Ήταν το 2018 όταν για πρώτη φορά άκουσα, από τον φίλο μου τον Αποστόλη, τα «άσχημα» που θα φέρουν οι ανεμογεννήτριες (α/γ) στην περιοχή μας. Αυτός με την σειρά του είχε παρακολουθήσει μια εκδήλωση / ενημέρωση στο Μεσολόγγι και μας παρότρυνε, τότε, να προσθέσουμε ένα σχετικό άρθρο στην εφημερίδα του Αιτωλικού. Η πρότασή του δεν προχώρησε, επειδή κρίναμε ότι δεν αφορούσε την πόλη μας. Μας αφορά όμως ή όχι;
Τότε, ο Αποστόλης σαν παράδειγμα των αρνητικών της τοποθέτησης α/γ στην περιοχή μας, που προστατεύεται από τις συνθήκες Natura και Ramsar, μας ανάφερε τη θανάτωση πτηνών από τις έλικες των τεράστιων «ανεμιστήρων». Είναι, όμως, μόνο αυτό το αρνητικό της υπόθεσης;
Πριν καμία εικοσαριά μέρες, λοιπόν, παρακολούθησα σχετική εκδήλωση / ενημέρωση στα Κάτω Ρέτσινα με τους διοργανωτές (το Τοπικό Συμβούλιο Μεσολογγίου, αν δεν κάνω λάθος) να ενημερώνουν για τις επιπτώσεις των α/γ στην περιοχή του Αράκυνθου όπου σχεδιάζονται να τοποθετηθούν.
Οι ομιλητές παρουσίασαν στο κοινό μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον με την τοποθέτηση των α/γ.
Τόνισαν ότι για να δημιουργηθεί ένα αιολικό πάρκο στον Αράκυνθο Μεσολογγίου θα πρέπει να αποψιλωθεί μια μεγάλη περιοχή μοναδικού πλατύφυλλου δάσους βελανιδιάς για να διανοιχτούν εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων ώστε να περάσουν τα μηχανήματα και να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες.
Συνέπεια αυτού θα είναι:
1) Η πλήρης απορρύθμιση και καταστροφή της πλούσιας βιοποικιλότητας της περιοχής,
2) Η θανάτωση εκατοντάδων ζωών, φυτών και μικροοργανισμών,
3) Η αλλοίωση του μικροκλίματος (λειψυδρία, πτώσης θερμοκρασίας, κ.α.),
4) Το «φύτεμα» χιλιάδων κυβικών μέτρων μπετόν στο χώμα,
5) Ο κίνδυνος απομάκρυνσης / απώλειας των προστατευόμενων πτωματοφάγων γυπών της περιοχής (όπου μέσω Ε.Ε. δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τη διάσωσή του),
6) Η θανάτωση της ορνιθοπανίδας και των μεταναστευτικών πουλιών και
7) Η μείωση της διαπερατότητας του εδάφους (πιθανές μελλοντικές πλημμύρες).
Ακόμα, οι διοργανωτές πληροφόρησαν ότι το αιολικό πάρκο που σχεδιάζεται να τοποθετηθεί βρίσκεται μακριά από το οδικό και το ηλεκτρικό δίκτυο, οπότε χρειάζονται πολλά χιλιόμετρα επιπλέον δρόμων, συνοδών έργων διασύνδεσης και, συχνά, κατασκευή υποσταθμών ρεύματος ή υδροηλεκτρικών σταθμών, καθώς οι α/γ δεν παράγουν ρεύμα (απορροφούν ρεύμα την ώρα που φυσάει και για όση ώρα διαρκέσουν οι ριπές του άνεμου), δεν αποθηκεύουν, ούτε μεταφέρουν ρεύμα. Οπότε το ρεύμα πρέπει να καταναλωθεί την ώρα που απορροφάται αλλιώς χάνεται. Με αποτέλεσμα να χρειαστούν έξτρα επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον.
Επιπλέον, παρόλο που στο πρόσφατο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο (ν. 4685/2020) προβλέφθηκε ότι με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος θα καθοριστούν μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς κατά το τέλος του κύκλου ζωής των υφιστάμενων και μελλοντικών αιολικών πάρκων, οι ομιλητές φοβούνται ότι οι κορυφές των βουνών θα μετατραπούν σε νεκροταφεία παλιοσίδερων, αχρήστων καλωδίων και τσιμέντων μετά την εικοσαετή ζωή του, όπως στην Κάρυστο.
Μέρος στην εκδήλωση πήραν και πολίτες ρωτώντας ή τοποθετούμενος ο καθένας για το θέμα, έτσι η διαδικασία μετατράπηκε σε μια ανοικτή συζήτηση.
Μεταξύ άλλων ακούστηκαν:
1) Ότι η περιοχή μας δεν θα έχει κανένα οικονομικό όφελος από την τοποθέτηση του αιολικού πάρκου από την στιγμή που τα πάρκα αυτά θα είναι ιδιωτικά και όποιο οικονομικό όφελος (επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, κ.α) προκύψει θα καρπωθεί από τον ιδιώτη.
2) Η μείωση της ανεργίας στην περιοχή θα είναι απειροελάχιστη, αφού οι α/γ λειτουργούν σχεδόν από μόνες τους και η εγκατάστασή τους θα γίνει από ήδη υπάρχουσες μεγάλες εταιρίες.
3) Η ηλεκτρική ενέργεια που «παράγεται» από τα αιολικά πάρκα δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες του δήμου μας ούτε στο ελάχιστο.
4) Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις α/γ δεν είναι 100% ανακυκλώσιμα, ειδικά οι έλικες.
5) Τη σημαντικότητα του παρθένου Αράκυνθου για τους κατοίκους των χωρίων που ζουν δίπλα του και η περιβαλλοντική, οικολογική, οικονομική και ιστορική του αξία.
6) Τις αντιδράσεις πολιτών γειτονικών ή άλλων περιοχών (βλ. Ξηρόμερο ή Κρήτη / Ξάνθη) κατά της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων σε περιοχές ιδιαίτερης (Natura,Ramsar, κ.α) σημασίας.
7) Η αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείριση Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων και του Δήμαρχου Αγρινίου στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων στον Αράκυνθο. Η απραξία και αδιαφορία του Δήμαρχου Ι.Π. Μεσολογγίου για το θέμα και η υπόσχεση του Περιφερειάρχη για την μεταφορά των ανησυχιών των κατοίκων για την εγκατάσταση α/γ στο αρμόδιο Υπουργείο.
8) Η δρομολόγηση της εγκατάστασης του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δίπλα στην πόλη του Μεσολογγίου μας φτάνει και μας αρκεί.
Στην συζήτηση δεν ακούστηκε ούτε ένα θετικό. Ούτε ένας δεν υπερασπίστηκε το σχετικό σχέδιο. Λογικό θα μου πείτε.
Όμως, τα αιολικά πάρκα στον Αράκυνθο ποιον θα ευνοήσουν; Τους δημότες του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου ή τους ιδιώτες επενδυτές;
Χρειαζόμαστε μια τέτοια μορφή ανάπτυξης στον δήμο μας; Ή προτιμάμε την ανάπτυξη μέσα από την μοναδικότητα του οικοσυστήματός μας;
Τελικά, ανεμογεννήτριες στον Αράκυνθο: Ναι ή Όχι;
Μετά από μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για τα αιολικά πάρκα και τις προστατευόμενες περιοχές (Natura, Ramsar, κ.α.) διάβασα ότι καλό είναι να αποφεύγονται οι εγκαταστάσεις των α/γ σε αυτές τις περιοχές.
Έτσι, σκεπτόμενος όλα τα παραπάνω θεωρώ ότι θα ήταν πιο σωστό να ξεκινήσουμε να μειώνουμε τις ενεργειακές δαπάνες του Δήμου μας σε δημοτικά κτήρια, δημοτικές εγκαταστάσεις, σχολεία, γήπεδα, κοινοχρήστους χώρους και δημοτικό φωτισμό (φυσικά θα ηταν ευλογία αν μπορούσαμε και στα ίδια μας τα σπίτια και στις επιχειρήσεις μας) παρά να θέσουμε σε κίνδυνο το περιβάλλον που ζούμε και το μέλλον των παιδιών μας για μηδενικά οφέλη.
Όλα τα άρθρα σε αυτή την ιστοσελίδα προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, διανομή ή μετάδοση του περιεχομένου χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του συντάκτη. Για οποιαδήποτε χρήση του υλικού, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας.