Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΠερί ενεργειακής αυτονομίας

Περί ενεργειακής αυτονομίας

Μεγάλη συζήτηση υπάρχει τον τελευταίο καιρό για τα ενεργειακά και το πως πρέπει να κινηθεί ο δήμος μας. Το αντίστοιχο Δημοτικό Συμβούλιο κράτησε έξι ώρες με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, παρόλο τις τοποθετήσεις, τις εκκλήσεις, τα «παραμιλητά» και τις αντιπροτάσεις του Δήμαρχου, να απορρίπτεται και να επικρατεί η πρόταση του συνόλου της αντιπολίτευσης .

Για να δούμε, όμως, τις δυο προτάσεις.

  • Η πρόταση του Δήμαρχου ήταν η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, από την ΔΕΥΑΜ μονή της, σε μια περιοχή στην Κατοχή, και πιθανή συμμετοχή του Δήμου στο Φ/Π της περιφέρειες με προϋποθέσεις.
  • Η πρότασης της αντιπολίτευσης ήταν εξαρχής η συμμέτοχη του Δήμου και της ΔΕΥΑΜ στο Φ/Π που ετοιμάζει να κατασκευάσει η περιφέρεια σε περιοχή του Μεσολογγίου.

Από όσα άκουσα η πρόταση του δήμου είχε πολλές αστοχίες και τίποτα εξασφαλισμένο. Αρχικά, ακόμη, δεν είχε καταπατηθεί η αίτηση στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Δεύτερον η χρηματοδότηση δεν ήταν εξασφαλισμένη αφού θα γινόταν από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Τρίτον το Φ/Π δεν κάλυπτε πλήρως τις απαιτήσεις τις ΔΕΥΑΜ. Τέταρτον ήταν μόνο για τις απαιτήσεις της ΔΕΥΑΜ και όχι για το σύνολο των υπηρεσιών και υποδομών του δήμου. Πέμπτον και πολύ σημαντικό η σύνδεση του πάρκου με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ θα κόστιζε πέντε φορές περισσότερο από ότι η κατασκευή του πάρκου. Έκτον και σημαντικότερο, τουλάχιστον για μένα, ο δήμος απαξίωνε την κοινωνία της Κατοχής, αφού δεν δεχόταν τις οικονομικές αξιώσεις του Συμβουλίου της Κοινότητας της Κατοχής ως αποζημίωση για τον χώρο που θα παραχωρούσε η κοινότητα.

Από την άλλη και η πρόταση της αντιπολίτευσης είχε πολλές παραλείψεις. Το σύνολο του ΔΣ ψήφισε την συμμέτοχη του Δήμου (με όλες τις υπηρεσίες και υποδομές του) και της ΔΕΥΑΜ στο Φ/Π της περιφέρειας χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω σχετικές πληροφορίες. Αρκέστηκε μόνο στο γεγονός ότι η περιφέρεια θα καλύψει το κόστος σύνδεσης του πάρκου με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ (το όποιο είναι πολύ μικρότερο σ’ αυτή την περίπτωση), θα αναλάβει όλες τις σχετικές άδειες – μελέτες και θα καλύψει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του δήμου.

Κάνεις όμως δεν εξήγησε στο ΔΣ, για το σώμα, που ψήφιζε, άλλα και για το κοινό, που παρακολουθούσε, τα «τι» και τα «πως» της περίπτωσης συμμετοχής στο Φ/Π της περιφέρειας. Ακόμα και ο ίδιος ο Δήμαρχος ζητούσε διευκρινήσεις για την πρόταση αυτή κι ας είχε συναντηθεί τις προηγούμενες μέρες με τον Περιφερειάρχη για το συγκεκριμένο θέμα.

Αναρωτιέμαι δηλαδή τι έγινε στην συνάντηση αυτή. Ή δεν συζήτησαν για το θέμα αυτό ή δεν κατάλαβε τι συζήτησαν ή ήθελε να τα παρουσιάσει όπως τον συμφέρουν. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση όταν ζητά ο «ενήμερος» Δήμαρχος διευκρινήσεις.

Ας πάμε παρακάτω.

Το μεγαλύτερο αγκάθι της υλοποίησης της απόφασης του ΔΣ είναι οι οικονομικές οφειλές τις ΔΕΥΑΜ. Για να συμμετάσχει η ΔΕΥΑΜ στο Φ/Π της περιφέρειας θα πρέπει να ρυθμίσει τις οφειλές της που έχει με τους δυο παρόχους ηλεκτρικής ενεργεία και να «ξαναγυρίσει» στον αρχικό πάροχο.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα του Δήμαρχου για την  πραγματοποίηση της μοναδικής καλής ιδέας -πρότασης – πλάνου που έχω ακούσει από το στόμα του μέχρι σήμερα για τον δήμο μας.

Αντί αυτού όμως ο Δήμαρχος και ο περίγυρος του ξεκίνησε, μέσω της εφημερίδας του, ένα νέο επικοινωνιακό πόλεμο για να μεταχειριστεί την ΗΤΤΑ του. Αρχικά μέσω δημοσιευμάτων – καρφιών προσπαθεί να διαβάλλει τους «αντίπαλους» δημοτικούς σύμβουλους, να ρίξει τις ευθύνες στους άλλους, να προβάλει την εργατικότητα, αποφασιστικότητα και δυναμική του Δήμαρχου, να καλύψει την αποτυχία του πίσω από την απλή αναλογική και να απαξιώσει τα μεγάλα Φ/Π στα αστικά κέντρα.

Δηλαδή συνεχίζεται η απλή κλασική συνταγή προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού που ακολουθείτε τα τελευταία χρόνια και έχει κουράσει αφάνταστα.

Φυσικά ήττα την θεωρεί ο ίδιος, επειδή δεν πέρασε η πρόταση του. Για τον δήμο μας, όμως, μπορεί να είναι και ΝΙΚΗ. Γιατί σαν νίκη μπορώ να δω την ενεργειακή αυτονομία του Δήμου, της ΔΕΥΑΜ και των άλλων εταιριών και νομικών προσώπων του δήμου μας με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, από ότι μπορώ να σκεφτώ, παίζονται πολλά προσωπικά συμφέροντα για την δημοτική ομάδα που πάνε στράφι με την απόφαση του ΔΣ για την συμμετοχή του Δήμου στο Φ/Π της περιφέρειας, πιάνοντας της στον ύπνο. Το θέμα, πάντως, για την ενεργειακή αυτονομία του Δήμου δεν έκλεισε ακόμα και αναμένουμε τα επόμενα επεισόδια.


Όλα τα άρθρα σε αυτή την ιστοσελίδα προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, διανομή ή μετάδοση του περιεχομένου χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του συντάκτη. Για οποιαδήποτε χρήση του υλικού, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ