Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΒγήκαν τα μαχαιριά για το «Κατράκειο»

Βγήκαν τα μαχαιριά για το «Κατράκειο»

Την προηγουμένη εβδομάδα σας έγραψα για πως ξεκίνησε το θέμα του μουσείου της Βάσως Κατράκη και τις σκέψεις μου για το πως εγώ βλέπω ή θα ήθελα να δω το «Κατράκειο».

Μέσα σε μια εβδομάδα το θέμα δεν έκλεισε αλλά παραμένει στην επιφάνεια με επίσημες ανακοινώσεις, τοποθετήσεις, σχόλια, δημοσιεύσεις και αιχμές.

Να σας θυμίσω, ότι την συζήτηση την άνοιξε η κόρη της Βάσως Κατράκη, Μαριάννα, δημοσιεύοντας την απογοήτευση της για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα έργα της μητέρας της σε επιστολή της στα μέσα επικοινωνίας.

Τη σκυτάλη πήρε ο Δήμαρχος και πρόεδρος του μουσείου απαντώντας της για «μικροπολιτικά συμφέροντα» σε επίσημη ανακοίνωση του στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook και αφήνοντας αιχμές για προσωπικά οφέλη, παρατυπίες, παρανομίες και διαφάνεια.

Κάνω μια παρένθεση και σας παραθέτω αναλυτικά την ανακοίνωση του Δήμαρχου: «Μουσείο ΒΑΣΩΣ ΚΑΤΡΑΚΗ. «Φάρος» Πολιτισμού! Ας το αφήσουμε ΜΑΚΡΙΑ από μικροπολιτικά συμφέροντα ….

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του «Κέντρου Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη» είχα την ευκαιρία να επισημάνω κατ´αρχάς ότι το – « Μουσείο Βάσω Κατράκη» αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και ΟΧΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Ανήκει στο Αιτωλικό, ανήκει στον τόπο μας, ανήκει σε όλους τους Έλληνες, στον ΚΟΣΜΟ!

Κατά τη συζήτηση προέκυψε ότι τα θέματα που απασχολούν το Μουσείο μας βρίσκουν όλους ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ. Είναι κυρίως : -Η Συντήρηση εκθεμάτων και υποδομών του, -Η Ενίσχυση εξωστρέφειας, -Η Αξιοποίηση του πλούτου του.

Όμως τα θέματα αυτά ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΧΘΕΣ. Υφίστανται ως εκκρεμότητες για πάνω από 17 χρόνια! Δεν μπορεί όμως να αγνοηθεί ότι παρά τα πρόσφατα 2 χρόνια εγκλεισμού και πανδημίας, την αγάπη και το ενδιαφέρον μας καταφέραμε όχι μόνο να το επικαλούμαστε στα λόγια, αλλά να το αποδείξουμε έμπρακτα: Πετύχαμε : – Την πάνω από 100% ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ, – Την προώθηση των διαδικασιών για την ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ και ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ των έργων, – Την εξ´ ιδίων χρηματοδότηση κονδυλίων για συντηρήσεις όλων των υποδομών και για την εκπόνηση μελέτης για τη διάσωση των εκθεμάτων.

Και πρέπει να καταστήσω σαφές: Το έργο της ψηφιοποίησης θα γίνει! Και θα γίνει με διαφάνεια και προς ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ του Μουσείου! Πάντα με σεβασμό στο Μουσείο της μοναδικής Βάσως Κατράκη, στο δημόσιο χρήμα και στους νόμους! Ο Πολιτισμός είναι υπόθεση όλων μας!»

Συνέχεια δίνει Λαϊκή Συσπείρωση Μεσολογγίου με επίσημη ανακοίνωση της για το «Κατράκειο». Κατηγορεί ΟΛΕΣ τις δημοτικές αρχές Αιτωλικού και Ι.Π. Μεσολογγίου απο την έναρξη λειτουργίας του μουσείου για την απραξία τους, έκτος απο την περίοδο της προεδρεία του Παναγιώτη Π. Σταράμου.

Η συζητητή όμως δεν τελειώνει εδώ. Η Μαριάννα Κατράκη επανέρχεστε και απαντά στο Δήμαρχο για έλλειψη σοβαρής / συγκεκριμένης πρότασης για την λύση των προβλημάτων, για τον αγώνα της για την σωτήρια των έργων της μητέρας της και όχι για αγώνα προεκλογικού σκοπού.

Τις ανακοινώσεις αν τις διαβάσεις με προσοχή καταλαβαίνεις, για το «τι» και το «πως».

Σου ξεκαθαρίζουν ότι το «Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη» αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, με αυτόνομο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο δεν λαμβάνει οικονομικές απολαβές. Στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δίκαιου δεν ανήκει ούτε το κτήριο, το οποίο είναι ιδιοκτησία του δήμου, ούτε τα έργα της Βάσως Κατράκη, των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα, και όχι μόνο, ανήκουν στους κληρονόμους της.

Όμως το πρόβλημα του μουσείου δεν ειναι τα παραπάνω. Το ουσιαστικό πρόβλημα του «Κέντρου Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη» ειναι η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη δυνατότητας απορρόφησης εθνικών και κοινοτήτων κονδυλίων.

Αν βρεθεί επαρκείς χρηματοδότησης για το μουσείου πολλά προβλήματα του θα βρουν λύση, ώστε να λειτουργήσει κανονικά, με στελέχωση προσωπικού, προβολή του μουσείου, ψηφιοποίηση των έργων της, διοργάνωση εκδηλώσεων, δημιουργία εργαστηρίων χαρακτικής, συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα κ.ο.κ. με απώτερο σκοπό την αυτοχρηματοδότηση του.

Και αυτή θα πρέπει να ειναι η λύση. Να επενδύσεις στο μουσείο για να σου επιστέψει πίσω, σε βάθος χρόνου, την επένδυση σου. Το μουσείο να λειτουργήσει σαν πυλώνας ανάπτυξης της πόλης μας. Να αξιοποιήσουμε την κληρονομιά που άφησε η Αιτωλικιώτισσα Βάσω Κατράκη για το κάλο του τόπου μας.

Αλλιώς, αν δεν τα καταφέρουμε ΜΟΝΟΙ μας, σαν ΝΠΔΔ, θα πρέπει να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε άλλες λύσεις, πχ το «Κατράκειο» να ενταχθεί στο υπουργείο πολιτισμού, όπως το «Ξενοκράτειο» στο Μεσολόγγι. Να φύγει η ευθύνη απο πάνω μας, να ησυχάσουμε.

Επειδή, όμως, είμαστε σε προεκλογική περίοδο δεν θα ήταν άσχημο να ακούσουμε, με επίσημο τρόπο, την άποψη, την πρόταση, τα σχέδια και την λύση των υπολοίπων δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών για το «Κατράκειο».

Πριν τελειώσω το σημερνό μου κείμενο θα ήθελα να προσθέσω ότι ένας συμπολίτης μας προφέρθηκε εθελοντικά και χωρίς κάποιο οικονομικό αντίτυπο να βοηθήσει στη δημιουργία ιστοσελίδας (ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ) και εφαρμογής με Q code για τα έργα (ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΑΠΡΧΕΙ) του μουσείο. Η προσφορά του έπεσε στο κενό.

Η συζήτηση για το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκης έχει ανοίξει για καλά και αν δεν δοθεί λύση ειναι κρίμα να κλείσει.

Είναι η ευκαιρία του!

Υ.Γ. : Όσο και να σηκωθούν τα πόδια το κεφάλι δεν μπορούν να το χτυπήσουν!

Διαβάστε ακόμα: Βάσω Kατράκη: Οι εκδηλώσεις που δεν είδαμε ποτέ – 106 χρόνια από την γέννηση της / Θα τιμήσουμε επιτέλους την Βάσω Κατράκη; / Μπορεί να «αναστηθεί» το Κατράκειο; / «Κατράκειο» ώρα μηδέν;


Όλα τα άρθρα σε αυτή την ιστοσελίδα προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, διανομή ή μετάδοση του περιεχομένου χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του συντάκτη. Για οποιαδήποτε χρήση του υλικού, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ