Το Μουσείο Χαρακτικής της Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό είναι μια κληρονομιά τεράστιας πολιτιστικής αξίας, αλλά και μοναδικό στο είδος του αξιοθέατο.
Όταν πήγα στα εγκαίνιά του -φοιτήτρια τότε σε σχολή με ειδικά μαθήματα πολιτιστικής διαχείρισης- και πρωτοάκουσα για τι προορίζεται ο χώρος, είχα ενθουσιαστεί. Σκεφτόμουν «πωπω, θα γίνει κάτι τέτοιο στο Αιτωλικό;». Και μιλούσα πολύ γι’αυτό με συμφοιτητές και καθηγητές μου. Ήμουν σίγουρη ότι δε γίνεται να έκαναν τέτοιο έργο χωρίς να υπάρχει σχέδιο που δεδομένα θα πετύχει!
Ε, δεν πέτυχε.
Το μουσείο σήμερα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ήξερα ότι κανείς από την οικογένεια της χαράκτριας δεν ήταν ικανοποιημένος από την πορεία του μουσείου. Και σκεφτόμουν «ας πρόσεχαν όλοι αυτοί οι “υπεύθυνοι”».
Τα πρόσφατα λόγια της Μαριάννας Κατράκη, όμως, με στεναχώρησαν. Με στεναχώρησαν γιατί ήταν αλήθεια. Και με έβαλαν σε σκέψεις για το τι θα έπρεπε να γίνει.
Οι συνεχείς αλλαγές στη διαχείριση του μουσείου από τον Δήμο και η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού, έχουν αφήσει το μουσείο σε αβέβαιη πορεία.
Ποιος “το τρέχει” το μουσείο;
Τι καθήκοντα (πρέπει να) έχουν οι εργαζόμενοι;
Ποιοι και με ποια κριτήρια θα έπρεπε να εργάζονται στο μουσείο;
Γιατί δεν είναι μόνιμοι οι εργαζόμενοι;
Πώς θα αναβαθμιστεί αυτός ο πολιτιστικός θησαυρός;
1. Οι Εργαζόμενοι του μουσείου
Οι εργαζόμενοι στο μουσείο αλλάζουν με την κάθε αλλαγή δημάρχου. Για ποιο λόγο δε γίνεται μόνιμη πρόσληψη, αλλά απλά “πρόχειρη” συμπλήρωση θέσης από τα διαθέσιμα άτομα του ψηφοδελτίου;
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια εργαζομένων σε μουσεία;
Η έλλειψη σταθερότητας επηρεάζει τον οργανωτικό χάρτη και δυσχεραίνει τη διαχείριση του μουσείου.
2. Έλλειψη συστηματικού σχεδιασμού
Ο Δήμος θα πρέπει να επενδύσει σε συστηματικό σχεδιασμό και προγραμματισμό για το μουσείο. Χρειάζεται ένα πλάνο που θα περιλαμβάνει στόχους και δράσεις. Θα πρέπει όλα αυτά να συμβαδίζουν τόσο με το όραμα της χαράκτριας, όσο και με όσα είχαν καθοριστεί όταν σχεδιαζόταν η δημιουργία του μουσείου.
3. Ανάδειξη και προβολή του μουσείου
Είναι αναγκαίο να αναβαθμιστεί η προβολή του μουσείου και η προσέλκυση επισκεπτών. Ναι, έρχονται από πολλά μέρη, αλλά πρέπει να διανυθεί το extra mile. Να μην επαναπαυόμαστε στη μοναδικότητα των εκθεμάτων. Πρέπει να δημιουργηθούν εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες που θα ενδιαφέρουν το κοινό.
Δεν θεωρώ ότι γνωρίζω εις βάθος το ζήτημα. Οπότε δεν ξέρω αν όσα γράφω είναι υλοποιήσιμα. Όμως, τα γράφω ως αρχή για μια εποικοδομητική συζήτηση.
Μήπως η δημιουργία ενός ειδικού φορέα διαχείρισης για το μουσείο, ανεξάρτητου από τις πολιτικές αλλαγές και με έμφαση στον επαγγελματισμό είναι μονόδρομος;
Μήπως ο Δήμος Ι.Π.Μεσολογγίου πρέπει να επενδύσει σε εκπαίδευση και προγραμματισμό για το προσωπικό του μουσείου, καθώς και στην πρόσληψη ειδικών για τη διαχείρισή του;
Μήπως η συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, ιδρύματα και κοινωνικές οργανώσεις θα βοηθούσε στη χρηματοδότηση και υποστήριξη του μουσείου;
Είναι ένα διαμαντάκι αυτό το μουσείο.
Και πρακτικά να το πάρουμε, είναι από τα σημεία του Αιτωλικού που προσελκύουν κόσμο από άλλες περιοχές. Από τα ελάχιστα πράγματα πλέον που μας κάνουν περήφανους.
Ελπίζω και εύχομαι πραγματικά το ζήτημα να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και το Μουσείο Χαρακτικής της Βάσως Κατράκη να αναγεννηθεί και να διατηρηθεί ως ένας σημαντικός πολιτιστικός χώρος για το Αιτωλικό και όλη την Ελλάδα.
Βάσω Νικολογιάννη
*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*