Μηδένα προ του τέλους μακάριζε

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Σόλωνα, τον Αθηναίο νομοθέτη και έναν από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, τα οποία είπε στον βασιλιά Κροίσο. Αφορμή ήταν η ερώτηση του τελευταίου, για το αν γνωρίζει(ο Σόλων) κανέναν άνθρωπο πιο ευτυχισμένο από εκείνον. Έτσι ο Αθηναίος νομοθέτης συμβούλεψε τον Κροίσο να μην κρίνει κάποιον μέχρι να μάθει το τέλος του. Σε ελεύθερη μετάφραση…

Αυτή η ιστορία ταιριάζει γάντι με τις τοπικές εκλογές που μόλις ολοκληρώθηκαν με τη μεγάλη νίκη του Διαμαντόπουλου. Και φυσικά αυτή η φράση, δηλαδή το “μηδένα προ του τέλους μακάριζε“, αφορά την πλευρά του πρώην δήμαρχου και των παρατρεχάμενών του.

Βλέπεις ορισμένοι υποψήφιοι με τον Λύρο εμφανίζονταν απόλυτα σίγουροι για την συντριπτική τους νίκη από την πρώτη Κυριακή. Τόσο σίγουροι που άδειασαν μέχρι και τους… κουμπαράδες τους για να εξασφαλίσουν την πρωτιά. Πήγε το πενηντάρικο και το κατοστάρικο σύννεφο! Γι’ αυτό και οι προσαγωγές που διαβάσατε και ακούσατε οτι έγιναν, δεν ήταν κάποιος άλλος ο λόγος…

Επομένως οι χαμένοι ας κάνουν την αυτοκριτική τους, τόσο αυτοί που ήταν όσο και εκείνοι που προστέθηκαν στην ομάδα του Λύρου, να μάθουν από τα τραγικά λάθη του παρελθόντος και να γίνουν -σε πρώτη φάση- μια δημιουργική αντιπολίτευση. Γιατί αν πραγματικά τους ενδιαφέρει το καλό του τόπου, τότε δεν πρέπει να τα ρίξουν όλα στον βρόντο επειδή ηττήθηκαν.

Ίσα ίσα που πρέπει να πεισμώσουν και να δουν τι έκαναν λάθος τόσο στα χρόνια που είχαν τη δημαρχεία στα χέρια τους όσο και προεκλογικά. Γιατί το οτι γίναν λάθη δεν αμφισβητείται από κανέναν. Ακόμα περισσότερο όταν ο ίδιος ο πρώην δήμαρχος, στον εναρκτήριο λόγο του στο Αιτωλικό είπε μεταξύ άλλων: “…ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε όλα!“, ενώ είχε ήδη τέσσερα χρόνια την εξουσία στα χέρια του. Γραφικότατο…

Μηδένα προ του τέλους μακάριζε (II)

Πάμε τώρα στο νέο δήμαρχο. Είναι η παρθενική του φορά ως ο πρώτος της ομάδας και θα κριθεί αυστηρά και αυτός. Εμπειρία έχει γιατί είχε διατελέσει αντιδήμαρχος έργων επί Κώστα Λύρου μέχρι που τα “σπάσανε” στις 30/03/2020 ενώ αποτελεί μόνιμο μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

Το έργο του μόνο εύκολο δεν είναι γιατί όπου και να κοιτάξεις γύρω σου βλέπεις εγκατάλειψη και περιφρόνηση. Και επειδή μένω στο Αιτωλικό αναφέρομαι αποκλειστικά και μόνο στο νησί μας, αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει εδώ που φτάσαμε.

Εννοείται οτι υπάρχουν… σκιές γύρω από τον νέο δήμαρχο. Άλλωστε είναι δύσκολο να ασχολείσαι τόσα χρόνια με την πολιτική και να μην “λερωθείς” έστω και λίγο. Ακούσαμε φωνές που λένε οτι ο Διαμαντόπουλος δεν νοιάζεται για το Αιτωλικό και οτι έχει δείξει τις -υποτιμητικές- διαθέσεις του για τον τόπο από τα προηγούμενα χρόνια.

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα! Ο νέος δήμαρχος έχει έναν χρόνο το πολύ για να δείξει οτι ενδιαφέρεται για το Αιτωλικό. Αν του χρόνου τέτοια εποχή τα πράγματα παραμένουν ίδια και χειρότερα, τότε δυστυχώς για ακόμη μία φορά θα έχουμε αποτύχει. Τόσο εμείς που ψηφίσαμε όσο και εκείνοι που τα κατάφεραν και έκατσαν στην καρέκλα…

Υπάρχει ελπίδα, υπάρχουν και χειρότερα!

Αλλά επειδή το Αιτωλικό δεν είναι το κέντρο του κόσμου, ας δούμε τι έκαναν συμπατριώτες μας σε άλλα μέρη της Ελλάδας σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Αρχικά πάμε στο Βόλο και στον Αχιλλέα Μπέο. Η επιτομή του ψευτόμαγκα και του τραμπούκου, με τόσους εχθρούς και όμως τα κατάφερε!

Οι αγαπητοί Βολιώτες, όσοι πήγαν να ψηφίσουν τέλος πάντων, αποφάσισαν να τον βγάλουν ξανά δήμαρχο με ποσοστό… χούντας! Εκείνοι που “φώναζαν” για τα σπασμένα φράγματα και για την πόλη που πνίγηκε από τα νερά, οι ίδιοι είναι που ψήφισαν με πάθος τον ίδιο άνθρωπο. Αυτόν που βρίζει τους συμπολίτες του, αυτόν που ρίχνει χαστούκια και προσβάλλει όποιον τον αμφισβητεί και του αντιμιλάει. Μπράβο στον Βόλο!

Φυσικά δεν γίνεται να λείψουν από τη συζήτηση οι φίλοι μας από τις Σέρρες. Εδώ θα πρέπει να γυρίσουμε λίγο το χρόνο πίσω και να φτάσουμε στις εθνικές εκλογές. Τότε που οι Σερραίοι κατάφεραν(γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να δώσουν 23.000 ψήφους στον πρώην υπουργό μεταφορών, τον Κώστα Καραμανλή.

Σε ποιον; Σε αυτόν που παραιτήθηκε από τη θέση του μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Σε αυτόν που έκλαιγε μπροστά στις κάμερες γιατί έτσι έπρεπε να κάνει μετά την Κόλαση που ζήσαμε εξαιτίας (και) της δικής του ανεπάρκειας. Ακόμα μία περίπτωση στην οποία ο ελληνικός λαός αποδεικνύει οτι μονάχος του βάζει τα χεράκια του και βγάζει τα ματάκια του.

Οπότε αγαπημένοι μου συμπολίτες Αιτωλικιώτες, μην στενοχωριέστε. Υπάρχουν και χειρότερα από αυτά που ζήσαμε εδώ πέρα, τόσο εκκωφαντικά χειρότερα…

Μιχάλης Βελτσίστας

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*