Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑπόψεις200 χρόνια μετά...

200 χρόνια μετά…

Την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 συμπληρώνουμε 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Διακόσια χρόνια μετά σε μια covid χρονιά ολόκληρη η χωρά ετοιμάζεται να γιορτάσει και να τιμήσει την έναρξη του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία με διαφορές εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις αυτές θα διαρκέσουν για όλο το 2021 από διαφόρους φορείς σε κάθε κομμάτι ελληνικής γης.

Αλλά όχι μόνο ελληνικής γης.

Ο Φιλελληνισμός, ένα κίνημα που εκδηλώθηκε κατά κύριο λόγο πριν και κατά την Ελληνική Επανάσταση «ξαναχτυπά» και σήμερα. Αυτή την φορά όχι για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας αλλά για να τιμήσει τον αγώνα των τότε Ελλήνων.

Προσωπικά αυτή η Φιλελληνική διάθεση είναι που με «άγγιξε» περισσότερο αυτές τις μέρες. Στην περιοχή μας, άλλωστε, χτυπούσε η καρδιά του φιλελληνικού στοιχείου (Ιάκωβος Μάγερ, Λόρδος Βύρων, Φραγκίσκος Άστιγξ, κ.α)  κατά την περίοδο του Αγώνα.

Χωρίς να υποτιμώ τις εγχώριες εκδηλώσεις η ανταπόκριση κάποιον χώρων ανά τον κόσμο, μετά το κάλεσμα της Ελληνικής κυβέρνησης, να τιμήσουν μαζί μας την έναρξη της Επανάστασης των Ελλήνων είναι συγκινητικό.

Αυτό είναι το μεγαλείο των Ηρώων του 21, διακόσια χρονιά μετά ολόκληρος ο κόσμος να τους τιμά.

Έτσι εκτός από τους αντιπροσώπους της Γαλλίας, Αγγλίας, Ρωσίας και Κύπρου που θα παρευρεθούν στην στρατιωτική παρέλαση της Αθηνάς, διαφορές χώρες ανά την εμφύλιο θα γιορτάσουν μαζί μας την ιστορική αυτή μέρα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

  • Η Πολωνία που δέχτηκε να φωταγωγηθεί εμβληματικό κτήριο της Βαρσοβίας.
  • Ο Καναδάς όπου στο δημαρχείο του Βανκούβερ θα κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία, καθώς ο δήμος της πόλης θα υψώσει 56 σημαίες για την επέτειο.
  • Η Αυστραλία θα «ντυθεί» με γαλανόλευκο φωτισμό τη ξακουστή όπερα του Σίδνεϊ.
  • Το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, το Δημαρχείο φωτίζεται με γαλανόλευκα χρώματα από  τις 19 μέχρι τις 25 Μαρτίου, ενώ θα πραγματοποιηθεί και έπαρση της σημαίας.
  • Το Βέλγιο θα «ντυθεί» Εύζωνας το φημισμένο αγαλματάκι Manneken Pis.
  • Η Ρουμανία θα φωταγωγήσει το κτήριο του Πανεπιστημίου με την ελληνική σημαία.
  • Η Λετονία θα φωταγωγηθεί κτίριο στις 23 Μαρτίου.
  • Η Φινλανδία, πραγματοποιήθηκε φωταγώγηση ιστορικού κτιρίου.

Ακόμα διαβάζω ότι η Ιρλανδία και η Ιταλία θα ανταποκριθούν σε σχετικά αιτήματα. Υπάρχει πιθανότητα τις επόμενες μέρες κι άλλες χώρες να δεχτούν να τιμήσουν μαζί μας την έναρξη της Ελληνικές Επανάστασης για Ανεξαρτησία.

Επίσης διαβάζω ότι  υπήρχαν και χώρες, όπως η Δανία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε  αυτό τον φόρο τιμής προς την χωρά μας και μου προκαλεί προβληματισμό.

Ανεξάρτητα, όμως, από την αρνητική στάση κάποιων ευρωπαϊκών χώρων βλέπω τη σημασία της σοβαρότητας των εορτών από κάποιες «φιλελληνικές» χώρες και εύλογα αναρωτιέμαι και προβληματίζομαι για την σημασία του αγώνα της Επανάστασης εντός συνόρων.

Όπως προβληματισμό μου προκαλεί ο λαϊκισμός κάποιον αιρετών (ή υποψήφιων αιρετών) στην χωρά μας, που μέσα από τα social media προσπαθούν να «εκμεταλλευτούν» για ψηφοφορικούς λόγους την ιστορική επέτειο αυτή με διαφορές αναρτήσεις τους.

Επιπλέον, προβληματισμό μου προκάλεσε και η ενδυμασία της Πρόεδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”  στην Αρεόπολη – χωρίς να θέλω να προσβάλω κανέναν και τίποτα ο όρος «καρακιτσαριό» κολλάει γάντι.

Άραγε οι Εθνικοί Ήρωες του 21, διακόσια χρονιά μετά της απόφασης τους για Εθνική Ανεξαρτησία, ποια θα ήταν η γνώμη τους για τη πορεία και την κατάσταση του έθνους;

Οι Φιλέλληνας του 21, διακόσια χρόνια μετά του αγώνα τους για μια Ανεξάρτητη Ελλάδα τι άποψη θα είχαν για την Ανεξάρτητη Ελλάδα του 2021;

Χρονιά πολλά Ελλάδα.


Όλα τα άρθρα σε αυτή την ιστοσελίδα προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, διανομή ή μετάδοση του περιεχομένου χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του συντάκτη. Για οποιαδήποτε χρήση του υλικού, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ