Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΈχε το νου σου στο παιδί

Έχε το νου σου στο παιδί

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Μπορεί να μεγαλώνουν όλα τα παιδιά μας στο Αιτωλικό, να συναντιούνται σε παρόμοια μέρη, να παίζουν μαζί, αλλά δε μεγαλώνουν με τον ίδιο τρόπο.

Και παρόλο που σε κάποιον Αθηναίο, ή σε κάποιον που μένει σε μεγάλη πόλη τελοσπάντων, η ζωή στην επαρχία μπορεί να ακούγεται ασφαλής και ξένοιαστη, είμαστε εμείς εδώ οι “αγχωμένοι” γονείς να τους διαψεύσουμε.

Ναι, είναι εύκολο να μαθευτούν, έστω τα περισσότερα, από όσα γίνονται εδώ και είμαστε σχεδόν όλοι γνωστοί. Μια φίλη μου θα με ενημερώσει αν διαπιστώσει ότι το παιδί μου πλακώθηκε στο ξύλο με άλλο παιδί στην πλατεία, αλλά και μια τυχαία γειτόνισσα θα με κατηγορήσει ότι έχω το παιδί μου “πολύ ελεύθερο” ή ότι δεν το μεγαλώνω σωστά γιατί το είδε να χτυπάει τα κουδούνια στο σπίτι της.

Αλλά τι κάνει ο γονιός όταν μάθει τα μαντάτα για το βλαστάρι του; Ή ακόμα κι αν δεν του πει κανείς τίποτα, έχει ιδέα τι κάνει το παιδί του όταν γυρνάει από γειτονιά σε γειτονιά; Το ρωτάει; Συζητάνε; Ξέρει με ποιους κάνει παρέα;

Δεν πρόκειται να κάνω μαθήματα σωστής διαπαιδαγώγησης και συμπεριφοράς, γιατί υπάρχει σοβαρή περίπτωση αύριο μεθαύριο να τα λουστώ! Και φυσικά δεν έχω ιδέα για το τι πρέπει να κάνουμε όταν μαθαίνουμε ότι το παιδί μας έκανε κάτι που δεν ήταν σωστό ή που εμείς δεν εγκρίνουμε τελοσπάντων.

Ούτε θα γίνω ντετέκτιβ να τσεκάρω το κινητό του παιδιού στα κρυφά και να κρυφακούω συνομιλίες. Δε γίνεται να ξέρουμε αναλυτικά όλα τα εσώψυχα του παιδιού μας, ούτε να γνωρίζουμε κάθε του κίνηση με λεπτομέρεια. Έτσι νομίζω. Ειδικά όσο μεγαλώνει το παιδί. Δεν είναι εφικτό.

Κι εμείς σαν παιδιά κάναμε χαζομάρες και λάθη που μετανιώσαμε. Δοκιμάσαμε τα όρια των γονιών μας, τα δικά μας όρια. Τσακωθήκαμε, τα ξαναβρήκαμε και αλλάξαμε παρέες και γούστα.

Νιώθω ότι ο ρόλος του γονιού δεν είναι ούτε να είναι φίλος με τα παιδιά, ούτε αστυνόμος.

Αλλά να είναι παρών και να μιλάει μαζί τους. Να μην τα βάζει “στο αυτόματο”. “Πήγαινε πλατεία μόνος σου” και το παιδί να εξαφανίζεται για ώρες από το σπίτι χωρίς κανένα σημείο ζωής και χωρίς να συζητάς μαζί του μετά. Για να μη γίνει “σπασικλάκι”. Δε γίνεται με αυτόν τον τρόπο ανεξάρτητο και “κουλ”. Ψάχνει να βρει τη θέση του εκεί έξω, με μόνη πυξίδα το ένστικτο της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης. Να μοιάσει με τους άλλους “κουλ”, να γίνει κι αυτό μέλος της παρέας τους.

Η ανεξαρτησία, όμως, δε χτίζεται με απομάκρυνση από τους γονείς, αλλά με διάλογο, εμπιστοσύνη και καθοδήγηση.

Πρέπει να είμαστε εκεί για να συζητάμε -όσο μπορούμε και μας αφήνουν- με τα παιδιά μας, να ακούμε τις ανησυχίες και τις σκέψεις τους, να τα βοηθάμε να αναπτύξουν κριτική σκέψη και αυτοπεποίθηση. Δεν είναι μια ευθύνη μας που μπορεί να “γίνει αργότερα” ή μέχρι τα 8. Είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί προσοχή, υπομονή και κατανόηση.

Οι καθημερινές συζητήσεις για το πώς πέρασε η μέρα τους, τι έκαναν εκεί που πήγαν, τι κατάφεραν, είναι σημαντικές για τη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης. Όπως και η συμμετοχή μας στις δραστηριότητες τους και η παρουσία στις σημαντικές στιγμές τους. Να δείχνουμε ότι είμαστε εκεί, όχι για να τους ελέγχουμε, αλλά για να τους στηρίζουμε.

Το να είμαστε ενεργοί και παρόντες γονείς δε σημαίνει τα καταπιέζω και τα κουμαντάρω. Σημαίνει να είμαστε ένα ασφαλές καταφύγιο όπου τα παιδιά μας μπορούν να επιστρέφουν, ανεξαρτήτως των εξωτερικών προκλήσεων και πιέσεων που αντιμετωπίζουν. Έτσι το βλέπω. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούμε μια σταθερή βάση από την οποία μπορούν να εξελιχθούν σε υπεύθυνους και ισορροπημένους ενήλικες.

Το Αιτωλικό, με την όμορφη κοινωνία του, προσφέρει την ευκαιρία για στενές σχέσεις και κοινότητες υποστήριξης. Ας αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες για να γίνουμε οι καλύτεροι γονείς που μπορούμε να είμαστε, χωρίς να το παίζουμε ειδήμονες και αλάθητοι, προσφέροντας στα παιδιά μας την αγάπη, την προσοχή και την καθοδήγηση που χρειάζονται για να ανθίσουν.

Όλα τα άρθρα σε αυτή την ιστοσελίδα προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, διανομή ή μετάδοση του περιεχομένου χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του συντάκτη. Για οποιαδήποτε χρήση του υλικού, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ