Ξέρεις, ο πρώτος πολίτης αυτής της χώρας, πρέπει να δίνει το “καλό” παράδειγμα και σε εμάς τους υπόλοιπους. Γιατί αυτός είναι ο πιο άξιος απ’ όλους μας, έστω και θεωρητικά καθώς αυτό δεν μπορεί να ισχύει παρά μόνον υποκειμενικά.

Για όσους δεν το θυμάστε και ακόμα περισσότερο, για όσους δεν σας ενδιαφέρει, υπάρχει ένας πόλεμος σε εξέλιξη στο Ισραήλ. Γνωρίζω οτι δεν είναι ο μοναδικός που γίνεται αυτή τη στιγμή πάνω στη Γη, αλλά αυτός είναι ο πιο “φρέσκος“. Δεν ξέρω τι εικόνα έχετε από τη Γάζα και τι διαβάζετε αλλά τα μαντάτα ενός πολέμου δεν μπορεί παρά να είναι άσχημα.

Από τα επίσημα στοιχεία ξέρουμε οτι έχουν σκοτωθεί πάνω από δέκα χιλιάδες άνθρωποι. Δεν θα τους μοιράσω σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς, ούτε Θεός είμαι, ούτε τίποτα τέτοιο. Όλοι τους άνθρωποι είναι που ζουν στα ίδια χώματα, τίποτα δεν τους χωρίζει πραγματικά εκτός από την πολιτική και τη θρησκεία.

Δηλαδή οτι χωρίζει λίγο πολύ και τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ανούσιες διαφορές που οδηγούν σε καταστροφικά μονοπάτια, τόσο επώδυνα που αναγκάζουν χιλιάδες να μεταναστεύσουν σε ξένες χώρες για να βρουν τη “ζεστασιά” που δεν υπάρχει στη δική τους. Και αυτό όσο αφορά τους… τυχερούς που πρόλαβαν να φύγουν.

Όσοι έμειναν πίσω αντιμετωπίζουν όλα όσα σε μας, εδώ στον “δυτικό κόσμο“, μοιάζουν άγνωστα, σαν ένα κακόγουστο αστείο. Βιασμοί, πλιάτσικο, δολοφονίες, εξευτελισμός, φτώχεια, πείνα, σπίτια διαλυμένα, ορφάνια, πόλεμος και ξανά πόλεμος. Μέχρι να μαζέψουν τα κομμάτια τους, όλο και κάτι καινούργιο θα συμβεί.

Τι κάνει ο υπόλοιπος πλανήτης; Κωφεύει κυρίες και κύριοι… Και η όποια απόφαση πήρε ο ΟΗΕ περί αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας έγινε επειδή πιέστηκε από τα αραβικά κράτη. Κανένας Ευρωπαίος ή Αμερικάνος δεν πήρε θέση για τον πόλεμο, όχι για να στηρίξει κάποια μεριά αλλά για να ζητήσει την λήξη του. Όλοι τους διπλωματικές απαντήσεις για να μην “ταράξουν” τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, γιατί εκεί κρύβεται η αλήθεια.

Δεν υποστηρίζω καμία πλευρά σε έναν πόλεμο. Από τη στιγμή που βγαίνουν τα όπλα, τότε αυτομάτως χάνεται το όποιο δίκαιο. Σαν άνθρωπος όμως με κριτική σκέψη και με έναν εγκέφαλο που ακόμα λειτουργεί, δεν μου είναι και τόσο δύσκολο να πω οτι το καλύτερο είναι να σταματήσει ο πόλεμος εδώ και τώρα.

Και για να καταλήξουμε στην… αρχή του κειμένου, αυτό ήθελα να κάνει ο Μητσοτάκης στο έκτακτο συμβούλιο του ΟΗΕ. Από τον πρωθυπουργό της χώρας μου μπορεί να μην έχω μεγάλες απαιτήσεις/προσδοκίες σχετικά με τη ζωή μου στην Ελλάδα, αλλά περιμένω τουλάχιστον να κάνει το αυτονόητο σε έκτακτη ανάγκη.

Αν το να στείλεις ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα συνιστά “διαζύγιο” με το Ισραήλ, τότε ας είναι. Πρώτα ο άνθρωπος, μετά οι πολιτικές συμφωνίες. Όλα τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση…

Μιχάλης Βελτσίστας

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*