Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΝταούλι Ιούλιο μήνα;

Νταούλι Ιούλιο μήνα;

Βράδυ Σαββάτου, του προηγούμενου Σαββάτου.

Βγαίνω έξω από το μαγαζί και ακούω νταούλια και ζουρνάδες, παραξενεύτηκα λίγο, αδιαφόρησα, κλείδωσα το μαγαζί και έφυγα.

Έκατσα παραλία να με «χτυπήσει» λίγο ο αέρας, είχα σκάσει μέσα στην κουζίνα τόσες ώρες. Σκεφτόμουν τα νταούλια που είχα ακούσει πριν λίγα λεπτά και κάτι δεν μου κόλλαγε. Εντόπισα το τι με χάλαγε στη σκέψη μου, το σκέφτηκα λίγο ακόμα, αλλά μόλις η, ωραιότατη, κοπέλα μου σέρβιρε την «αβάνα» μου εξαφανίστηκε κάθε προηγούμενη σκέψη.

Τα σχόλια που ακούστηκαν τις επόμενες μέρες για το «event» του Σαββάτου ήταν πολλά και διάφορα, προς κάθε κατεύθυνση. Ο καθένας το είδε από τη δική του οπτική γωνία.

Σε κάποιους άρεσε που άκουσαν νταούλι, ενώ κάποιους άλλους τους χάλασε. Επίσης, κάποιοι χάρηκαν που δούλεψαν τα μαγαζιά στον Ταξιάρχη. Επιπλέον, υπήρχαν και κάποιοι που ανησύχησαν που έβλεπαν σε δημόσιο χώρο χορούς και συνωστισμό μέσω covid-19. Κάποιοι απόρησαν αν επιτρέπεται κιόλας. Ακόμα, κάποιοι το ονόμασαν «μικρή ΑγιΑγάθη», ενώ, κάποιοι άλλοι ενθουσιάστηκαν που είδαν την νεολαία του νησιού να μένει Σάββατο βράδυ στο Αιτωλικό. Άλλοι πρότειναν να ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο τις επόμενες μέρες.

Προσωπικά μου φάνηκε λίγο παράξενο να ακούω νταούλι σε δημόσιο χώρο Ιούλιο μήνα στο Αιτωλικό. Δεν το έχουμε συνηθίσει, βρε αδερφέ, και δε θέλω να το συνηθίσω. Θέλω να κρατηθεί αυτή η μαγεία στον τόπο μου, να περιμένω να έρθει ο Αύγουστος για να ακούσω νταούλι και ζουρνά, της ΑγιΑγάθης. Να βλέπω όλες τις παρέες στα στέκια τους και τον κόσμο γύρω γύρω να διασκεδάζει και να χορεύει. Να βλέπω όλο το Αιτωλικό γεμάτο και παντού να ακούω νταούλια, όχι μόνο σε μια μεριά. Τουλάχιστον έτσι τα έχω συνδυάσει εγώ στο μυαλό μου, Αιτωλικό – Αύγουστος – νταούλι.

Και γι’αυτό παραξενεύτηκα όταν το πρωτοάκουσα βγαίνοντας από το μαγαζί. Μου χάλασε αυτή τη ρομαντική πλευρά της αναμονής του Αυγούστου. Δεν μου κόλλαγε το Αιτωλικό – Ιούλιος – νταούλι κι έτσι αδιαφόρησα και πήγα παραλία. Μέχρι εκεί όμως.

Από εκεί και πέρα δεν είναι σωστό να το συγκρίνουμε με την περσινή ΑγιΑγάθη, επειδή πρώτον δεν είναι το πανηγύρι μας αλλά ένα τραπέζωμα και δεύτερον τα μέτρα, οι περιορισμοί και γενικά όλοι οι σχετιζόμενοι παράγοντες, λόγω covid-19, που έχουν θεσμοθετηθεί φέτος από την κυβέρνηση, είναι διαφορετικοί και πιο ανεκτικοί σε σύγκριση με πέρσι.

Τα πανηγύρια συνεχίζεται να απαγορεύονται σε όσες περιοχές δεν έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός, αλλά η ζωντανή μουσική σε εξωτερικό χώρο με όλους τους παρευρισκομένους καθούμενους επιτρέπεται. Είναι μια λύση για το άμεσο μέλλον.

Επίσης, στο άμεσο μέλλον, μην ξεχάσουμε το παιχνίδι που έπαιξε πέρσι ο Δήμαρχος και η Αστυνομία στην πλάτη των πανηγυριστών, μια τους έδιναν το πράσινο φως και μια το έπαιρναν πίσω, ώσπου τελικά βρήκαν άλλο θύμα.

Για να επανέρθουμε, όμως, στο τώρα, οι χοροί που είδαμε στα social media πριν μια εβδομάδα δεν ήταν και το καλύτερο παράδειγμα. Ήταν ένα φάουλ. Ένα φάουλ που δεν πρέπει να γίνει. Ένα φάουλ που δίνει, δικαίως, πάτημα για σχόλια.

Άλλωστε δεν πέρασε πολύς καιρός από τον Μάιο που περίπου το ένα τέταρτο των συμπολιτών μας νοσούσε από τον covid-19, το Αιτωλικό πέρναγε το δικό του lockdown και αρκετοί πήραν το όπλο τους και έριχναν ευθύνες σε καταστηματάρχες εστίασης που είχαν ανοικτά τα μαγαζιά τους, στους θαμώνες αυτών, στην εκκλησία, στις βόλτες της νεολαίας στο λιμανάκι και στην αστυνομία.

Κάτι που θα ήταν καλό να μην ξανασυμβεί, όχι να νοσήσουμε, αλλά να αλληλοφαγωνόμαστε.

Προς Θεού, δεν εννοώ ότι τα παιδιά του τραπεζόματος είναι υπεύθυνα για πιθανή μελλοντική εξάπλωση του ιού στο νησί μας. Μακριά από εμένα αυτά. Απλά ας έχουμε στο μυαλό μας την κατασταση του προηγούμενου Μάι.

Τέλος και για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις με συγγενείς και φίλους, όπως υπήρξαν πέρσι μετά το κείμενο μου για την ΑγιΑγάθη, όπως και τότε έτσι και τώρα, κύρια υπεύθυνη για την όλη κατάσταση θεωρώ την αστυνομία. Η μόνη αρμόδια να τηρεί την τάξη και να σταματάει από την αρχή ό,τι παράνομο πάει να γίνει, χωρίς να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια και να ρίχνει το μπαλάκι σε τρίτους.


Όλα τα άρθρα σε αυτή την ιστοσελίδα προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, διανομή ή μετάδοση του περιεχομένου χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του συντάκτη. Για οποιαδήποτε χρήση του υλικού, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ