Η ομάδα του etoliko.gr, ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, προσκάλεσε τους υποψήφιους δήμαρχους να πάρουν μέρος σε μια συνέντευξη που θα τους δώσει την ευκαιρία να ακουστεί η φωνή τους, οι προθέσεις τους, οι λύσεις τους, οι προτάσεις τους και το πρόγραμμά τους για τα σοβαρά προβλήματα της πόλης μας στους αναγνώστες της ιστοσελίδα μας.
Τα προβλήματα είναι πολλά, μικρά και μεγάλα, εντός και εκτός Αιτωλικού αλλά προσπαθήσαμε να σταθούμε στα είκοσι, κατά τη γνώμη μας, πιο σημαντικά.
Οι ερωτήσεις μας είναι ίδιες και για τους οκτώ υποψήφιους δημάρχους Ι.Π. Μεσολογγίου.
Η Υποψήφιος Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Όλγα Δασκαλή δέχτηκε με χαρά να συμμετείχε, μας απάντησε στις ερωτήσεις μας και εμείς σας παραθέτουμε τις απόψεις – προτάσεις – λύσεις του.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του:
Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να απευθυνθώ στους αναγνώστες σας. Είναι σημαντικό τα Μ.Μ.Ε να λειτουργούν εποικοδομητικά στο δημόσιο διάλογο και να βοηθούν στη καλύτερη ενημέρωση των Δημοτών.
Το Αιτωλικό – η Μικρή Βενετία – η “Πόλις Νήσος”, όπως πολύ εύστοχα πλέον αποκαλείται, αποτελεί σήμα κατατεθέν για τον Δήμο μας. Ένα σύνολο γραφικών συνοικιών, που κρατάει ακόμα τον χαρακτήρα και την αυθεντικότητά του. Ένας ισχυρός πόλος έλξης, που σε συνάρτηση με την ιστορία, τον πολιτισμό και τα αξιοθέατά του έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει προορισμό στη Δυτική Ελλάδα. Παράλληλα, να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της.
Τα σπουδαιότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αιτωλικό είναι: η μόλυνση της λιμνοθάλασσας, η παραβατικότητα ενός μέρους της κοινότητας Ρομά, το νερό του δικτύου ύδρευσης, οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΜ, η κατάσταση των γεφυριών, το σχέδιο πόλεως, οι αθλητικοί και δημοτικοί χώροι, τα εγκαταλελειμμένα ζώα συντροφιάς.
Οι ερωτήσεις που μας θέσατε είναι όλες πολύ εύστοχες.
Για λόγους οικονομίας χρόνου σας παραπέμπω στην χθεσινή προεκλογική ομιλία στο Αιτωλικό στην οποία απαντάμε σε όλα τα ερωτήματα.
Δείτε όλη την ομιλία εδώ:
Επιγραμματικά οι θέσεις του συνδυασμού μας:
Στη Λιμνοθάλασσα έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα έργων 19,8 εκ ευρώ με σκοπό την αναζωογόνηση της. Θεωρούμε ότι καλώς έχει εξασφαλιστεί το συγκεκριμένο κονδύλι, όμως έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν επιφυλάξεις για ορισμένες από τις παρεμβάσεις. Οι μελέτες έγιναν το 2010-2011 επομένως είναι φυσιολογικό να έχουν προκύψει νέα δεδομένα. Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν έργα στη Λιμνοθάλασσα με στόχο την απορρύπανσή της. Ωστόσο, απαιτείται μια συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, φορέων και των πολιτών ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία γραμμή στο σοβαρό θέμα των τεχνικών τρόπων και μεθόδων για την απορρύπανση της Λιμνοθάλασσας.
Για την υδροδότηση του Αιτωλικού πρέπει να υπάρξει μια οριστική και μακρόπνοη λύση. Σύμφωνα λοιπόν, με τις προτάσεις ειδικών επιστημόνων, η λύση που παρουσιάζει τα περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με όλες τις άλλες είναι να μελετηθεί μια νέα γεώτρηση στην περιοχή της πεδιάδας της Σταμνάς. Μια ακόμη γεώτρηση στα Τσαγκρινέικα θα δώσει επίσης περισσότερη επάρκεια στα αποθέματα του νερού για την κάλυψη όλων των αναγκών.
Το θέμα των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜ πιστεύουμε ότι αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων και κριτηρίων που θα καθορίζει τον τρόπο και το ύψος της ρύθμισης των ανείσπρακτων οφειλών. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και πρέπει να αντιμετωπίζεται με αντικειμενικά κριτήρια (οικία, επιχείρηση, κοινωνικά κριτήρια, παλιό/καινούργιο δίκτυο, βλάβη υδρομετρητή κλπ). Θεωρούμε ότι το νερό είναι ένα κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και η διαχείριση πρέπει να παραμείνει στη διαχείριση του Δήμου και των δημοτών. Η ΔΕΥΑΜ είναι μια δημοτική κοινωφελής επιχείρηση την οποία επιθυμούμε να εξυγιάνουμε και να διασώσουμε, δεδομένου ότι αυτή την στιγμή βαδίζει στην χρεοκοπία.
Η παραβατικότητα μιας μερίδας ατόμων από την κοινότητα των Ρομά είναι γεγονός. Καταρχήν, είμαστε θετικοί στην μετεγκατάσταση ενός τουλάχιστον καταυλισμού στην περιοχή Αγκινάρα, εφόσον δημιουργηθούν εκεί οι κατάλληλες ανθρώπινες συνθήκες. Χρειάζεται τα παιδιά και οι έφηβοι ρομά να πηγαίνουν σχολείο, είτε σε ειδικά είτε σε γενικά τμήματα, κάτι το οποίο σε μεγάλο βαθμό γίνεται και αποδίδει. Στη συνέχεια, χρειάζεται να ενταθεί η αστυνόμευση ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά. Παράλληλα, πρέπει να είναι μόνιμη διεκδίκηση της Δημοτικής αρχής η γρήγορη και πλήρης στελέχωση του αστυνομικού τμήματος Αιτωλικού με αστυνομικούς (χρειάζεται περίπου 15 επιπλέον άτομα) καθώς και η μετεγκατάσταση του αστυνομικού τμήματος κοντά στους δυτικούς καταυλισμούς. Και βέβαια να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη εξαγορά των Ρομά, από τους υποψήφιους δημάρχους και τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους. Όταν υπάρχει τέτοιου είδους αλισβερίσι πριν τις εκλογές, γίνεται να υπάρξει έλεγχος μετά;
Τα γεφύρια είναι ιδιάζουσα περίπτωση, αφού έχουν αναγνωριστεί ως “ιστορικά και διατηρητέα μνημεία που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία”. Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να συντηρηθούν, κάτω από τις καμάρες τους να καθαριστούν και να εκβαθυνθούν. Παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Υπουργείου Πολιτισμού και των συναρμόδιων υπηρεσιών για τις μελέτες που εκπονούνται αυτή την περίοδο για τη φέρουσα ικανότητα των γεφυριών, μέσω των οποίων θα αναλύονται οι προτεινόμενες τεχνικές λύσεις αποκατάστασης.
Για τα εγκαταλελειμμένα ζώα συντροφιάς, η λύση περνάει μέσα από ένα πλήρες και σύγχρονο καταφύγιο με δημοτικό κτηνιατρείο, στο οποίο θα πραγματοποιούνται και οι απαραίτητες στειρώσεις. Από εκεί και πέρα, η δημοτική αστυνομία έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει εάν τα δεσποζόμενα ζώα είναι τσιπαρισμένα, ώστε να μην είναι εύκολο να εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους. Παράλληλα, μπορούμε να αναπτύξουμε μεταξύ των κατοίκων μια κουλτούρα υιοθεσιών και μεσοπρόθεσμα να μπορούμε να διαχειριστούμε με άνεση έναν ελεγχόμενο πληθυσμό αδέσποτων ζώων. Έχουμε δει καλά δείγματα στην κοινότητα Αιτωλικού στο κομμάτι των υιοθεσιών και είναι ανεπτυγμένο το φιλοζωικό αίσθημα.
Το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών “Μουσείο Βάσως Κατράκη” αποτελεί ένα ισχυρό τοπόσημο, ένα ισχυρό όπλο που πρέπει να ενεργοποιηθεί. Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του δεν λειτούργησε ως Μουσείο. Έχει όμως όλες τις δυνατότητες να λειτουργήσει ως ένας πολυδύναμος οργανισμός, που θα τιμά τα έργα της χαράκτριας. Αποτελεί το μόνο αμιγώς Μουσείο χαρακτικής τέχνης στην νότια Ευρώπη. Επιδιώκουμε να το λειτουργήσουμε και το αναδείξουμε όπως του αξίζει. Με προσωπικό, εισιτήριο, πωλητήριο και με όλες τις προδιαγραφές που του αναλογούν.
Για όλες τις προσπάθειες εθελοντών στην πόλη του Αιτωλικού (λιμανάκι – καταφύγιο, καρνάγιο υπαίθριο μουσείο) καθώς και τους συλλόγους πολιτιστικούς και αθλητικούς οι οποίοι κρατούν ενεργή την κοινωνία των πολιτών θα έχουμε άριστη συνεργασία και θα επιδιώξουμε πολλές από τις δραστηριότητες να τις ενισχύσουμε με υποδομές και οτιδήποτε απαραίτητο. Κάθε χρόνο θα επιδιώκουμε να μπαίνει ένα λιθαράκι προς το καλύτερο.
Σας καλώ να δείτε όλη την ομιλία στο βίντεο που ακολουθεί όπου αναφέρομαι αναλυτικά σε όλο τον σχεδιασμό και δίνονται απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σας: https://www.youtube.com/watch?v=tztbkghkUy8 .
Η 8η Οκτωβρίου έφτασε. Η ψήφος είναι μυστική. Σας καλώ στην κάλπη να προσέλθετε με την συνείδηση σας και να διαλέξετε αυτόν/ην που θεωρείτε ως ικανό να αναλάβει τα ηνία του Δήμου μας. Η πενταετία που έρχεται είναι κομβικής σημασίας για την τόπο μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
etoliko.gr