Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΚαι εκεί τελειώνουν όλα, στο γκρέμισμα

Και εκεί τελειώνουν όλα, στο γκρέμισμα

«Και του είπα του χαζού, να το πάρει το σπίτι της Αντριγούλας, αλλά αυτός το χαβά του» ακούω μια φωνή να μου λέει.

«Ποιανού μπαμπά; Για ποιο σπίτι μιλάς; Για την φυλακή του Καραΐσκάκη μιλάμε; »τον ρώτησα εγώ.

«Το σπίτι που χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για τον Καραΐσκάκη, τουλάχιστον όταν ήμουν εγώ νέος ,ήταν Σταραμέικο. Δεν ξέρω πως κατέληξε στον παππού τον Μήτσο, αλλά ήταν δικό του» μου απαντά.

«Και ποια ήταν η Αντριγούλα;» τον ρωτώ.

«Η Αντριγούλα ήταν ψυχοκόρη του παππού του Μήτσου και της έδωσε το σπίτι αυτό ως προίκα όταν παντρεύτηκε» μου λέει.

«Και σε ποιον είπες να τον πάρει;» τον ξαναρωτώ εγώ.

«Μην βιάζεσαι, θα σου πω» μου λέει και συνεχίζει «Στο σπίτι αυτό, είχα πάει με τον παππού μερικές φορές όταν ήμουν μικρός. Θυμάμαι ότι στον κάτω χώρο του σπιτιού, που ήταν και η φυλακή, είχε στον τοίχο κάτι μεγάλους σιδερένιους κρίκους και στο δάπεδο πεταμένες αλυσίδες. Έτσι σαν νέος, πια, πρότεινα στον Μοσχανδρέου (Δήμαρχος Αιτωλικού 1967-1974) να το πάρει ο Δήμος, παραχωρώντας στην Αντριγούλα ένα οικόπεδο εκτός νησιού, να το κηρύξει διατηρητέο, να το συντηρήσει  και να το κάνει μουσείο. Ώστε να υπάρχει ως σήμερα ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας στην πόλη μας».

«Και αυτός τι έκανε;» τον ρώτησα.

«Τίποτα. Η Αντριγούλα παντρεύτηκε στο Αγρίνιο. Το  σπίτι πουλήθηκε, γκρεμίστηκε και φτιάχτηκε νέο» μου απαντά.

Και εκεί τελειώνουν όλα, στο γκρέμισμα.

Καλή η προτομή του Καραΐσκάκη, καλή και η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής, αλλά δεν μπορούν, ούτε στο ελάχιστο, να αντικαταστήσουν το λάθος που έγινε με το γκρέμισμα της παλιάς Παναγίας – ο χώρος που δικάστηκε ο Αρχιστράτηγος – και της φυλακής του. Αυτή ήταν η ιστορία του τόπου και όχι η προτομή στην κεντρική πλατεία του Αιτωλικού, που της έχουμε χαρίσει το όνομα του «δικού μας» οπλαρχηγού, Γρηγορίου Λιακατά.

Σίγουρα, αν αυτό είναι πρόβλημα για κάποιους, λύνεται αλλάζοντας το όνομα της πλατείας από Γρηγορίου Λιακατά σε Γεωργίου Καραΐσκάκη. Και στον «δικό μας» οπλαρχηγό δίνουμε το όνομα κάποιας άλλης πλατείας ή οδού. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι εκεί.

Το πρόβλημα ήταν και θα είναι το γκρέμισμα των ιστορικών κτιρίων της πόλης μας.

Η παλιά Παναγία, η φυλακή του Καραΐσκάκη, η πύλη της παλιάς αγοράς και το σπίτι του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου δεν υπάρχουν πια και σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει ούτε το σπίτι της Βάσως Κατράκη. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά, αρκετά σπίτια διακεκριμένων Αιτωλικιωτών δεν βρίσκονται στην αρχική τους μορφή ή δεν έχουν καταλήξει σε μουσειακούς χώρους όπως γίνεται ανά το κόσμο. Πόσοι από εσάς ξέρετε το σπίτι που διέμενε ο Γρηγόριος Λιακατάς; Εγώ πάντως όχι.

Η κίνηση του Δήμου να αναδείξει αυτή την πτυχή της ιστορίας του τόπου δεν ήταν λάθος, παρόλο που περισσότερο έγινε για επικοινωνιακούς και μικροπολιτικούς λόγους. Έπρεπε να υπάρχει ένα σημείο στην πόλη μας που να μας θυμίζει αυτό το ιστορικό γεγονός, είτε είμαστε υπερήφανοι είτε όχι που στο Αιτωλικό δικάστηκε ο Καραϊσκάκης. Είναι ένα ιστορικό γεγονός και μια μικρή μαρμάρινη πλάκα δεν φτάνει για να μας το θυμίζει.

Αλλά για να πω και την, ταπεινή μου, άποψη, η οποία αυτή την στιγμή δεν έχει καμία σημασία, θα ήταν προτιμότερο η προτομή αυτή να ήταν πάνω στην οδό Γεωργίου Καραΐσκάκη, η οποία λογικά πήρε το όνομά της χάρη στην ύπαρξη της φυλακής του Οπλαρχηγού, και σε σημείο τέτοιο που ο επισκέπτης να μπορούσε να βλέπει την φυλακή αλλά και το δικαστήριό του, αφού σήμερα δεν έχουμε τίποτα από τα δυο στην αρχική τους μορφή, ώστε να μπαίνει στο πνεύμα του γεγονότος. Επίσης, θα προτιμούσα αντί για προτομή να ήταν ένα μνημείο που θα μας υπενθύμιζε το ιστορικό γεγονός και όχι τον Αρχιστράτηγο.

Όμως, η έλλειψη ιστορικής ευαισθησίας, αντίληψης και πολιτισμού από άτομα που διοικούσαν ή διοικούν τον τόπο μας έχει στερήσει σε εμάς τους νεότερους τα ιστορικά αυτά κτίρια του Αιτωλικού και μας έμαθε να ζούμε από τις παλιές φωτογραφίες του τόπου και τις ιστορίες των παλιότερων.


Όλα τα άρθρα σε αυτή την ιστοσελίδα προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, διανομή ή μετάδοση του περιεχομένου χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του συντάκτη. Για οποιαδήποτε χρήση του υλικού, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ