και εστιάσουν περισσότερο στο γενικό συμφέρον και στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας ναι, μπορεί να αλλάξει. 

Κι αν οι πολίτες συμμετέχουμε ενεργά και μιλάμε ανοιχτά για τις πολιτικές αλλαγές που απαιτούνται.


Βάσω Νικολογιάννη

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*