Σε αυτή την προεκλογική περίοδο έχουμε δει και ακούσει τα πάντα.

Έλεγα να μην ασχοληθώ τόσο με τις δημοτικές εκλογές μέσα από το Etoliko.gr, αλλά πιστεύω πως καλό θα ήταν να σκεφτούμε κάποια στιγμή τι ακριβώς ζητάμε κι εμείς σαν πολίτες από τους πολιτικούς που διοικούν αυτόν τον τόπο.

Έχεις σκεφτεί ποτέ με ποιο τρόπο επιλέγεις ποιον θα ψηφίσεις; 

Έχεις σκεφτεί ότι κρίνεις αρνητικά όσους «κοιτάνε να βολευτούν με μια θεσούλα», αλλά αν αυτή τη θεσούλα την πάρεις εσύ, θεωρείς ότι τη δικαιούσαι;

Οι ειδικοί λένε ότι ο τρόπος που νομίζεις ότι σκέφτονται οι άλλοι είναι, τις περισσότερες φορές, ο τρόπος που εσύ ο ίδιος σκέφτεσαι. (Βλ. False consensus effect)

Αν εσύ κοιτάς πάντα πώς να βάλεις βύσμα και πώς να κερδίσεις κάτι από μια σχέση κλπ, θεωρείς ότι όλοι έτσι σκέφτονται. 

Είναι όπως με την παραλία. Αν νομίζεις ότι όλοι κοιτάζουν εσένα και το σώμα σου, είναι γιατί εσύ αυτό κάνεις με τα άλλα σώματα. 

Αν θεωρείς άτι όλοι σε κρίνουν σαν μαμά, είναι επειδή εσύ στέκεσαι στη γωνία για να κρίνεις τις άλλες μαμάδες. 

Σαν τις γιαγιάδες που λένε «δε γίνεται να μην φορέσω μαύρα, τι θα πει η γειτονιά;!». Και είναι οι πρώτες που μόλις βγάλει η γειτόνισσα τα μαύρα, «σα δε ντρέπεται λίγο!!»

Δε σε βολεύει, ναι το ξέρω. Ειδικά αν σκεφτείς πόσο εύκολα κρίνεις τα πάντα «από το θρόνο σου» και πόσο άνετα σχολιάζεις αρνητικά τις κινήσεις των συμπολιτών σου.

Σκέψου τι σκέφτεσαι κάθε φορά που κάποιος ασχολείται με την πολιτική. «Α, κάτι θα έχει να κερδίσει», «α, σίγουρα κάτι του τάξανε», «καλά, αυτός πολύ λαμόγιο», «κάτι μού βρωμάει εδώ»!

Υπάρχουν, βέβαια, κι αυτοί που λένε «μπράβο που μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία για τον τόπο του», «ναι, όντως αγαπάει τον τόπο του», «θέλει γερό στομάχι, αλλά έχει αγάπη γι’ αυτό που κάνει».

Αλλά είναι πάρα πολύ λίγοι αυτοί. 

Και η νοοτροπία των πολλών, ειδικά σε αυτή την προεκλογική περίοδο, έχει αποκτήσει ανησυχητικές διαστάσεις και υπονομεύει τον εκλογικό διάλογο και την υγιή δημόσια συζήτηση. 

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι, παρά τις υποσχέσεις τους για ανοικτές, διαφανείς και ηθικές εκλογές, δυστυχώς, εμπλέκονται σε πρακτικές που προκαλούν απογοήτευση. 

Μάχες οικογενειών, δωροδοκίες υποψηφίων, υποσχέσεις για θέσεις και χρήματα…

Και, πέρα από αυτά, όλη αυτή η τοξικότητα στο δημόσιο διάλογο, η επίθεση σε πρόσωπα και χαρακτήρες, ο υποτιμητικός τρόπος που χρησιμοποιούν τα «αντίπαλα στρατόπεδα». 

Συζητήσεις για όλα τα οικογενειακά, προσωπικά  και επαγγελματικά του καθενός και όχι για τις ιδέες τους και τα πλάνα τους για την πόλη…  

Οι ψηφοφόροι έχουμε κάθε δικαίωμα να αναμένουμε υψηλότερα standards από τους υποψηφίους. 

Παιδεία, ηθική συμπεριφορά και διάθεση να βοηθήσουν ουσιαστικά να βελτιωθεί η ζωή μας στον τόπο αυτό.  

Οι εκλογές δεν πρέπει να είναι αγώνας για το ποιος μπορεί να αποδείξει μια υποτιθέμενη «ηθική διαφορετικότητα», αλλά ποιος μπορεί να επικεντρωθεί στις πραγματικές ανάγκες της πόλης. 

Είναι καιρός να αναζητήσουμε υποψηφίους που δεν δεσμεύονται στα λόγια για αξιοπρέπεια και ανοικτή συζήτηση, αλλά τηρούν αυτές τις αρχές και στην πράξη. 

Θέλουμε ανθρώπους που ουσιαστικά νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους και την ποιότητα ζωής τους, χωρίς να το διαφημίζουν και όχι ανθρώπους που γυρίζουν από εκδήλωση σε εκδήλωση για να βγάλουν φωτογραφία και να κάνουν δημόσιες σχέσεις! 

Βάσω Νικολογιάννη

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*