Αγαπητέ κύριε Καστανά, αγαπητέ Κώστα.

Λυπάμαι που υποχρεώνομαι να διαφωνήσω μαζί σου. Περισσότερο όμως στενοχωριέμαι γιατί με την επιστολή σου επιβεβαιώνεις απόλυτα και κατηγορηματικά όλα όσα αναφέρω στην από 18 Ιουλίου 2023 επιστολή μου προς το ΔΣ του Μουσείου.

Οι παρουσιάσεις βιβλίων, οι ημερίδες οι ομιλίες και κάθε άλλη εκδήλωση είναι καλοδεχούμενες όταν συμπληρώνουν τις δράσεις του Μουσείου και όχι όταν οι δράσεις των άλλων αποτελούν την μοναδικήδραστηριότητα του Μουσείου. 

Η παρουσίαση του Μουσείου μέσα από τηλεοπτικές παραγωγές προέκυψαν από την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα του έργου της Β Κατράκη. Δεν είναι δράσεις, ούτε καν πρωτοβουλίες  του ίδιου του μουσείου (με ότι αυτό συνεπάγεται). 

Oι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν στο Μουσείο ήταν όλες πρωτοβουλίες άλλων (ΠεριφέρειαΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, Messolonghi by Locals,Πολιτιστικός Σύλλογος Αιτωλικού κλπ.).

Το Μουσείο χαρακτηρίζεται «νεκρό» ακριβώς διότι δεν παράγει πολιτισμό. «Ζωντανός οργανισμός με εξωστρέφεια και ανοιχτό στην κοινωνία» θα γίνει όταν αλληλεπιδρά με την κοινωνία σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο και όχι όταν έχει την πόρτα ανοικτή για να μπαινοβγαίνει ο κόσμος καταγράφοντας απλά επισκεψιμότητες.

Σε ότι αφορά στο μέλλον του Μουσείου, παρά το γεγονός ότι έχω συγκεκριμένες θέσεις, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για συζήτηση. Έχω συναντηθεί και με τους οκτώ υποψηφίους Δημάρχους και έχω συζητήσει τα θέματα του Μουσείου. Παρακολουθώ επίσης πολύ στενά τις απόψεις αυτών που τοποθετούνται  σε θέματα πολιτισμού και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο Μουσείο Βάσως Κατράκη. 

Λόγω της προεκλογικής περιόδου και στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, ο καθένας δικαιούταινα εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις και αγωνίες του. Αυτό δε σημαίνει ότι οφείλεις να απαντάς – απολογείσαι. 

Αγαπητέ Κώστα

Άλλο πράγμα είναι αγαπώ και άλλο πράγμα είναι διοικώ το Μουσείο της Βάσως Κατράκη.

Αγαπώ το Μουσείο σημαίνει ότι φροντίζω να είναι ανοικτό, να είναι καθαρό, να είναι κομμένα τα χόρτα, να φαίνεται ωραίο το βράδυ, να έχει κάμερες, και με μικροεπισκευές να μπαλώνω τα μικρά προβλήματά του.

Διοικώ το Μουσείο σημαίνει ότι υπηρετώ τη Β Κατράκη και το έργο της σε όλα τα επίπεδα ασκώντας ανεπηρέαστα και με συνέπεια τις εκ του Νόμου αρμοδιότητες, συνεργαζόμενος με άτομα και φορείς του πολιτισμού και γενικότερα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για την προαγωγή των στόχων του Μουσείου.

Πριν κλείσω το σημείωμά μου οφείλω απερίφραστα να διευκρινίσω ότι από την θεμελίωση του Μουσείου μέχρι σήμερα, είσαι πάντα δίπλα στο Μουσείο και ανήκεις στα άτομα που αγαπούν το Μουσείο.

Μαριάννα Κατράκη Δεσποτίδη

22/09/2023