Τι είναι η πρόληψη; Είναι εκείνη η διαδικασία που προλαβαίνει το… κακό πριν αυτό να γίνει!

Στην Ελλάδα έχουμε μια παροιμία που ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της πρόληψης. “Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν“.

Είναι τραγικό και ανεύθυνο για ένα κράτος να μην προλαμβάνει για τους πολίτες του, το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και τα ζώα που το συμπληρώνουν. Είναι ακόμα πιο τραγικό και ακόμα πιο ανεύθυνο στο βαθμό του κακουργήματος, όταν το ίδιο το κράτος αγνοεί τους ειδικούς και απλά υπομένει την καταστροφή.

Στην περίπτωση των πυρκαγιών που “μαύρισαν” τον Έβρο για περισσότερες από δύο βδομάδες, το Εθνικό Αστεροσκοπείο έκανε το χρέος του απέναντι στους πολίτες και είπε την αλήθεια για το μέγεθος της ζημιάς. Την πραγματική αλήθεια και όχι την άλλη, εκείνη που εμφανίζεται ανάλογα με το ποιόν συμφέρει και τι.

Και βγήκε ο Στέλιος ο Πέτσας για να αμφισβητήσει (άκουσον άκουσον) τους επιστήμονες. Οτι κάνουν πολιτική και οτι δεν είναι και τόσο “δικές” τους οι εκτιμήσεις. Με λίγα λόγια ένας -ακόμα- πολιτικός νάνος αυτής της χώρας προσπάθησε να κάνει το “άσπρο – μαύρο” για να μην κατηγορήσει ο λαός την κυβέρνηση για ανύπαρκτα αντιπυρικά έργα.

Χωρίς σχόλιο…

Σήμερα βιώνουμε την καταστροφή των πλημμυρών σε Βόλο, Καρδίτσα, Λάρισα και πάρα πολλές περιοχές της Θεσσαλίας. Η πρόβλεψη από τους ειδικούς έκανε λόγο για πάρα πολύ νερό που πρόκειται να πέσει. Φυσικά και δεν ήταν εύκολο να υπολογίσει κανείς οτι θα ξεχειλίσουν τα ποτάμια και θα σπάσουν φράγματα.

Παράλληλα, όμως, δεν είχε γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο. Λεφτά είχαμε πάρει από την Ευρώπη για να κάνουμε, δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το θέμα είναι για ποιο λόγο δεν έγινε τίποτα και που στο καλό πήγαν τα χρήματα.

Χωρίς σχόλιο…

Μέσα στην όλη καταχνιά είχαμε και τη δολοφονία του νεαρού στον Πειραιά από τους υπάλληλους του Blue Horizon της Blue Star. Μην ψάχνεσαι για ειδικές καταστάσεις και περιστάσεις. Το πράγμα είναι απλό, το έχω βιώσει κι ο ίδιος και το είπαν σε συνέντευξή τους διάφοροι καπετάνιοι μετά το φονικό.

Όλα έχουν να κάνουν με το χρόνο, επομένως όλα έχουν να κάνουν με το χρήμα. Επειδή καθυστερούν τα δρομολόγια των πλοίων για τον χ,ψ λόγο, άπαντες που εργάζονται σε αυτά βιάζονται να κατεβάσουν τον κόσμο στα λιμάνια, να ανεβάσουν όσους περιμένουν τη σειρά τους και να σαλπάρουν γρήγορα γρήγορα για τον επόμενο προορισμό.

Είμαι, λοιπόν, διακοπές στην Ικαρία με τη Σωτηρία, έφτασε η ώρα να φύγουμε από το νησί και το Blue Star είχε αργήσει δέκα λεπτά. Ήρθε του σκοτωμού, κατέβασε την πόρτα και οι υπάλληλοι άρχισαν να φωνάζουν στον κόσμο να κάνει γρήγορα λες και μιλούσαν σε ζώα.

Το ίδιο σκηνικό έγινε σε όλα τα λιμάνια που φτάσαμε και το αποκορύφωμα ήρθε στον Πειραιά. Είχα πάρει τις βαλίτσες και περπατούσα στην πεσμένη πόρτα του πλοίου για να βγω στο λιμάνι. Από πίσω μου άκουγα φωνές αλλά δεν έδωσα σημασία γιατί και η φασαρία είναι μέρος του… παιχνιδιού.

Κάποια στιγμή ακούω έναν τρισάθλιο να φωνάζει: “Άντε τελείωνε!! Αργείς πολύ!!” μαζί με μισόλογα και βρισιές. Γυρνάω πίσω μου και βλέπω έναν υπάλληλο του πλοίου να ουρλιάζει στο πρόσωπο μια γριάς. Γύρισε το μυαλό μου εντελώς, όχι τόσο από οργή όσο από ντροπή γι’ αυτό που έβλεπαν τα μάτια μου.

Φωνάζω στον κάφρο: “Ρε δεν ντρέπεσαι καθόλου; Γιατί φωνάζεις στη γιαγιά; Αυτή φταίει που καθυστέρησε το πλοίο στο δρομολόγιό του; Θα έπρεπε να ντρέπεστε όλοι σας για τη συμπεριφορά σας γιατί εσείς, τα πλοία, είστε αυτοί που συναναστρέφεστε με τους τουρίστες που ήρθαν να τιμήσουν τη χώρα μας και αυτό το καλοκαίρι. Είστε η πρώτη γραμμή της Ελλάδας στον τουρισμό και μας ξεφτιλίζετε με τη συμπεριφορά σας“… Ή στο περίπου…

Χωρίς σχόλιο…

Μιχάλης Βελτσίστας

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*