Πυρκαγιά στον Νέο Κουβαρά Αττικής, Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Συνήθως τέτοιες μέρες σας μιλάω για το πως πέρασα στις διακοπές μου. Ή σας γράφω ευχολόγια για “καλό καλοκαίρι” και για το που θα πάω να κάνω τα -λιγοστά- καλοκαιρινά μου μπάνια. Τώρα όμως δεν…

Όχι οτι δεν πήγα κάπου. Χθες(18/7) επέστρεψα και με όμορφες αναμνήσεις. Αλλά αυτές είναι για… εσωτερική κατανάλωση και ακόμα περισσότερο, αυτή τη στιγμή, δεν είναι καθόλου της παρούσης;.

Η Ελλάδα πάλι καίγεται!! Ο εφιάλτης επιστρέφει κάθε καλοκαίρι με τρομακτική συνέπεια για να σμπαραλιάσει τα πάντα στο πέρασμά του. Πάλι η φύση καίγεται, τα ζώα απανθρακώνονται, οι άνθρωποι τρέχουν να γλιτώσουν τη σάρκα αλλά για ακόμα μία φορά θα αφήσουν τις αναμνήσεις και τους κόπους τους στο έλεος της κόλασης.

Ακόμα μια καταστροφή χωρίς επιστροφή. Για κανέναν! Τα φυτά δεν θα προλάβουν να φυτρώσουν μέχρι την επόμενη πυρκαγιά, τα ζώα θα αλλάξουν περιοχή, οι άνθρωποι θα χάσουν και πάλι, λίγο από την ψυχή τους. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Δεν γίνεται να είναι το ίδιο.

Και σας θερμοπαρακαλώ, όσοι διαβάσετε αυτό το κείμενο, σεβαστείτε όλα αυτά που σας έγραψα πιο πάνω -όχι τα λεγόμενά μου ΑΛΛΑ τους ανθρώπους, τα ζώα και τη φύση που ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ– και μην αρχίσετε τις συγκρίσεις και τις ευθύνες, ποιος δεν έκανε τι και ποιος το έκανε λιγότερο άσχημα.

Αυτό μόνο… Καλό καλοκαίρι σε όσους μπορούν και σε όσους δεν μπορούν, καλό κουράγιο…

Μιχάλης Βελτσίστας

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*