Από την θέση Προέδρου και  του Αντιπρόεδρου σήμερα, θα ήθελα να ενημερώσω  τους συμπολίτες μου, κι όχι μόνο, για τα έργα ,τις δράσεις-εκδηλώσεις, από το 2020 εώς το Σεπτέμβριο του 2023, καθώς και για  τους στόχους  που θα προσπαθήσουμε να υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα.

ΕΡΓΑ: Περίφραξη  περιμετρικά του Μουσείου, τοποθέτηση είκοσι πέντε( 25) καμερών εσωτερικά – εξωτερικά  του Μουσείου, τοποθέτηση ρολερ σκίασης, τοποθέτηση προβολέων εξωτερικού φωτισμού που αναδεικνύουν το Μουσείο ( ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον αντιδήμαρχο κ.Γεράσιμο Τρούπο),αγορά χορτοκοπτικού και πλυστικού μηχανήματος και πολλές  μικροεπισκευές .

ΔΡΑΣΕΙΣ- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ :Πραγματοποιήθηκαν στο αναφερθέν χρονικό διάστημα είκοσι οχτώ (28 ) εκδηλώσεις. Πέντε (5) παρουσιάσεις βιβλίων, έξι (6)ημερίδες, τέσσερα (4) γυρίσματα εκπομπών (εκπομπή ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ ΕΤ2, γυρίσματα ντοκιμαντέρ- ταινίας <<Η Ελλάδα στα Ερείπια του Μεσολογγίου >>Νίκη Θεοδωρίδη, γυρίσματα εκπομπής My Greese- Δέσποινα Βανδή, γυρίσματα εκπομπής SELFIE RELOADED), εκδήλωση της ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας για τα 50 χρονιά δημιουργίας της Βάσως Κατράκη, εκδήλωση του Κέντρου Υγείας Αιτωλικού για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου <<Μιλώ για σένα πατρίδα>>, Μουσικές εκδηλώσεις , σύνδεση μέσω SKYPE με το Δημοτικό Σχολείο Οκτωνίας Εύβοιας για την γιορτή του Πολυτεχνείου, υλοποίηση προγράμματος <<Ήρωες του σήμερα>>  με ομάδα καλλιτεχνών από το Αμβουργο , φεστιβαλ των BYLOCALS, εκθέσεις – , έργων  χαρακτικής μαθητών 3ουΔ.Σ Αιτωλικού Πινακοθήκη χρωμάτων, Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΙΤΩΛΙΚΟ κλπ.

ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ: ΔΕΥΤΕΡΑ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  8:30- 13:00, ΣΑΒΒΑΤΟ –ΚΥΡΙΑΚΗ 11-13.00

και κατόπιν ραντεβού ανοίγουμε για να εξυπηρετήσουμε  επισκέπτες. 

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ:  

2020202120222023
8841.078  3.9722.653 έως Σεπτεμβριο

Το μουσείο επισκέφτηκαν μαθητές  8 Νηπιαγωγείων,  27 Δημοτικών Σχολείων, 32 Γυμνασίων –Λυκείων από τον νομό μας κι όμορους νομούς,  40 σύλλογοι από όλη την Ελλάδα καθώς και μεμονωμένοι επισκέπτες και σημαίνοντα πρόσωπα. (Στοιχεία από το βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου)

Αυτό το Μουσείο κάποιοι το λένε <<νεκρό >>, η κρίση δική σας. Το Μουσείο  είναι ζωντανός οργανισμός , με εξωστρέφεια κι ανοιχτό στην κοινωνία.

Φυσικά υπάρχουν πολλά διαχρονικά προβλήματα που είναι κι οι στόχοι μας στην επόμενη χρονική περίοδο. Όπως  η επίλυση του προβλήματος  της θέρμανσης -ψύξης-υγρασίας, που επηρεάζει τα έργα. Η συντήρηση έργων που έχουν υποστεί φθορές (ειδικοί που εξέτασαν τα έργα αποφάνθηκαν  ότι μπορούν να διασωθούν αρκεί να γίνει σύντομα). Η επίλυση του θέματος του πωλητηρίου που θα φέρει  πολλά έσοδα στο Μουσείο. Η ψηφιοποίηση και η δημιουργία εργαστηρίων σε συνεργασία με τις σχολές Καλών Τεχνών. Βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών , πρόσληψη μονίμου προσωπικού.  

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια κατασυκοφάντησης του Μουσείου . Το Μουσείο πρέπει να μείνει έξω από κάθε πολιτική σκοπιμότητα. Δυστυχώς όμως ορισμένοι που πέρασαν από θέσεις ευθύνης ( Δήμαρχοι , πρόεδροι – μέλη του ΔΣ) από το 2006 μέχρι σήμερα, πολιτικολογούν,  ενώ δεν θα έπρεπε καθώς είχαν τις ευκαιρίες να επιλύσουν τα προβλήματα που σήμερα επικαλούνται.

Παρόλα αυτά στέλνω ενωτικό μήνυμα σε όσους ισχυρίζονται ότι νοιάζονται πραγματικά για το Μουσείο,να δώσουμε όλοι μας τον αγώνα για την επίλυση  των προβλημάτων.

Η επιθυμία της Βάσως Κατράκη ήταν το Μουσείο να γίνει στο Αιτωλικό ,στην αγαπημένη της γενέτειρα κι εδώ θα μείνει και με την προσπάθεια όλων μας θα αναδεχθεί στην αξία που του πρέπει.

Κώστας Καστανάς Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Μουσείου Χαρακτικής ΒΑΣΩΣ ΚΑΤΡΑΚΗ