Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔήμος Ι.Π. ΜεσολογγίουΤο Φεστιβάλ των ντόπιων, πηγή ζωής, συνεργασίας και ανάδειξης για το Μεσολόγγι

Το Φεστιβάλ των ντόπιων, πηγή ζωής, συνεργασίας και ανάδειξης για το Μεσολόγγι

Αγαπητοί συνεργάτες, καλημέρα,

Με χαρά σας αποστέλλουμε το δελτίο τύπου απολογισμού του 6ου Φεστιβάλ των Ντόπιων, που πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι.

Μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες από το Φεστιβάλ στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://we.tl/t-iBuXxvSRWH

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Εάν χρειαστείτε περισσότερες φωτογραφίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κοινοποίηση και την πολύτιμη στήριξή σας στο έργο μας.

Με εκτίμηση,
Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος
Messolonghi by Locals

Το Φεστιβάλ των ντόπιων, πηγή ζωής, συνεργασίας και ανάδειξης για το Μεσολόγγι

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ολοκληρώθηκε το 6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ – Messolonghi By Locals Festival, προσφέροντας τρεις αξέχαστες ημέρες γεμάτες πολιτισμό, τέχνη, μουσική και παράδοση. Το φετινό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις 30-31 Αυγούστου και 01 Σεπτεμβρίου 2024 κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες και για ακόμη μία χρονιά εδραίωσε τη θέση του ως θεσμός για την περιοχή μας. Ενός θεσμού όπου οι ντόπιοι μέσω της συνεργασίας και της δημιουργικότητας προσπαθούν να χαράξουν μία νέα προοπτική για τον τόπο του Μεσολογγίου.

Αυτό το φεστιβάλ δεν ήταν απλώς ένα πολιτιστικό γεγονός ήταν μια γιορτή της τοπικής ταυτότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το κλείσιμο του καλοκαιριού βρήκε τον πεζόδρομο του Μεσολογγίου γεμάτο ζωή, με επισκέπτες να περιδιαβαίνουν την πόλη, να γνωρίζουν την ιστορία της και να συνδέονται με τους ανθρώπους της μέσα από τα μάτια των ντόπιων.

Η μεγάλη συμμετοχή του κοινού και η πολυθεματική προσέγγιση του φεστιβάλ αποδεικνύουν τη διαρκή εξέλιξή του, ενώ επιβεβαιώνουν τη σημασία του ως πολιτιστικού σταθμού, όπου παράδοση και καινοτομία συνυπάρχουν αρμονικά. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις 29, 30 και 31 Αυγούστου 2025, αλλά πρώτα, ας κάνουμε μια αναδρομή στις αξέχαστες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Ημέρα 1η: 30 Αυγούστου 2024

Το απόγευμα της Παρασκευής 30 Αυγούστου, το φεστιβάλ ξεκίνησε με δύο εξαιρετικές εκθέσεις.

Η πρώτη, με τίτλο «ROMantique», παρουσίασε τα έργα εννέα μαθητών της Σχολής Καλών Τεχνών Ιωαννίνων. Τα έργα ανέδειξαν τον σύγχρονο ρομαντισμό του Μεσολογγίου και έδωσαν νέα ζωή στα κλειστά καταστήματα του πεζοδρόμου. Με την καθοδήγηση του εικαστικού Δημήτρη Κατσούδα, η έκθεση έφερε μια νέα προοπτική στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ανοίγοντας παλιά κτήρια και δίνοντας πνοή στον χώρο.

Την ίδια μέρα ξεκίνησε και η έκθεση «Στα Ίχνη της Ιστορίας: Αντίκες και Κειμήλια του Μεσολογγίου και του Φιλελληνισμού», όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν πολύτιμες αντίκες από τη συλλογή του Νίκου Λύρου. Στον μαγευτικό χώρο της ιστορικής ποτοποιίας Τρικενέ, η έκθεση ανέδειξε τη σπουδαιότητα της ιστορικής κληρονομιάς του τόπου.

Την ίδια ώρα, στην παραλία Τουρλίδας, τα παιδιά συμμετείχαν στο ψυχαγωγικό κινητικό πρόγραμμα «Νερό-Παιχνίδια», υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Ζαπαντιώτη, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους συνεργασίας μέσα από το παιχνίδι.

Οι ενήλικες, στο Πολιτιστικό Εργαστήρι Ι.Π. Μεσολογγίου, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς με τον Σπύρο Παλιούρα και την Μιχαέλα Φίγγου, γνωρίζοντας καλύτερα την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας μέσα από τον χορό.

Στο Μουσείο Άλατος, η ομάδα Μπουλούκι παρουσίασε παραδοσιακές κατασκευαστικές πρακτικές στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ανοίγοντας έναν διάλογο με τους ντόπιους. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Γρηγόρης Κουτρόπουλος, Γεωργία Κανελλοπούλου, Νίκος Κορδόσης και η περιβαλλοντολόγος Σισία Ρούσση.

Το βράδυ, στο Local Hub, τα μικρά παιδιά έκαναν ένα συναρπαστικό ταξίδι στον ουρανό, εξερευνώντας τους αστερισμούς και τους πλανήτες, με την καθοδήγηση της Γιώτας Ντόβα, Φοιτήτρια Φυσικής Παν. ΕΚΠΑ.

Στο κλείσιμο της 1ης μέρας του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, η  βροχή που ξέσπασε μετέφερε το παραδοσιακό γλέντι από την Πλατεία Αθ. Ραζηκότσικα στον πεζόδρομο, στο κέντρο του Μεσολογγίου. Εκεί, το τραγούδι και ο χορός συνεχίστηκαν, γεμίζοντας την πόλη με παραδοσιακές μελωδίες.

Ημέρα 2η: 31 Αυγούστου 2024

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με έναν περίπατο στην Αρχαία Καλυδώνα, όπου με τη καθοδήγηση του διπλωματούχου ξεναγού Γιώργου Αποστολάκου, οι επισκέπτες ανακάλυψαν την πλούσια ιστορία του αρχαιολογικού χώρου.

Στην Πελάδα, πραγματοποιήθηκε ένα μοναδικό βιωματικό εργαστήριο, όπου οι ντόπιοι ψαράδες από τον Συνεταιρισμό «Η Αναγέννηση» μοιράστηκαν τις γνώσεις τους και έδειξαν στους επισκέπτες την παραγωγή αυγοτάραχου και το πάστωμα ψαριών.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους αναμνηστικό με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας υπό την καθοδήγηση του εικαστικού Αγησίλαου Ρόμπολα. Επίσης το εργαστήριο Origami για τα παιδιά που πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση της Εύας Βλαχάκη, μύησε τους μικρούς συμμετέχοντες στην ιαπωνική τέχνη του διπλώματος χαρτιού, δημιουργώντας φιγούρες με φαντασία και δεξιοτεχνία.

Στο παραδοσιακό καφενείο Κυραουλία, ο χαράκτης Μιχάλης Κότσαρης παρουσίασε τη δική του τέχνη μέσα από ένα εργαστήριο χαρακτικής, ενώ στον ίδιο χώρο στήθηκε μια pop-up έκθεση με τα έργα του. 

Παράλληλα στον Βιωματικό Πολυχώρο Τέχνης και Παιδαγωγικών Δραστηριοτήτων “Με Λογισμό και μ ΄όνειρο” πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο sensory play “Κουρσάροι της Λιμνοθάλασσας” με την καθοδήγηση της θεατρολόγου Άννας Μανθάτη, προσφέροντας μια διαδραστική εμπειρία για τα μικρά παιδιά. 

Επίσης, στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο έλαβε χώρα το εργαστήριο “Μυθιστορίες στο Ξενοκράτειο” με την επιμέλεια της μουσειοπαιδαγωγού Δήμητρας Γαβρίνα, εμπλέκοντας τα παιδιά σε δημιουργικές δραστηριότητες με θέμα την ιστορία και τη μυθολογία.

Η ημέρα συνεχίστηκε με την τέχνη της κεραμικής στον κήπο του Παραδοσιακού Καφενείου Μαλαβέτα, όπου η Μαρία Γούργαρη δίδαξε μικρούς και μεγάλους πως να δημιουργούν αντικείμενα με πηλό.

Το απόγευμα στο Local Hub, τα παιδιά γέμισαν την πόλη με χρώμα, δημιουργώντας μια τοιχογραφία εμπνευσμένη από τη λιμνοθάλασσα, μέσα από το εργαστήριο spray με εμψυχώτρια την Πολύνα Ξηραδάκη, ενώ ο καιρός δεν άφησε να πραγματοποιηθεί ο αρχιτεκτονικός περίπατος “Περπατώντας με τα Μάτια Ψηλά: Ανακαλύπτοντας την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά του Μεσολογγιου” στους δρόμους της πόλης με την καθοδήγηση της Ομάδας Αρχιτεκτονικής Messolonghi by locals.

Αν και η συναυλία της Ιουλίας Καραπατάκη ακυρώθηκε λόγω καιρού, το φεστιβάλ προσδοκεί να την φιλοξενήσει ξανά το καλοκαίρι του 2025.

Ημέρα 3η: 1 Σεπτεμβρίου 2024

Η πεζοπορία της τρίτης και τελευταίας ημέρας πραγματοποιήθηκε με οικοδεσπότη τον Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Χούνιστας. Ο Σύλλογος έχει ως όραμα να αναδείξει τις φυσικές ομορφιές του Αράκυνθου, και η συγκεκριμένη διαδρομή πρόσφερε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ανακαλύψουν το μαγευτικό τοπίο του βουνού. Η πεζοπορία ολοκληρώθηκε με ένα όμορφο πικνίκ και παραδοσιακές γεύσεις από πίτες της περιοχής στο προαύλιο του Αγίου Γεωργίου Χούνιστας.

Ταυτόχρονα, τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι εξερεύνησης στον Κήπο των Ηρώων, που διοργανώθηκε από την ομάδα του Χαμόγελου και την ειδική παιδαγωγό Μαίρη Σταμπουλοπούλου.

Το απόγευμα, οι ψαράδες του Συνεταιρισμού «Αναγέννηση» και η περιβαλλοντολόγος Σισία Ρούσση, μύησαν τους επισκέπτες στα μυστικά της λιμνοθάλασσας, με βόλτες στο παραδοσιακό πριάρι στη Λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας, ενώ ακολούθησε ένας περίπατος στα βήματα του Λόρδου Βύρωνα, με ξενάγηση στο Μουσείο για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό από την πρόεδρό της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ρόζα Φλώρου, και περίπατο στην πόλη με τον διπλωματούχο ξεναγό Γιώργο Αποστολάκο.

Στο Local Hub, τα παιδιά ανακάλυψαν τον μαγικό κόσμο του θεάτρου με την Μαρία Τραγουλιά και τη θεατρική δράση εμπνευσμένη από τα φλαμίνγκο της λιμνοθάλασσας, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με την ΜΩΒ ΠΥΞΙΔΑ πραγματοποιήθηκε εργαστήριο κολλαγραφίας για παιδιά υπό την καθοδήγηση του Αγησίλαου Ρόμπολα.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με μια χορευτική γιορτή στη φύση, όπου μικροί και μεγάλοι εξερεύνησαν την κίνηση και τον χορό με τη βοήθεια της Νίκης Παξινού στο λιμάνι του Μεσολογγίου.

Η παράσταση “Χώρα μου, ο Χώρος” αποτέλεσε μια μοναδική περιπατητική εμπειρία, όπου οι θεατές, συνοδευόμενοι από τους ηθοποιούς Δήμητρα Κολοκυθά, Γιώργο Σύρμα και Ιωάννα Τρικενέ, διέσχισαν τους στενούς δρόμους του κέντρου του Μεσολογγίου. Μέσα από αυτή τη διαδρομή, αναμετρήθηκαν με τις εγκαταλελειμμένες όψεις της πόλης, τις άδειες βιτρίνες και τα σημάδια του χρόνου. Η παράσταση, μας κάλεσε να παρατηρήσουμε, να αναλογιστούμε και να δημιουργήσουμε μέσα από την απουσία και την ιστορία του τόπου μας, προσφέροντας μια νέα προοπτική για την ταυτότητα της πόλης.

Το βράδυ, το φεστιβάλ έκλεισε με τις παραδοσιακές πίτες του Συλλόγου Γυναικών Κατοχής «Αλθαία», συνοδευόμενες από χορούς και τραγούδια με το συγκρότημα Συνεπιβάτες.

Το Messolonghi By Locals Festival 2024 μάς χάρισε τρεις ημέρες γεμάτες χαρά, πολιτισμό και παράδοση. Αγκαλιάσαμε τον τόπο μας, χορέψαμε, γευτήκαμε, τραγουδήσαμε και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το καλοκαίρι του 2025. Σας ευχαριστούμε που γίνατε μέρος αυτής της γιορτής και ανυπομονούμε να σας ξαναδούμε στις 29, 30 και 31 Αυγούστου 2025!

To Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα και Επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού, την υποστήριξη των χορηγών: messolonghifestival.com/sponsors2024 και των δωρεών των υποστηρικτών του  Messolonghi by Locals.

Messolonghi by Locals

messolonghibylocals.com
T: 0030 2631302048
Ε: messolonghibylocals@gmail.com
FB, INS: messolonghibylocals

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ