Πόσο μάς γυρίζει στα παλιά η εικόνα μιας πλατείας με παιδιά που παίζουν! Τι όμορφη εικόνα να τα βλέπεις να πηγαινοέρχονται και να κυνηγιούνται! 

Η πλατεία στο Αιτωλικό είναι ένα μοναδικό σημείο συνάντησης μικρών και μεγάλων. Ειδικά το καλοκαίρι που είναι και γεμάτη. 

Και είναι μεγάλη νίκη η στιγμή που το παιδί θα αφήσει πρώτη φορά το τραπέζι των γονιών για να συναντήσει τους συνομήλικούς του. 

Και οι γονείς κοιτούν περήφανα αυτά τα πρώτα βήματα προς την ανεξαρτησία. Μεγάλο άλμα ανάπτυξης. 

Μετά τι κάνουμε οι γονείς; Αφήνουμε τα ανεξάρτητα παιδιά να προσαρμοστούν με το περιβάλλον; Ναι, δε θες να τρέχεις από πίσω του και να ανακατεύεσαι σε όλες τις διαφωνίες και τους τσακωμούς τους. 

Όμως, κάπου ανάμεσα στο ανεξάρτητο παιδί που θες να καλλιεργήσεις, στο χαμό που γίνεται από μικροπαίδια στην πλατεία και στην απόγνωσή σου να βρεις μια στιγμή ηρεμίας και να πάρεις μια ανάσα κι εσύ, τα παιδιά αρχίζουν να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες. 

Τα παιδιά αρχίζουν να μιμούνται το ένα το άλλο, να κάνουν δοκιμές και πειράματα, να «εξερευνούν» τα όριά τους και τον κόσμο γύρω τους.

Κι αυτή είναι η πρόκληση για το γονιό. Είναι η στιγμή που πρέπει να έχει τη διακριτική εποπτεία της κατάστασης. 

Προτεραιότητά μου από τότε που έγινα μαμά είναι να μην κρίνω άλλους γονείς. Γιατί τα έχω λουστεί πολλάκις και πανηγυρικά.

Αλλά παρατηρώ άσχημες συμπεριφορές στα «παιχνίδια» της πλατείας, πράξεις βίας σε μικρότερα παιδάκια, ανησυχητικές προσβολές και χειρονομίες. Καμιά φορά και ζημιές στα γύρω σπίτια και αυτοκίνητα. 

Μάλιστα, πρόσφατα, είδαμε παιδιά ανεξέλεγκτα  να κακομεταχειρίζονται τα σκυλάκια της πλατείας. Κι αν ο σκύλος τα δάγκωνε, ξέρουμε όλοι τι θα γινόταν!  

Ναι, δε θα γίνουμε αστυνομικοί στο παιχνίδι των παιδιών, αλλά υπάρχουν λύσεις που μπορούμε να εξετάσουμε. 

Οι γονείς μπορούμε να συνεργαστούμε, ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση για τη σημασία της επίβλεψης και του σεβασμού στη συμπεριφορά των άλλων. Δε χρειάζονται μόνο τα παιδιά έως δυο ετών επιτήρηση. 

Να παρατηρούμε τι γίνεται, να συζητάμε με τα παιδιά μας. 

Η παρουσία παιδιών στις πλατείες είναι πολύτιμη και αναντικατάστατη. Καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτή η εμπειρία θα είναι θετική και ενδυναμωτική για κάθε παιδί. Ότι θα δημιουργηθεί μια αγαπημένη και ασφαλής κοινότητα για όλους.

Βάσω Νικολογιάννη

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*