Μερικές φορές αναρωτιέμαι: πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι μερικοί άνθρωποι; Και συνεχίζω την ερώτηση: πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι μερικοί άνθρωποι οι οποίοι μάλιστα, θέλουν και να τους επιλέξει η κοινωνία για να την… καθοδηγήσουν στη γη της επαγγελίας; Ρητορικά τα ερωτήματα και εξηγώ παρακάτω.

Ζούμε στα χρόνια της περιβαλλοντικής κρίσης. Νομίζω οτι όλοι το έχουμε καταλάβει και όποιοι εθελοτυφλούν, γούστο τους και καπέλο τους. Απλά όταν συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς συμβαίνει, το πιο πιθανό είναι να τους πιάσει μια απέραντη κατάθλιψη. Αν έχουν στάλα ευαισθησίας μέσα τους φυσικά…

Όπως προανέφερα, ζούμε στα χρόνια της περιβαλλοντικής κρίσης και το πράγμα ολοένα και χειροτερεύει. Θεωρώ οτι όταν θέλεις να ζητήσεις ψήφο εμπιστοσύνης από τους συμπολίτες σου, μέσα στο πρόγραμμά σου περίοπτη θέση πρέπει να έχουν τα διάφορα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής σου.

Αλλά ακόμα κι αν δεν σε νοιάζει καθόλου για το περιβάλλον, αν δηλαδή δεν έχεις κάποιο σχέδιο για την προστασία και την αναδόμησή του, τουλάχιστον μην κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Προσπάθησε να μην είσαι τόσο αδιάφορος, έστω και για τα μάτια του κόσμου βρε αδερφέ. Και φτάνω στο ρεζουμέ…

Πλησιάζουν οι εκλογές. Πολλοί οι υποψήφιοι δήμαρχοι, ακόμα περισσότεροι οι παρατρεχάμενοι που συμπληρώνουν τη λίστα μαζί τους στα ψηφοδέλτια. Οι πιο πολλοί από αυτούς έβγαλαν κάρτες για να μοιράσουν δεξιά και αριστερά, κάποιοι το προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω και είχαν και φυλλάδια μαζί τους.

Ωραία όλα αυτά αλλά έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τη ρύπανση. Γιατί δεν είναι φυσιολογικό να έχει στρωθεί… χαλί στην περιμετρική από χαρτιά με φάτσες υποψήφιων. Ούτε είναι λογικό να πετάς κάτω από τις πόρτες των σπιτιών χούφτες τα καρτελάκια λες και είναι κατάλογοι από ντελίβερι, ούτε φυσικά να τα βάζεις σαν κλήσεις της αστυνομίας στους ανεμοθώρακες(παρμπρίζ) των αυτοκίνητων του κοσμάκη.

Το μόνο που καταφέρνετε στο τέλος της ημέρας είναι να δημιουργείτε ακόμα ένα πρόβλημα στο περιβάλλον, αφού όλα αυτά τα χαρτάκια και τα φυλλάδια θα τα πάρει ο άνεμος και θα τα… βολτάρει σε δρόμους, σοκάκια και το χειρότερο απ’ όλα, μέσα στην ίδια τη λιμνοθάλασσα. Δηλαδή πριν καλά καλά αποφασίσει ο κοσμάκης ποιον θα βγάλει δήμαρχο, οι περισσότεροι έχουν κάνει το ίδιο ακριβώς φάουλ.

Θες να σε ψηφίσει ο κόσμος; Πήγαινε στα μαγαζιά και στα καφέ της κάθε περιοχής, εκεί που συγκεντρώνεται ο περισσότερος κόσμος και δώσε προσωπικά τις κάρτες και τα φυλλάδια. Ένα στον καθένα, όχι από δυο τρία γιατί είναι γνωστή η κατάληξη των παραπανίσιων. Στην καλύτερη περίπτωση θα πάνε στον κάδο απορριμμάτων.

Στη χειρότερη όμως θα μολύνουν λίγο ακόμα το ίδιο το καταταλαίπωρο το περιβάλλον…

Μιχάλης Βελτσίστας

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*