Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΑπόψεις«Ήμουν νιος και γέρασα»

«Ήμουν νιος και γέρασα»

«Ήμουν νιος και γέρασα» λέει η βιβλική ρήση και κολλάει γάντι στην περίπτωση μας.

Το Αιτωλικό για ακόμα μια φορά πλημμύρισε.

Αυτή την φορά ήταν ο «Μπάλλος». Πέρσι τέτοια εποχή, περίπου, ήταν ο «Ιανός». Πρόπερσι, παρά πρόπερσι, παρά παρά πρόπερσι και πάει λέγοντας ήταν κάποιος «άλλος». Του χρόνου θα είναι ο «Χατζιαβάτης». Του παρά χρόνου ο «Καραγκιόζης» ο ίδιος.

Κοινός παρανομαστής το Αιτωλικό να πλημμυρίζει.

Δεν ήταν μια χρόνια, ούτε δυο, είναι σχεδόν κάθε χρόνο, εδώ και αρκετά χρόνια. Σχεδόν κάθε χρόνο όταν έχουμε ισχυρές βροχές αρκετοί δρόμοι (συνήθως οι ίδιοι) του Αιτωλικού πλημμυρίζουν.

Σχεδόν κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές, πλημμυρισμένοι δρόμοι, η κοινωνία (δικαίως) να φωνάζει, οι Αντιδήμαρχοι / Πρόεδροι να τρέχουν μέσα στα νερά την τελευταία στιγμή, με ό,τι μέσα έχουν, να σώσουν ό,τι δεν σώζεται (και να βγάλουν φωτογραφίες φυσικά) και ο Δήμος να βγάζει ανακοινώσεις για ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ φαινόμενα, κλιματική αλλαγή και να ρίχνει τις ευθύνες στους προηγούμενους και σε όλους τους άλλους φορείς εκτός από τον ίδιο.

Βαρέθηκα να ακούω για «προηγούμενους» και επόμενους.

Βαρέθηκα να βλέπω βόλτες αιρετών (και φωτογραφίες) μέσα στα νερά.

Βαρέθηκα να αποδίδονται ευθύνες στην υπερχείλιση της λιμνοθάλασσας όπως έκανε ο Δήμος, μέσω της επίσημης ανακοίνωσής του.

Υπήρξαν αρκετοί πλημμυρισμένοι δρόμοι, αποβραδίς μέχρι τις πρωινές ώρες, στο νησί που ήταν μακριά από το παραλιμνοθαλάσσιο μέτωπο, ώστε να πλημμυρίσουν από την υπερχείλιση της λιμνοθάλασσας.

Το σύνολο των ερωτημάτων των κατοίκων που κυριάρχησαν την επομένη μέρα ήταν για τις αντλίες άντλησης των υδάτων από τα φρεάτια. Υπάρχουν αντλίες άντλησης υδάτων ή όχι; Δούλευαν ή δεν δούλευαν το βράδυ οι αντλίες; Διακόπηκε η λειτουργία τους ή όχι; Είναι επαρκείς ή όχι;

Και αυτά τα ερώτημα είναι εύλογα από την κοινωνία του Αιτωλικού επειδή μια – δυο χρονιές, επί προηγούμενης δημοτικής αρχής, μετά από εκτενείς βροχοπτώσεις το νησί δεν προλάβαινε να πλημμυρίσει ή, αν πλημμύριζε, μέσα σε πέντε – δέκα λεπτά “ξεπλημμύριζε”.

Το πρόβλημα είχε λυθεί, έστω μια – δυο φορές, από την προηγούμενη αρχή, γιατί προκύπτει πάλι;

Τι έκαναν οι προηγούμενοι που δεν μπορούν να τα κάνουν οι τωρινοί;

Δεν πιστεύω ότι οι προηγούμενοι δεν ενημέρωσαν τους τωρινούς. Ούτε ότι ρωτήθηκαν και δεν έδωσαν τις γνώσεις / εμπειρίες τους. Πιστεύω ότι όλοι τους να βοηθήσουν τον τόπο θέλουν.

Αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι τωρινοί δεν γνώριζαν το πρόβλημα. Το έζησαν και πέρσι και πρόπερσι.

Αν δεν υπάρχουν αντλίες, ας αγοραστούν. Αν δεν είναι επαρκείς οι υπάρχουσες, ας αντικατασταθούν. Αν χρειάζεται να μεταφέρουν τα νερά εκτός λιμνοθάλασσας, ας τα μεταφέρουν. Αν χρειάζεται να κατασκευαστεί «τείχος» για να μην υπερχειλίζει το νησί από τη λιμνοθάλασσα, ας κατασκευαστεί.

Να γίνει κάτι όμως. Το πρόβλημα είναι γνωστό.

Βαρέθηκα (και βαρεθήκαμε) όλο τα ίδια προβλήματα κάθε χρόνο. Ο κόσμος πρέπει να προχωράει μπροστά.

Να λύνεται το ένα πρόβλημα και μετά να πάμε στο επόμενο και όχι να επιστρέφουμε πίσω στο ίδιο (εκτός αν η λύση που δόθηκε δεν είναι σωστή ή επαρκής).

Η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να βρεθεί οριστική λύση με γνώμονα όλες τις παραμέτρους.

Το ότι επαναλαμβάνεται μέσα σε δυο χρόνια (Σεπτέμβριος 2019 – Οκτώβριος 2021) υπάρχει θέμα. Θέμα ανικανότητας ή αδιαφορίας ή σκοπιμότητας. Ευελπιστώ, πάντως, να είναι το πρώτο.

Και το πρόβλημα των πλημμυρών από ό,τι φαίνεται είναι για όλο το Δήμο, όχι μόνο για το Αιτωλικό. Φυσικά κάθε περιοχή έχει την δικιά της αιτία, αλλά από την στιγμή που η αιτία είναι γνωστή, κι άρα το πρόβλημα είναι γνωστό, η λύση έρχεται πιο εύκολα.

Τέλος, στο Αιτωλικό, τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις έντονες βροχοπτώσεις βιώνουμε ταυτόχρονα και μεγάλες -χρονικά- διακοπές ρεύματος (τρεις μέρες μετά τον «Μπάλλο» και ακόμα καταστήματα και οικίες της Κων/νου Λάσκαρη είναι χωρίς ρεύμα), ειδικά μετά την υπογειοποίηση των καλωδίων ρεύματος στον κεντρικό δρόμο του νησιού. Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχουμε δει (όπως προχθές) καπνούς από τα φρεάτια που περνούν τα καλώδια.

Μήπως, πρέπει να κοιτάξουμε και αυτό το πρόβλημα;


Όλα τα άρθρα σε αυτή την ιστοσελίδα προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, διανομή ή μετάδοση του περιεχομένου χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του συντάκτη. Για οποιαδήποτε χρήση του υλικού, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ