Η 28η Οκτωβρίου είναι μία από τις δύο εθνικές επετείους της Ελλάδας, καθιστώντας τη χώρα μας μοναδική στον κόσμο που τιμά δύο ξεχωριστές ημέρες ως επίσημες εθνικές επετείους.
Αυτή η ιδιαιτερότητα δεν είναι τυχαία. Αντανακλά μια παράδοση που πολλές φορές συνδυάζει εθνικά ιδανικά με μικροπολιτικές σκοπιμότητες και αναδεικνύει το πώς οι συμβολισμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν το ηθικό και την ενότητα του λαού.
Η 25η Μαρτίου τιμά την έναρξη της Επανάστασης του 1821 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ η 28η Οκτωβρίου υπενθυμίζει την ηρωική απόφαση του «Όχι» στον Ιταλικό φασισμό το 1940, που αποτέλεσε την αρχή μιας έντονης αντίστασης ενάντια στον κατακτητή.
Η καθιέρωση της 28ης Οκτωβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης το 1942, εν μέσω γερμανοϊταλικής κατοχής, έγινε από την εξόριστη κυβέρνηση στο Κάιρο.
Αν και η απόφαση είχε πράγματι εθνικό συμβολισμό, εξυπηρετούσε παράλληλα και πολιτικούς σκοπούς, καθώς η εξόριστη κυβέρνηση, με επικεφαλής τον βασιλιά Γεώργιο Β’ και τον πρωθυπουργό Εμμανουήλ Τσουδερό, επιδίωκε να εδραιώσει την επιρροή της στον ελληνικό λαό, που τότε υπέφερε από τις δυνάμεις του Άξονα.
Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γεώργιος Παπανδρέου έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση της 28ης Οκτωβρίου ως σταθερής εθνικής επετείου, όταν ανέλαβε την ηγεσία της μεταπολεμικής κυβέρνησης το 1944. Ο Παπανδρέου υποστήριξε την επίσημη αναγνώριση της επετείου σε πανελλαδικό επίπεδο, τονίζοντας τη σημασία της αντίστασης απέναντι στο φασισμό και την αξία της ενότητας για την ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφές του πολέμου και τον διχασμό του Εμφυλίου.
Για τον Παπανδρέου, το «Όχι» της 28ης Οκτωβρίου θα έπρεπε να μείνει ζωντανό ως σύμβολο ελευθερίας και εθνικής ταυτότητας και να τιμάται με εορτασμούς σε όλη τη χώρα.
Η ανάγκη ύπαρξης εθνικών συμβόλων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας μιας χώρας. Ακόμα και αν ορισμένα σύμβολα δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην ιστορική πραγματικότητα ή αποδειχθούν προϊόντα συμβιβασμών, προσφέρουν στη συλλογική μνήμη και βοηθούν έναν λαό να συγκροτήσει κοινή συνείδηση.
Ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μνήμες και τα σύμβολα της ενότητας και της αντίστασης βοηθούν τους πολίτες να θυμούνται και να ενισχύουν τη συλλογική τους ταυτότητα.
Η 28η Οκτωβρίου, λοιπόν, δεν είναι απλώς μια ημέρα εθνικής μνήμης, αλλά και μια αναγνώριση της απόφασης του ελληνικού λαού να αντισταθεί στον κατακτητή, ακόμα κι όταν οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος του.
Σήμερα, η επέτειος αυτή γιορτάζεται με παρελάσεις, εκδηλώσεις και τιμές σε όλη τη χώρα, φέρνοντας στο προσκήνιο το πνεύμα αντίστασης και ελευθερίας που διακρίνει την ελληνική ιστορία.
Οι εθνικές αυτές επέτειοι δεν είναι απλώς τελετές, αλλά παρακαταθήκες ενότητας και θάρρους για τις επόμενες γενιές, προσφέροντας σταθερά εθνικά σύμβολα σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς.
Όλα τα άρθρα σε αυτή την ιστοσελίδα προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, διανομή ή μετάδοση του περιεχομένου χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του συντάκτη. Για οποιαδήποτε χρήση του υλικού, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας.