Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Ναυτική Παράδοση του Αιτωλικού» από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του Πολ. & Μορφ. Συλλόγου «Το Αιτωλικό». Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της αναστήλωσης του ξύλινου σκαριού στην τοποθεσία «Καρνάγιο» στο Αιτωλικό. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο ναυπηγό Αντώνη Βλαχόπουλο που δραστηριοποιούνταν και αυτός σε αυτή την τοποθεσία, διατηρώντας τη ναυτική παράδοση του Αιτωλικού.

Δυστυχώς ο καιρός δε μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε την εκδήλωση στην τοποθεσία «Καρνάγιο» στο Αιτωλικό, όπως είχε προγραμματιστεί με αποτέλεσμα τελευταία στιγμή να κληθούμε να «στήσουμε» την εκδήλωση σε νέο χώρο, στο Πνευματικό Κέντρο «Ευανθία Καρβέλη» με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Πνευματικό Κέντρο «Ευανθία Καρβέλη» και την Πρόεδρο Έλβη Καρβέλη για τη εξυπηρέτηση τελευταίας στιγμής και να ζητήσουμε ένα μεγάλο συγνώμη από το πλήθος κόσμου που προσήλθε αλλά λόγω της καθυστέρησης και των τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν δεν κατάφερε να παρακολουθήσει την εκδήλωση και να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους είχαν την υπομονή να περιμένουν να ξαναστήσουμε την εκδήλωση εκ νέου και παρέμειναν για να την παρακολουθήσουν.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο χορηγός μας και υποστηρικτής του εγχειρήματος της αναστήλωσης του καικιού κ. Σωτήρης Μπούρος παίρνοντας το λόγο ανακοίνωσε μια ευγενική υποτροφία εκ μέρους του για όποιο παιδί από το Αιτωλικό αποφασίσει να ακολουθήσει σπουδές στον τομέα της Ναυτιλίας.

Η εκδήλωση αρχικά αφιερώθηκε όπως προαναφέραμε στον Αντώνη Βλαχόπουλο, του οποίου το όνομα πήρε και το καΐκι τιμής ένεκεν. Ο Αντώνης Βλαχόπουλος διατηρούσε το ναυπηγείο κατασκευής και συντήρησης μεγάλων αλιευτικών σκαφών στο Καρνάγιο Αιτωλικού, από το 1984. Ήταν αυτοδίδακτος και τα περισσότερα μαθήματα τα πήρε απ’ τον πατέρα του που ήταν μαραγκός και έφτιαχνε και γαϊτες. Ήταν από τους κορυφαίους ναυπηγούς στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς έφυγε από κοντά μας το 2017 σε ηλικία 56 ετών.

Έπειτα αναφέρθηκε η διαδικασία αναστήλωσης του ξύλινου σκαριού –την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που επισυνάπτεται στην παρούσα δημοσίευση- η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022. Σε αυτό το σημείο – που αν και δεν το ήθελαν – εμείς θεωρούμε σημαντικό ευχαριστήσουμε τους πρωτεργάτες τουλάχιστον αυτής της ομάδας, οι οποίοι είναι ο Λάμπρος Χαρέλος, Στράτος Μπαρούχος, Χρήστος Μπαρούχος και Ξενοφώντας Γαρδέλης για την εθελοντική τους προσπάθεια και προσφορά και να αναφέρουμε ότι η υποστήριξη κατοίκων του Αιτωλικού και όχι μόνο, οδήγησαν στο τελικό αποτέλεσμα της διαμόρφωσης και ανάδειξης του συγκεκριμένου τοπόσημου για το Αιτωλικό!

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο φιλοξενούμενος μας και βασικός ομιλητής κ. Επαμεινώνδας Καρβέλης, Ναυπηγός – Μηχ. Μηχανικός ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στα Καρνάγια και τα Ξύλινα Σκαριά που συνέβαλαν στη Ναυτική Παράδοση του Αιτωλικού. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στα εξής:

• Στον χώρο του Αιτωλικού από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα. Ομηρικές πόλεις των Αιτωλών, η συμβολή τους στον Τρωϊκό πόλεμο, Έξω Χώρα, Ανατολικό, Αιτωλικό. Από αναφορές της αείμνηστης Σπυριδούλας Αλεξανδροπούλου.

• Στα λιμάνια της λιμνοθάλασσας. Τα κύρια, έξω από τη λιμνοθάλασσα λιμάνια και τα μέσα στη λιμνοθάλασσα. Από αναφορές της αείμνηστης Σπυριδούλας Αλεξανδροπούλου.

• Στα καρνάγια και στα μηχανουργεία της περιοχής. Πριν την κατασκευή των γεφυριών και μετά. Θέσεις και ναυπηγήσεις.

• Στους καραβομαραγκούς και μηχανουργούς του Αιτωλικού τον 18ο και 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.

• Στα πλοία και πλοιοκτήτες του Αιτωλικού. Από φορτωτικές του Ν. Ε. Τόλη και από αναφορές της εποχής.

• Στον τύπο πλοίου ΠΕΡΑΜΑ, που είναι και το σκαρί που διασώθηκε στο καρνάγιο του Α. Βλαχόπουλου. Κατασκευαστικά στοιχεία και ναυπηγεία που τα ναυπηγούσαν.

• Τέλος στο πλοίο ΚΑΡΤΕΡΙΑ το πρώτο ατμόπλοιο για πολεμική χρήση, που ναυπηγήθηκε στην Αγγλία για το Ελληνικό κράτος το 1826, και στον κυβερνήτη του, Άγγλο φιλέλληνα ΑΣΤΙΓΓΑ, που πολέμησε και τραυματίστηκε στο Αιτωλικό.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Καρβέλη για τα τόσο όμορφα πράγματα που μας είπε και μας έδειξε έτσι ώστε να μάθουμε και εμείς οι νεότεροι κάτι παραπάνω για την παράδοση του τόπου μας. Στον κ. Καρβέλη προσφέρθηκε ένα αναμνηστικό δώρο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο που περιλάμβανε Αυγοτάραχο, τρίμμα αυγοτάραχου και αλάτι αφρίνα Ζαφείρης Τρικαλινός , ένα βιβλίο – έκδοση του Συλλόγου μας «Τα παραμύθια της Αλάνας», του Γιώργου Κομζιά, ένα βιβλίο του Γιώτη Βάρρα, «Το πέταγμα του Σταυραετού», προσφορά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιτωλικού.

Σε αυτό το σημείο είναι χρέος μας να αναφέρουμε δημόσια όσους βοήθησαν στο εγχείρημα αναστήλωσης του Καϊκιού, ήτοι:

Δικηγόρος Σωτήρης Μπούρος, Καθηγήτρια Μαρία Τσιρογιάννη, Ανώνυμος 1, Λογιστής Σπύρος Βασιλείου, Ανώνυμος 2, Φαρμακείο Τσώλης, Σύλλογο Γυναικών Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλικού, Γεωργία Κουκή/Στέργιος Ναστόπουλος, Μίνι Μάρκετ Κότσαλος, Γυμναστήριο Στεφανία Δράκου, Σιαδήμας Δημήτρης, καθώς και όλους όσους συνεισέφεραν οικονομικά με πιο μικρά ποσά.

Να επισημάνουμε ότι οι παραπάνω χορηγίες διατέθηκαν αυτούσιες και αποκλειστικά για την κατασκευή του καϊκιού, τηρώντας όλα τα νόμιμα.

Επίσης, Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και αυτούς οι οποίοι βοήθησαν αφιλοκερδώς προσφέροντας Τεχνική Βοήθεια και υλικά:

Αφοί Αρέτα για τη διάθεση γερανού για την τοποθέτηση του καταρτιού, Αφοί Κοντοδήμα για τη μεταφορά βάσεων καϊκιού και τοποθέτηση του επάνω τους, Αφοί Σφυρή για την ξύλινη κολώνα που χρησιμοποιήθηκε ως κατάρτι, Αντώνη Τραυλό για την κατασκευή του τιμονιού, Αφοί Νικολογιάννη για τα σίδερα που χρησιμοποιήθηκαν, Χρωματοπωλείο Γιώργος Μαντέλος, Δημήτρης Ποριτσάνος, Σοφία Γκιουλεκα και το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου για τα Κόντρα Πλακέ Θαλάσσης που χρησιμοποιήθηκαν για την καμπίνα.

Τέλος, είναι αρκετοί αυτοί που περιστασιακά βοήθησαν σε εργασίες που έγιναν για την ανακατασκευή του καϊκιού, αλλά θα θέλαμε να αναφέρουμε τους δύο πιο ηλικιωμένους εθελοντές, που με περίσσιο ζήλο και συγκίνηση βοήθησαν στην αναγέννηση -κατά κάποιο τρόπο- του «Καρνάγιου» μας. Αυτοί είναι ο κ. Πάνος Γερμανός και ο κ. Γιώργος Τσοκάντας που παρόλα τα 90 και 70 περίπου χρόνια τους, ήταν εδώ και βοήθησαν τα παιδιά σε αυτό τους το εγχείρημα, δείχνοντάς μας ότι αν αγαπάς τον τόπο σου και αν θέλεις να κάνεις κάτι γι’ αυτόν Μπορείς!

Στόχος μας για τη συγκεκριμένη τοποθεσία είναι να παραχωρηθεί επίσημα ο χώρος από το Δήμο και να δημιουργηθεί ένα μικρό εκθεσιακό καρνάγιο με πάσαρες, σταφνοκάρια και γαϊτες, τα οποία θα αναδεικνύουν τη Ναυτική Παράδοση του τόπου μας. Ήδη όπως μπορείτε να δείτε υπάρχουν κάποια μικρά ξύλινα σκαριά και γαϊτες τα οποία προορίζονται για αυτό το σκοπό. Επίσης υπάρχουν στη διάθεσή μας δύο μεγάλα ξύλινα παραδοσιακά σκαριά, τα οποία σαπίζουν στη Μαρίνα του Μεσολογγίου, τα οποία μας έχουν παραχωρηθεί και εκκρεμεί η μεταφορά τους εδώ, η οποία έχει μείνει στάσιμη λόγω του μεγάλου κόστους της. Πρόσφατα μας έγινε μια χορηγία από τον κ. Νίκο Καραπάνο -τον οποίο και ευχαριστούμε- για την κατασκευή μίας ξύλινης ταμπέλας , στην οποία θα αναγράφονται πληροφορίες για τη Ναυτική Παράδοση του Αιτωλικού και την οποία έχει αναλάβει την κατασκευή της ο κ. Σπύρος Ψιλογιάννης. Επίσης, στα άμεσα σχέδια μας είναι να κατασκευαστούν ταμπέλες με πληροφορίες κάθε εκθέματος που θα υπάρχει στο χώρο.

Τέλος, μια ακόμα σημαντική χορηγία μας ήρθε πρόσφατα από τον κ. Σωτήρη Μπούρο, ο οποίος μας παραχωρεί μία ξύλινη κατασκευή – με χώρο ενός μεγάλου δωματίου, το οποίο προβλέπεται να τοποθετηθεί στο σημείο που είχε ο Αντ. Βλαχόπουλος το δικό του εργαστήριο και το οποίο μπορεί και αυτό να γίνει εκθεσιακός χώρος, με φωτογραφίες και εκθέματα που αφορούν τη Ναυτική Ζωή στο Αιτωλικό.

Για όλους τους ανωτέρω σκοπούς χρειάζονται χρήματα. Ο Πολ. & Μορφ. Σύλλογος «Το Αιτωλικό» και τα μέλη του Τμήματος θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βρούμε τους πόρους για να πραγματοποιηθούν όλα τα ανωτέρω με κάθε τρόπο. Αν κάποιος θέλει και μπορεί να βοηθήσει με κάποια δωρεά μπορεί να επικοινωνήσει με το Λάμπρο Χαρέλο, το Στράτο Μπαρούχο ή το Μιχάλη Κότσαρη.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη και φίλες του Συλλόγου μας, για τα εδέσματα που έφτιαξαν με πολύ μεράκι και καλή διάθεση για τον μπουφέ της εκδήλωσης!

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και το Πρώτο Δημοτικό Σχολείο Αιτωλικού και τον Δ/ντη του κ. Πάνο Κολτσίδα για την παραχώρηση της οθόνης του προτζέκτορα.

Το συντονισμό όλων των παραπάνω λοιπόν δράσεων, δράσεις που αφορούν το Λιμανάκι και το Καταφύγιο Άγριων Πουλιών αλλά και άλλες παρόμοιες δράσεις που αφορούν τον τόπο μας, έχει αναλάβει το Τμήμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του Συλλόγου μας. Στα πλαίσια του τμήματος λοιπόν προσκαλούμε όποιον θέλει να συμμετάσχει να απευθυνθεί στο Λ. Χαρέλο, στο Στρ. Μπαρούχο ή στην Αστέρω Περγαντή για επιπλέον πληροφορίες και να ενημερώσουμε ότι γίνονται τακτικά συναντήσεις του Τμήματος και συντονισμός των δράσεών του.

Δεσμευόμαστε ότι θα επαναλάβουμε τη συγκεκριμένη εκδήλωση με το νέο έτος σε περίοδο που ευχόμαστε ο καιρός να είναι σύμμαχός μας!

Εκ του ΔΣ

Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου «Το Αιτωλικό»