Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑπόψεις24 + 1 πράγματα να κάνεις στο Αιτωλικό

24 + 1 πράγματα να κάνεις στο Αιτωλικό

«Κάτσε ρε Σταράμε, φτιάξαμε το camping για τα τροχόσπιτα στα Ρεμπάκια, ήρθε ο «κόσμος», τι θα κάνουν στο Αιτωλικό; που θα πάνε;; τι θα δούνε;;;» μου λέει κάποιος και αρχίζω να το σκέφτομαι.

…«Τι θα κάνουν στο Αιτωλικό; που θα πάνε;; τι θα δούνε;;;»…

Λοιπόν:

1) Το Αιτωλικό έχει μια πολύ καλή και οργανωμένη αγορά που καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες των ταξιδιωτών.

2) Στο Αιτωλικό έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις το πρωινό ή απογευματινό σου καφέ και να γευτείς ένα καλό πιάτο φαγητό, είτε μεσημέρι είτε βράδυ.

3) Το Αιτωλικό περιτριγυρίζεται από την λιμνοθάλασσα που σου δίνει την ευκαιρία για ένα ήρεμο και γρήγορο μπάνιο σε ανοργάνωτες παραλίες.

4) Το Αιτωλικό απέχει το πολύ μισή ώρα από τις οργανωμένες παραλίες του Λούρου, της Τουρλίδας, της Καβουρότρυπας και του Κρυονερίου που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τις υπόλοιπες της χώρας και περίπου σαράντα λεπτά από τις ήρεμες και μοναδικές παραλίες στον Παλιοπόταμο και το Διόνι.

5) Στο Αιτωλικό υπάρχει ο κατάλληλος πολιτιστικός τουρισμός, μέσα από τα μουσεία της Βάσως Κατράκη και του Λαογραφικού, που μπορείς να περάσεις κάποιες ώρες της μέρας σου.

6) Το Αιτωλικό βρίσκεται δέκα λεπτά από το Μεσολόγγι στο οποίο μπορείς να συνεχίσεις το πολιτιστικό σου ταξίδι και να επισκεφτείς το Μουσείο του Άλατος, τη Διέξοδο, τον Κήπο των Ηρώων, την Δημοτική Πινακοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Βυρώνειο.

7) Το Αιτωλικό είναι επίσης δέκα λεπτά από την Κατοχή ώστε να επισκεφτείς, στο πλαίσιο του πολιτιστικού σου τουρισμού, το Αρχαίο Θέατρο και το Νεώριο Οινιαδών.

8) Το Αιτωλικό, για να κλείσουμε το κεφάλαιο του πολιτιστικού τουρισμού, απέχει είκοσι λεπτά από την Αρχαία Καλυδώνα, την Αρχαία Ιθώρια, την Αρχαία Πλευρώνα και τις Ρωμαϊκές Θέρμες του Αγίου Θωμά.

9) Το Αιτωλικό διαθέτει πλούσιο εκκλησιαστικό τουρισμό, έχοντας σαν τόπος πάνω από δέκα ιερούς ναούς. Ένας από τους οποίους είναι ο Ιερός Ναός της Παναγίας που μπορείς να δεις τον μυθικό επιτάφιο, την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και το μέρος που δίκασαν τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Ακόμα ένας είναι ο Ιερός Ναός των Παμμέγιστων Ταξιαρχών που διαθέτει ακόμα το πηγάδι που έσωσε τους Αιτωλικιώτες από λειψυδρία κατά την Ελληνική Επανάσταση.

10) Από το Αιτωλικό είσαι σε μισή ώρα στον Άγιο Νικόλα τον Κρεμαστό, περπατώντας ένα μοναδικό μονοπάτι και βλέποντας ένα ιστορικό μοναστήρι που έχει ρίζες στο Βυζάντιο.

11) Το Αιτωλικό είναι σε απόσταση αναπνοής από τον Άγιο Παντελεήμονα Σταμνάς, με το κρυφό σχολειό του, τα μοναστήρια της Αγίας Αγάθης και του Αγίου Συμεών αλλά και όλους τους θρησκευτικούς τόπους του δήμου μας.

12) Στο Αιτωλικό δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια το Limanaki Park, ένα πάρκο με γνωστά και σπάνια υδρόβια πτηνά.

13) Το Αιτωλικό από τον Άγιο Νικόλαο τον Κούντρο, αλλά και από άλλα μέρη, είναι ιδανικό μέρος για παρατήρηση πουλιών (birdwatching) με ορίζοντα το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού Μεσολογγίου.

14) Το Αιτωλικό είναι στο μέσον του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού Μεσολογγίου, ενός σπάνιου οικοσυστήματος που περιβάλλεται από υγροβιότοπους στους οποίους φιλοξενείται μια τεράστια ποικιλία μορφών ζωής.

15) Το Αιτωλικό διαθέτει τους χώρους και τις διαδρομές για περπάτημα, τρέξιμο και ποδηλασία.

16) Ανατολικά του Αιτωλικού, κοντά στο χωριό Ρέτσινα, μπορείς να «πετάξεις» με αλεξίπτωτο πλαγιάς, με τη βοήθεια αξιόπιστων δασκάλων, αγναντεύοντας ολόκληρη τη λιμνοθάλασσα του τόπου.

17) Στο Αιτωλικό εκατοντάδες πολίτες ασχολούνται με την ιππασία και φροντίδα αλόγων και πάντα είναι στη διάθεσή σου για μια περιπλάνηση στις ομορφιές της περιοχής.

18) Η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού είναι ιδανική για κανόε, καγιάκ και Sup και φέτος μάλιστα φιλοξένησε αγώνες της εθνικής ομοσπονδίας.

19) Το Διόνι, που όπως είπαμε απέχει σαράντα λεπτά από το Αιτωλικό, είναι κατάλληλο για Kitesurf και τα τελευταία έξι χρόνια διοργανώνεται το Kitesurfing Festival με διεθνείς συμμετοχές.

20) Στο Μεσολόγγι, δέκα λεπτά από το Αιτωλικό, δραστηριοποιείται ο φορέας Messologni By Locals που διοργανώνει, σχεδόν, καθημερινά δραστηριότητες (ψάρεμα, βόλτα με γαΐτα με στην λιμνοθάλασσα, οικοπεριήγηση, κ.α) για να γνωρίσεις του ντόπιους.

21) Στο Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών, ένα τέταρτο από το Αιτωλικό, κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται Φεστιβάλ Θεάτρου με παραστάσεις που πρωταγωνιστούν αξιόλογα ονόματα του «σανιδιού».

22) Το Αιτωλικό απέχει σαράντα πέντε λεπτά από Ναύπακτο, λίμνη Τριχωνίδα, Αστακό και μια ώρα από το Θέρμο, Μύτικα, Αμφιλοχία.

23) Στο Αιτωλικό μπορείς να γευτείς ή να αγοράσεις ανώτατης ποιότητας τοπικά προϊόντα βγαλμένα από την Αιτωλική γη και θάλασσα, όπως τσιπούρα, λαβράκι, χέλι, κεφάλι, αυγοτάραχο, αλάτι, αφρίνα αλατιού ελιές και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

24) Κάθε χρόνο τέλος Φεβρουαρίου στο Αιτωλικό τιμάται η Μάχη του Ντολμά, συμβολικής αξίας για την Έξοδο του Μεσολογγίου, με πλούσιες εκδηλώσεις.

25) Στο Αιτωλικό κάθε 15 έως 24 Αυγούστου διοργανώνεται το μοναδικό ιστορικό παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Αγάθης που όλη η πόλη μαζί με τους επισκέπτες γίνεται ένα και διασκεδάζει με τοπικούς χορούς και τραγούδια μέχρι πρωίας.

Όπως καταλάβατε το Αιτωλικό μπορεί να μην διαθέτει στα πόδια του τις παραλίες του Αιγαίου ή του Ιονίου, που, όμως, μπορείς να τις βρεις σε απόσταση μισής ώρας από αυτό, αλλά διαθέτει όλα τα άλλα είδη πολιτισμού, ιστορικό, πολιτιστικό, εκκλησιαστικό, αθλητικό, παραδοσιακό, περιβαλλοντικό και γαστρονομικό.

Άλλωστε όταν πας διακοπές σε κάποιο γνωστό νησί της χώρας, εκτός από την παραλία με τα μπιτσόμπαρα, τα οποία και αυτά απέχουν κάποια λεπτά από το μέρος διαμονής σου, επιζητάς και όλα τα υπόλοιπα είδη τουρισμού που ανέφερα παραπάνω.

Το ότι εμείς δεν τα έχουμε οργανώσει σαν και αυτούς είναι καθαρά θέμα έλλειψης τουρισμού. Όπως θέμα έλλειψης τουρισμού είναι και η απουσία υποδομών διαμονής.

Μάλλον κάπως σαν κι εμάς θα πρέπει να ήταν και τα πιο τουριστικά μέρη της χώρας πριν σκάσουν μύτη οι πρώτοι τουρίστες.

Στα δικά μου τα μάτια το Αιτωλικό αλλά και όλος ο δήμος Μεσολογγίου διαθέτει τη μαγιά και τις προϋποθέσεις για να ένα τουριστικό ποιοτικό εναλλακτικό προορισμό.

Βούληση και σχέδιο χρειάζεται.

Τέλος, για να μην παρεξηγηθώ, φυσικά όλα τα παραπάνω μπορεί να στα προσφέρει και το Μεσολόγγι ή κάποια άλλη πόλη του δήμου, απλά το Αιτωλικό είναι στο κέντρο του δήμου, όπου μετριάζει τις αποστάσεις και κατά τη γνώμη μου είναι το πιο τουριστικό μέρος που διαθέτουμε. Υ.Γ. Δύο χρόνων έγινε πριν λίγες μέρες το etoliko.gr και σας ευχαριστούμε για την υπομονή και στήριξή σας. Χρόνια μας πολλά.


Όλα τα άρθρα σε αυτή την ιστοσελίδα προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, διανομή ή μετάδοση του περιεχομένου χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του συντάκτη. Για οποιαδήποτε χρήση του υλικού, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ