Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΓιατί ο δρόμος προς την Αγία Αγάθη δεν πραγματοποιείται;;;

Γιατί ο δρόμος προς την Αγία Αγάθη δεν πραγματοποιείται;;;

Την προηγούμενη Δευτέρα έγραψα για την ανάγκη βελτίωσης του δρόμου πρόσβασης του Αγίου Νικολάου Κρεμαστού. Συγκεκριμένα για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις και παρερμηνείες μιλώ για τον δρόμο από το Κεφαλόβρυσο μέχρι την έναρξη του μονοπατιού, όχι για κάποια παρέμβαση στο μονοπάτι προς την Ιερή Μονή.

Ασχολήθηκα με το θέμα, επειδή ένας αναγνώστης μας σχολίασε, μέσω αποστολής email, το άρθρο μας για την βελτίωση πρόσβασης σε έξι προσκυνηματικούς χώρους της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Επιπλέον, στο άρθρο μου αναφέρω ότι εκτός του παραπάνω δρόμου υπάρχουν και άλλοι δρόμοι προς θρησκευτικούς χώρους που χρήζουν ανάγκη βελτίωση στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, όπως αυτός προς την Αγία Αγαθή.

Το θέμα όμως δεν έκλεισε με το προηγούμενο άρθρο μου, φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερο βάθος. Μετά από παρότρυνση άλλου αναγνώστη του etoliko.gr έκανα μια απλή αναζήτηση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με λέξη κλειδί «ιερές μόνες» και βρήκα ότι την Τέταρτη 08 Μαΐου 2019 υπάρχει ανακοίνωση από την Περιφέρεια με το εξής τίτλο, «Περιφέρεια: Η μεγαλύτερη παρέμβαση βελτίωσης δρόμων προς 37 Ιερές Μονές της Δυτικής Ελλάδας».

Ναι μιλάμε για ενάμιση χρόνο πίσω. Ναι μιλάμε για δεκατέσσερις Ιερές Μονές στην Π.Ε. Αιτωλ/νια (αν διαβάσετε την ανακοίνωση) και όχι έξι. Ναι μιλάμε για δυο θρησκευτικούς χώρους στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και όχι ένα. Ναι μιλάμε για εικοσιένα εκατομμύρια, για όλη την Δυτική Ελλάδα. Ναι μιλάμε για Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα.

Το αξιοπερίεργο του θέματος είναι ότι μέσα στο τότε πρόγραμμα υπάρχει και η βελτίωση του δρόμου προς τον Ιερό Ναό της Αγίας Αγάθης, κάτι που δυστυχώς δεν το διαβάζουμε στην τωρινή ανακοίνωση της Περιφερειακής Αρχής Φαρμάκη, στην όποια είναι συμπατριώτη μας, όπως δηλώνει, σε διοικούσα θέση.

Δεν θα ασχοληθώ, όμως, καθόλου με το γεγονός ότι, για ακόμα μια φορά, η τωρινή διοίκηση της Περιφέρειας εκτελεί ώριμα έργα από την προηγούμενη διοίκηση και τα παρουσιάζει σαν δικά της. Είναι σύνηθες το φαινόμενο τώρα πια. Βεβαία καλά πράττει από το να παραμένουν στα συρτάρια.

Ούτε θα ασχοληθώ με το οικονομικό κομμάτι του θέματος, όπου το αρχικό πρόγραμμα, βελτίωση πρόσβασης σε προσκυνηματικούς χώρους, αναφέρονταν σε εικοσιένα εκατομμύρια και μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί περίπου τρία εκατομμύρια σε Αιτωλ/νια, πέντε εκατομμύρια σε Ηλεία και περίπου δυο εκατομμύρια σε Αχαΐα.

Θα ασχοληθώ, όμως ,με το γεγονός ότι ένα ενταγμένο έργο, ο δρόμος προς την Αγία Αγάθη, ΔΕΝ πραγματοποιείται ακόμα και σε πρώτο στάδιο. Ένα έργο το όποιο, από ότι φαίνεται, έχει  ανακοινωθεί, μελετηθεί, κοστολογηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Ένα έργο για το όποιο ο Αντιπεριφερειάρχης Έργων έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του. Ένα έργο ΜΕΓΑΛΗΣ θρησκευτικής, πολιτιστικής και λαογραφικής σημασίας για τους κατοίκους του Αιτωλικού και της Σταμνάς.

Τα ερωτήματα που τεθέντα είναι πολλά και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Φυσικά και δεν ανακάλυψα την Αμερική, σαν τον Χριστόφορο Κολόμβο. Ούτε διάθεση για αντιπαραθέσεις και παρεξηγήσεις έχω. Ούτε καν για αντιπολίτευση σε περιφερειακή και δημοτική αρχή, έχουν τους δικούς τους αντίπαλους αυτοί. Απλά δεν αντέχω να παίζουν με την νοημοσύνη μας μέσω πολικών και επικοινωνιακών παιχνιδιών.

Και το ερώτημα που τίθεται σε Περιφέρεια, λόγο της αρμοδιότητα της, και σε Δήμο, λόγο κέντρο πίεσης είναι: Γιατί ένας ενταγμένος δρόμος προς προσκυνηματικό χώρο, την Ιερά Μονή της Αγίας Αγάθης, αποκλείστηκε και κατ’ επέκταση δεν πραγματοποιείται;

Μάλλον δεν υπάρχει οικονομικό και πολίτικο συμφέρον (ακόμα) από τους εμπλεκόμενους ή τελικά μάλλον είμαστε πολίτες β΄ κατηγορίας εμείς και πιστεύουμε σε άλλον Θεό. Δεν εξηγείται αλλιώς.


Όλα τα άρθρα σε αυτή την ιστοσελίδα προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, διανομή ή μετάδοση του περιεχομένου χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του συντάκτη. Για οποιαδήποτε χρήση του υλικού, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ