…μας το στείλατε και το δημοσιεύσαμε…

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΩΜΕΝΟΙ ΑΙΤΩΛΙΚΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

“Τη Δευτέρα 7/8/23 ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αιτωλικού κ. Γιώργος Γέντουλας σε συνεννόηση με τον Αντιδήμαρχο Αιτωλικού κ. Μασαούτη, χωρίς την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου, προέβηκαν στο κλάδεμα όλων των φοινίκων στη δυτική παραλία του Αιτωλικού.

Αυτή η πρωτοβουλία ήταν άστοχη. Εν μέσω καλοκαιριού οι φοίνικες δεν κλαδεύονται για δύο(2) λόγους: α) εξατμίζονται τα υγρά με τα θρεπτικά συστατικά και β) το σκαθάρι που αυτή την εποχή είναι ενεργό, έλκεται από τις οσμές του κλαδεμένου φοίνικα, εγκαθίσταται στο εσωτερικό του και τον καταστρέφει.

Πριν ακριβώς τέσσερα(4) χρόνια χάσαμε πέντε(5) φοίνικες μπροστά από την καφετέρια(Μπολερό) γιατί κάποιοι έδρασαν με τον ίδιο τρόπο. Διαμαρτυρόμαστε έντονα και αγανακτούμε. Αν όμως έγκαιρα οι υπεύθυνοι αναλάβουν τις ευθύνες τους και φροντίσουν να ψεκαστούν συστηματικά με τα ενδεδειγμένα φυτοφάρμακα, μπορεί και να σώσουμε τους φοίνικες.

Η επέμβαση να γίνει με τις υποδείξεις του υπεύθυνου γεωπόνου της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου. Αν δεν δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, θα καταστραφεί η δενδροστοιχία των φοινίκων που υπάρχει περισσότερο από τριάντα(30) χρόνια και το Αιτωλικό θα χάσει ένα από τα λιγοστά στολίδια που του απέμειναν.

Θυμίζουμε οτι ακριβώς ένα(1) χρόνο πριν η κοινωνία του Αιτωλικού συγκλονίστηκε με την αποψίλωση(κόψιμο) τόσων εξαιρετικών δένδρων(ευκαλύπτων), στο δασύλλιο του Καρνάγιου(θέση Άγαλμα). Επίσης αποψιλώθηκαν όλα τα ευκάλυπτα του δρόμου Μεσολογγίου-Αιτωλικού και του Αιτωλικού-Νεοχωρίου καθώς και εκείνα του Αγίου Νικολάου.

Τι βλέπουμε ένα χρόνο μετά; Δέντρα – παραμορφωμένοι νάνοι! Δεν γνωρίζουμε, ούτε μπορούμε να ερμηνεύσουμε την κουλτούρα και την ευαισθησία των υπεύθυνων του Δήμου, οι οποίοι το καλοκαίρι που οι δημότες αποζητούν την ομορφιά και τη σκιά, έκαναν αυτό το έγκλημα και μας τη στερούν”.