Νέοι κάδοι τοποθετήθηκαν στο Αιτωλικό για να πετάμε οργανικά υπολείμματα, τα οποία θα προωθηθούν, στη συνέχεια, για κομποστοποίηση.
Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά των σκουπιδιών μας, σε μια μάζα που λέγεται κόμποστ, ένα φυσικό λίπασμα που χρησιμεύει για τον εμπλουτισμό του εδάφους.
Τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά, ο καφές, οι φλούδες φρούτων, τα τσόφλια του αυγού, ακόμα και το φακελάκι από το τσάι είναι μερικά μόνο από τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας ή/και του κήπου μας, που καθημερινά απορρίπτονται, ανεκμετάλλευτα, καταλήγοντας σε χώρους υγειονομικής ταφής ή σε ανεξέλεγκτες χωματερές, ενώ μπορούν, ξεκινώντας από τη χρήση των καφέ κάδων στη γειτονιά μας, να γίνουν φυσικό λίπασμα, γεμάτο θρεπτικές ουσίες και επί της ουσίας να δώσουν νέα ζωή.
Τι πετάμε στους καφέ κάδους
Διαχωρίζουμε καθημερινά στο σπίτι τα οργανικά μας υλικά από τα υπόλοιπα. Τα οργανικά τα ρίχνουμε στον καφέ κάδο (προσοχή, όχι μέσα σε δεμένες σακούλες). Κατά προτίμηση τοποθετούμε τα οργανικά υπολείμματα σε χάρτινες ανθεκτικές σακούλες ή βιοαποδομήσιμες σακούλες. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατό, χρησιμοποιούμε ανοικτές πλαστικές σακούλες.
Ποια οργανικά υλικά μπορούμε να βάλουμε στους καφέ κάδους;
Φρούτα και λαχανικά, φλούδες, κοτσάνια
Ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδι
Υπολείμματα μαγειρεμένων φαγητών και έτοιμων γευμάτων ακόμα κι αν έχουν λήξει (κρέας, ψάρια, θαλασσινά -και τα κόκκαλα, αυγά, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, κέικ, γλυκά)
Γιαούρτι, τυρί, παχύρρευστες κρέμες
Κελύφη αυγών
Δημητριακά, αλεύρι, ξηροί καρποί και περιβλήματα
Καφέ, τσάι χύμα ή στα χάρτινα φακελάκια τους, φίλτρα από καφέ/τσάι
Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)
Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες κουζίνας
Πριονίδι, ροκανίδι από μη επεξεργασμένα ξύλα
Μικρές ποσότητες στάχτης από τζάκι
Μικρές ποσότητες φύλλων, κλαδιών, χώματος και χόρτων από κήπους ή γλάστρες
Τι δεν βάζουμε στους καφέ κάδους
Ωμά ζωικά υπολείμματα (κρέας, ψάρι)
Υγρά απόβλητα τροφίμων (γάλα, χυμός, ποτό)
Κάψουλες καφέ (πλαστικές ή αλουμινίου)
Γυαλιστερά χαρτιά (π.χ. περιοδικά) και συσκευασίες κάθε είδους (μπαίνουν στον μπλε κάδο)
Πάνες, σερβιέτες
Σακούλες ηλεκτρικής σκούπας
Αποτσίγαρα και στάχτη τσιγάρου
Υφάσματα και δερμάτινα
Πλαστικά, γυαλί συσκευασίας, μέταλλα
Άμμος, χαλίκια ή πέτρες
Ακαθαρσίες κατοικιδίων
Επεξεργασμένα προϊόντα ξύλου
Μπαταρίες
Στις 13/6 πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι ημερίδα για ενημέρωση των δημοτών για την αναγκαιότητα της χρήσης των καφέ κάδων, τη σημαντικότητα και τα οφέλη της χωριστής διαλογής των βιοαποβλήτων, αλλά και οδηγίες και αρχές για τον τρόπο διαλογής στο σπίτι.
Όλα τα άρθρα σε αυτή την ιστοσελίδα προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, διανομή ή μετάδοση του περιεχομένου χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του συντάκτη. Για οποιαδήποτε χρήση του υλικού, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας.