Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑπόψεις24 + 1 πράγματα να κάνεις στο Αιτωλικό – ΞΑΝΑ

24 + 1 πράγματα να κάνεις στο Αιτωλικό – ΞΑΝΑ

Τέλος η ΑγιαΓάθη και τα κεφάλια μέσα, έλεγαν οι παλιακοί.

Το καλοκαίρι όμως δεν τελείωσε, είναι εδώ. Και το Αιτωλικό είναι εδώ για κάθε τουρίστα, ταξιδιώτη, περαστικό κ.ο.κ.

Το λέω αυτό γιατί τις τελευταίες ήμερες πέφτω πάνω σε συζητήσεις με θέμα «τι θα κάνει ο τουρίστας αν έρθει στο Αιτωλικό» και ξεκινώ και τους λέω δραστηριότητες και τοποθεσίες.

Έτσι, θα σας στα ΞΑΝΑ πω και εδώ τι θα κάνει ο ταξιδιώτης στο Αιτωλικό.

Λοιπόν:

1) Το Αιτωλικό έχει μια πολύ καλή και οργανωμένη αγορά που καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες των ταξιδιωτών.

2) Στο Αιτωλικό έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις το πρωινό ή απογευματινό σου καφέ και να γευτείς ένα καλό πιάτο φαγητό, είτε μεσημέρι είτε βράδυ.

3) Το Αιτωλικό περιτριγυρίζεται από την λιμνοθάλασσα που σου δίνει την ευκαιρία για ένα ήρεμο και γρήγορο μπάνιο σε ανοργάνωτες παραλίες.

4) Το Αιτωλικό απέχει το πολύ μισή ώρα από τις οργανωμένες παραλίες του Λούρου, της Τουρλίδας, της Καβουρότρυπας και του Κρυονερίου που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τις υπόλοιπες της χώρας και περίπου σαράντα λεπτά από τις ήρεμες και μοναδικές παραλίες στον Παλιοπόταμο και το Διόνι.

5) Στο Αιτωλικό υπάρχει ο κατάλληλος πολιτιστικός τουρισμός, μέσα από τα μουσεία της Βάσως Κατράκη και του Λαογραφικού, που μπορείς να περάσεις κάποιες ώρες της μέρας σου.

6) Το Αιτωλικό βρίσκεται δέκα λεπτά από το Μεσολόγγι στο οποίο μπορείς να συνεχίσεις το πολιτιστικό σου ταξίδι και να επισκεφτείς το Μουσείο του Άλατος, τη Διέξοδο, τον Κήπο των Ηρώων, την Δημοτική Πινακοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Βυρώνειο.

7) Το Αιτωλικό είναι επίσης δέκα λεπτά από την Κατοχή ώστε να επισκεφτείς, στο πλαίσιο του πολιτιστικού σου τουρισμού, το Αρχαίο Θέατρο και το Νεώριο Οινιαδών.

8) Το Αιτωλικό, για να κλείσουμε το κεφάλαιο του πολιτιστικού τουρισμού, απέχει είκοσι λεπτά από την Αρχαία Καλυδώνα, την Αρχαία Ιθώρια, την Αρχαία Πλευρώνα και τις Ρωμαϊκές Θέρμες του Αγίου Θωμά.

9) Το Αιτωλικό διαθέτει πλούσιο εκκλησιαστικό τουρισμό, έχοντας σαν τόπος πάνω από δέκα ιερούς ναούς. Ένας από τους οποίους είναι ο Ιερός Ναός της Παναγίας που μπορείς να δεις τον μυθικό επιτάφιο, την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και το μέρος που δίκασαν τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Ακόμα ένας είναι ο Ιερός Ναός των Παμμέγιστων Ταξιαρχών που διαθέτει ακόμα το πηγάδι που έσωσε τους Αιτωλικιώτες από λειψυδρία κατά την Ελληνική Επανάσταση.

10) Από το Αιτωλικό είσαι σε μισή ώρα στον Άγιο Νικόλα τον Κρεμαστό, περπατώντας ένα μοναδικό μονοπάτι και βλέποντας ένα ιστορικό μοναστήρι που έχει ρίζες στο Βυζάντιο.

11) Το Αιτωλικό είναι σε απόσταση αναπνοής από τον Άγιο Παντελεήμονα Σταμνάς, με το κρυφό σχολειό του, τα μοναστήρια της Αγίας Αγάθης και του Αγίου Συμεών αλλά και όλους τους θρησκευτικούς τόπους του δήμου μας.

12) Στο Αιτωλικό δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια το Limanaki Park, ένα πάρκο με γνωστά και σπάνια υδρόβια πτηνά.

13) Το Αιτωλικό από τον Άγιο Νικόλαο τον Κούντρο, αλλά και από άλλα μέρη, είναι ιδανικό μέρος για παρατήρηση πουλιών (birdwatching) με ορίζοντα το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού Μεσολογγίου.

14) Το Αιτωλικό είναι στο μέσον του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού Μεσολογγίου, ενός σπάνιου οικοσυστήματος που περιβάλλεται από υγροβιότοπους στους οποίους φιλοξενείται μια τεράστια ποικιλία μορφών ζωής.

15) Το Αιτωλικό διαθέτει τους χώρους και τις διαδρομές για περπάτημα, τρέξιμο και ποδηλασία.

16) Ανατολικά του Αιτωλικού, κοντά στο χωριό Ρέτσινα, μπορείς να «πετάξεις» με αλεξίπτωτο πλαγιάς, με τη βοήθεια αξιόπιστων δασκάλων, αγναντεύοντας ολόκληρη τη λιμνοθάλασσα του τόπου.

17) Στο Αιτωλικό εκατοντάδες πολίτες ασχολούνται με την ιππασία και φροντίδα αλόγων και πάντα είναι στη διάθεσή σου για μια περιπλάνηση στις ομορφιές της περιοχής.

18) Η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού είναι ιδανική για κανόε, καγιάκ και Sup και φέτος μάλιστα φιλοξένησε αγώνες της εθνικής ομοσπονδίας.

19) Το Διόνι, που όπως είπαμε απέχει σαράντα λεπτά από το Αιτωλικό, είναι κατάλληλο για Kitesurf και τα τελευταία έξι χρόνια διοργανώνεται το Kitesurfing Festival με διεθνείς συμμετοχές.

20) Στο Μεσολόγγι, δέκα λεπτά από το Αιτωλικό, δραστηριοποιείται ο φορέας Messologni By Locals που διοργανώνει, σχεδόν, καθημερινά δραστηριότητες (ψάρεμα, βόλτα με γαΐτα με στην λιμνοθάλασσα, οικοπεριήγηση, κ.α) για να γνωρίσεις του ντόπιους.

21) Στο Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών, ένα τέταρτο από το Αιτωλικό, κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται Φεστιβάλ Θεάτρου με παραστάσεις που πρωταγωνιστούν αξιόλογα ονόματα του «σανιδιού».

22) Το Αιτωλικό απέχει σαράντα πέντε λεπτά από Ναύπακτο, λίμνη Τριχωνίδα, Αστακό και μια ώρα από το Θέρμο, Μύτικα, Αμφιλοχία.

23) Στο Αιτωλικό μπορείς να γευτείς ή να αγοράσεις ανώτατης ποιότητας τοπικά προϊόντα βγαλμένα από την Αιτωλική γη και θάλασσα, όπως τσιπούρα, λαβράκι, χέλι, κεφάλι, αυγοτάραχο, αλάτι, αφρίνα αλατιού ελιές και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

24) Κάθε χρόνο τέλος Φεβρουαρίου στο Αιτωλικό τιμάται η Μάχη του Ντολμά, συμβολικής αξίας για την Έξοδο του Μεσολογγίου, με πλούσιες εκδηλώσεις.

Και,

25) Στο Αιτωλικό κάθε 15 έως 24 Αυγούστου διοργανώνεται το μοναδικό ιστορικό παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Αγάθης που όλη η πόλη μαζί με τους επισκέπτες γίνεται ένα και διασκεδάζει με τοπικούς χορούς και τραγούδια μέχρι πρωίας.

Όποτε, κάτι απο τα παραπάνω θα έκαναν και οι αλλοδαποί ταξιδιώτες που είδα χθες στους δρόμους και στα μαγαζιά της πόλης μας σχεδόν όλη την ήμερα.

Κάτι αντίστοιχο έκανε και ο φίλος μας ο Ίγκορ με την οικογένεια του, απο το Βελιγράδι, που τον φιλοξενήσαμε τις ήμερες του πανηγυριού και έφυγαν ικανοποιημένοι, ευχαριστημένοι, χαρούμενοι και γεμάτοι εικόνες και γεύσεις απο ένα παρθένο, όμορφο και ειδυλλιακό μέρος.

Μην τα ισοπεδώνουμε όλα επειδή οι δημοτικοί άρχοντες δεν βοηθάνε, δεν νοιάζονται και δεν ανταπεξέρχονται.

Γίνονται κινήσεις απο ιδιώτες, επιχειρηματίες και φορείς που βοηθάνε, βγάζουν τους κάτοικους έξω απο τα σπίτια τους και φέρνουν ξένο κόσμο στην πόλη μας.

Με σωστές επιλογές θα έρθουν όλα.


Όλα τα άρθρα σε αυτή την ιστοσελίδα προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, διανομή ή μετάδοση του περιεχομένου χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του συντάκτη. Για οποιαδήποτε χρήση του υλικού, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ