Προχθές διάβασα ένα τοπικό άρθρο της Πάτρας που μιλούσε για το δήμαρχό της. Δήμαρχος στην Πάτρα είναι, από το 2014, ο Κώστας Πελετίδης. Πολλά χρόνια. Τον είχα απλά ακουστά σαν «καλό δήμαρχο»  και δεν είχα ασχοληθεί καθόλου με το έργο του. 

Έψαξα, λοιπόν, λίγο και ανακάλυψα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. 

Ο Κώστας Πελετίδης, καρδιολόγος, που δεν έχει καταγωγή από την Πάτρα, επέλεξε αυτή την πόλη για να ζήσει και από το 1999 συμμετέχει ανελλιπώς στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παραθέτω κάποια από όσα, σύμφωνα με όσα διάβασα, έχει καταφέρει αυτός ο δήμαρχος με σύνθημα «κανείς μόνος του στην κρίση»: 

1. Εξασφάλισε ημερήσια διατροφή για όλους τους άπορους πολίτες της Πάτρας και έδωσε εντολή να γίνεται και κατ’ οίκον διανομή δωρεάν φαγητού σε όσους δε μπορούν, λόγω ηλικίας ή αναπηρίας, να μετακινηθούν, με 13 δομές για μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη. 

2. Μείωσε τα δημοτικά τέλη επιβαρύνοντας εκείνους που έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν περισσότερα.

3. Έδωσε σε άπορους την εκμετάλλευση ελαιόδεντρων, που έχει στην κατοχή του ο Δήμος Πατρέων.

4. Ολοκλήρωσε το έργο της αποκατάστασης της πλαζ στην οποία διασφάλισε πολύ μικρό κόστος, λύνοντας ένα χρόνιο ζήτημα.

5. Λειτούργησε φροντιστήρια σε όλη την πόλη, καθώς και φροντιστήρια ξένων γλωσσών, εντελώς δωρεάν.

6. Έφτιαξε παιδικές κατασκηνώσεις, όπου φιλοξενούνται δωρεάν 1400 παιδιά κάθε καλοκαίρι.

7. Επισκεύασε και ανακαίνισε το 85% των σχολικών μονάδων του δήμου, δηλαδή 220 σχολεία!

Έκανε αναπλάσεις, ανεγέρσεις σχολείων, νέες πλατείες, βιολογικό, εργοστάσιο απορριμμάτων, καταφύγιο αδέσποτων ζώων, βρεφονηπιακούς σταθμούς, φωτιστικά LED σε όλο το δήμο, ποδηλατόδρομο, ψηφιακή, αλλά και ενεργειακή αναβάθμιση της Βιβλιοθήκης, νέο δίκτυο αποχέτευσης, νέο δίκτυο ύδρευσης, ασφαλτοστρώσεις, πλακοστρώσεις, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και η λίστα δεν τελειώνει.

Δεν έχω ακούσει τόσα πολλά (και χειροπιαστά) έργα σε Δήμο και δεν τα κατέγραψα καν όλα αναλυτικά για να μην κουράσω. 

Είναι αξιοθαύμαστο να δείχνει ένας άνθρωπος έμπρακτα την αγάπη του στους συνάνθρωπους και συμπολίτες του, αλλά και στην πόλη του.

Ξέρεις γιατί τα έγραψα αυτά σήμερα; Για να σκεφτόμαστε ότι δεν αρκεί αυτός που θα ψηφίσουμε να είναι συγγενής ή φίλος ή δικός μας άνθρωπος ή κάποιος που ίσως «μας βολέψει» κάπου. 

Πρέπει να ενδιαφέρεται για την ποιότητα της ζωής σου σε αυτόν τον τόπο.  Πρέπει να βάλουμε πιο ψηλά τον πήχη!!

Πάντα θα βρίσκει δικαιολογίες ο κάθε δήμαρχος για να μην κάνει αυτά που πρέπει. Το θέμα είναι, όμως,  να αρχίσει να θέλει να βρίσκει τρόπους. 

Βάσω Νικολογιάννη

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*