Fire and water isolated on black background

Πέρασε κι ο Ιούλιος, ο μήνας των ρεκόρ, ο μήνας της φωτιάς, ο μήνας του νερού. Ο φετινός Ιούλιος, για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, ανήκει στους πιο σημαντικούς της ανθρώπινης ιστορίας αλλά και του ίδιου του πλανήτη. Μαζί με αυτόν κι εμείς, εσύ, εγώ, οι γονείς μας και οι παππούδες μας, όλες αυτές οι γενιές δηλαδή, είμαστε μέρος αυτής της ιστορίας αλλά έχοντας δίπλα μας αρνητικό πρόσημο.

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα σενάριο που “παίζει” να γίνει πραγματικότητα. Έγινε, τη βιώνουμε και θα γίνει ακόμα πιο αισθητή τα επόμενα χρόνια. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να το καταλάβει. Απλά θυμηθείτε τη δυσφορία που νιώθατε επί είκοσι μέρες τον Ιούλιο, τότε που ο υδράργυρος είχε… κολλήσει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σχεδόν όλες οι περιοχές της Μεσογείου ένιωσαν τον καύσωνα στο πετσί τους. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Αλγερία, Τουρκία, είναι μόνο λίγες από τις χώρες που καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ τον φετινό Ιούλιο. Και για να μην πάμε πολύ μακριά να σας θυμίσω οτι στο Αιτωλικό, στις 22/07/23 είχαμε μέγιστη αίσθηση θερμότητας… 50,6 βαθμούς Κελσίου!!! Η μεγαλύτερη σε όλη τη χώρα για εκείνη τη μέρα.

Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε ακόμα περισσότερο το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σας ενημερώσω οτι ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, ετοιμάζεται για έκτακτη παρουσίαση το Δεκέμβριο, στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, σχετικά με την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος. Αφορμή για το συγκεκριμένο γεγονός είναι φυσικά τα νέα εθνικά ρεκόρ θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, προ ημερών, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, δήλωσε σχετικά: “η εποχή της υπερθέμανσης του πλανήτη τελείωσε. Έχει ξεκινήσει η εποχή του παγκόσμιου βρασμού“…

Και το πρόβλημα δεν φαίνεται μόνο από την άνοδο της θερμοκρασίας αλλά και από την αύξηση των καταστροφικών πλημμυρών. Ο πλανήτης βράζει, το νερό εξατμίζεται ακόμα πιο γρήγορα και συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα σχηματίζοντας σύννεφα που με τη σειρά τους ρίχνουν τόσο πολύ νερό που το έδαφος δεν προλαβαίνει να το απορροφήσει. Το επιπλέον νερό σχηματίζει χείμαρρους που παρασέρνουν τα πάντα στο διάβα τους μέχρι να σταματήσουν την οργή τους.

Αυτή είναι η εικόνα που θα έχουμε από εδώ και πέρα. Αν δεν αλλάξουμε θα… βουλιάξουμε που έλεγε κάποτε ο Καραχάλιος για τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό, τότε που η “καρδιά” του συλλόγου ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αν και για να κάνω και μια υπόθεση, βλέποντας την αδιαφορία μας για τα πάντα, δεν νομίζω οτι μπορεί να καλυτερέψει η κατάσταση. Μόνο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα και προετοιμαστείτε για ένα “κολασμένο” μέλλον.

Μέρη με μεγάλη υγρασία και υψηλή θερμοκρασία θα είναι αυτά που θα πληρώσουν πρώτα το τίμημα. Περιοχές, δηλαδή, όπως η Ελλάδα μας. “Αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη θνησιμότητα, γιατί αν αυξηθεί ταυτόχρονα η υγρασία και η θερμοκρασία, τότε το σώμα μας δεν μπορεί να ιδρώσει“, συμπλήρωσε ο Γκουτιέρες. Ήδη Ινδία και Πακιστάν είναι μόνο δύο από τις χώρες που βιώνουν το παραπάνω φαινόμενο.

Δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά τον δυτικό κόσμο, ούτε και τον υπόλοιπο πλανήτη. Τα ακραία φαινόμενα είναι μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν όλοι οι λαοί στη Γη. Μόνο που οι επονομαζόμενες “υπανάπτυκτες” χώρες είναι εκείνες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλους γιατί υπάρχει τρομερή έλλειψη υποδομών. Δηλαδή για ακόμα μία φορά το λάθος το κάνουν οι “προηγμένοι” άνθρωποι και το πληρώνουν οι “υπανάπτυκτοι“.

Σκεφτείτε τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας. Αυτοί θα… κληρονομήσουν τη Γη από εμάς. Τι πλανήτη θα τους παραδώσουμε; Καμένη γη στην κυριολεξία! Κατακλυσμικές βροχές που τα νερά τους παρασέρνουν ολόκληρα χωριά και τα αφανίζουν από τον χάρτη. Οι άνθρωποι να λιποθυμούν σαν τα κοτόπουλα από την αφόρητη ζέστη. Οτι ακριβώς συμβαίνει και φέτος αλλά σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.

Υ.Γ. Άσχετο με το κείμενο αλλά πρέπει να το αναφέρω. Τροχόσπιτο σταμάτησε σε καφέ εκτός Αιτωλικού. Στο ίδιο μαγαζί σταμάτησε και ένα περιπολικό. Ο αστυνομικός πλησίασε αυτούς με το τροχόσπιτο και τους είπε να μην σταματήσουν στο Αιτωλικό γιατί μπορεί να έχουν πρόβλημα. Πως λέμε “αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει;” Ε, ακριβώς το αντίθετο!!

Μιχάλης Βελτσίστας

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*