Πριν λίγες μέρες, είδα το νέο χώρο που διαμορφώθηκε στην παραλία Σταμνάς, με υπαίθριο γυμναστήριο και παιδική χαρά.

Ένα ξεχωριστό έργο, όντως στολίδι, όσο «κλισέ» κι αν ακούγεται αυτή η φράση!

Και προέκυψαν δυο ειδών συζητήσεις στην περιοχή – τουλάχιστον αυτές έφτασαν στα δικά μου αυτιά:

Η πρώτη άποψη – «Σε λίγο καιρό να το δω σε τι κατάσταση θα είναι», «Σιγά μην το συντηρούν, θα γίνει κι αυτό ένα παρατημένο σημείο, όπως τόσα άλλα», «Πήγαν κι έδωσαν τόσα λεφτά χωρίς λόγο, ενώ έχουμε τόσα προβλήματα σαν Δήμος».

Και η δεύτερη άποψη – «Καλά τι δουλειά είχε να γίνει κάτι τέτοιο στο χωριό;», «Ποιος θα πάει εκεί, μήπως έχει νεολαία;», «Παντού έργα και στο Αιτωλικό τίποτα», «Γιατί δε γίνεται ποτέ τίποτα στο Αιτωλικό;».

Ρωτώντας έμαθα ότι το έργο εντάσσεται σε πρόγραμμα της περιφέρειας για εξωραϊσμό των εισόδων των χωριών και πως στο πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 170 χωριά. 

Δυστυχώς, δεν βρήκα κάποια δημοσίευση εκ μέρους της περιφέρειας ώστε να γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες.

Σίγουρα η συντήρηση του έργου, όπως και κάθε έργου, είναι το πιο σημαντικό. Το ζήσαμε και με το δασάκι και την παιδική χαρά, που δεν ασχολήθηκε κανείς και ποτέ, το λιμανάκι που ευτυχώς έχει τους εθελοντές και πολλά ακόμα έργα που συναντάμε καθημερινά στον τόπο μας.

Δε γνωρίζω ποιος θα αναλάβει τη συντήρηση – τεχνικά μιλώντας, αλλά ρόλο παίζει και η κοινότητα που θα χρησιμοποιεί το κάθε έργο. Εκεί κι αν έχουμε παραδείγματα!

Το Αιτωλικό έχει ανάγκη από πολλά ουσιαστικά έργα, με πρώτο και βασικότερο το πόσιμο νερό, αλλά και την κατάσταση της λιμνοθάλασσας. 

Παρόλα αυτά, ποτέ δεν είναι «χωρίς λόγο» και «περιττά» τα έργα αναψυχής παιδιών, αλλά και ενηλίκων. Η ποιότητα ζωής μας καθορίζεται και από αυτά τα έργα, που μας βοηθάνε να κάνουμε πιο «διαχειρίσιμη» την καθημερινότητά μας.

Τώρα, για το αν τα έργα που γίνονται -αν και όταν γίνονται- δε φαίνεται να εκτιμώνται και να φροντίζονται από τους κατοίκους, είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα. Είναι θέμα παιδείας, είναι θέμα του τρόπου που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, αλλά και θέμα ανεπαρκούς διαχείρισης των παραβατικών συμπεριφορών συμπολιτών μας. 

Μεγάλη κουβέντα, που κάποια στιγμή, όμως, πρέπει να την ανοίξουμε και να την προχωρήσουμε μέχρι να βρούμε λύση.

Βάσω Νικολογιάννη

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*